Foto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
9. november 2015, 09:38

Vitamiinivesi poelettidelt: tervisele kasulik või pigem mitte? (1)

Poodidesse ilmub järjest rohkem müügile erinevat vitamiini- ja mineraalvett. Värvilistesse pudelitesse pakendatud veed lubavad oma etikettidel muu hulgas jõudu, energiat ja vaimset tasakaalu. Kuidas mõjuvad need aga tervisele ja kas neid on mõistlik igapäevaselt tarvitada?

„Tõepoolest, poes on väga suur valik erinevaid karastusjooke ning valiku tegemine polegi kerge. Isegi vett on müügil väga erinevate maitsete ja lisaainetega, millest mitte sugugi kõik pole tervise seisukohalt parimaks valikuks," ütleb Eesti Toitumisnõustajate Ühenduse juhatuse esimees Ketlin Jaani-Vihalem.

Hoidu liigsest soolast

Toitumisnõustaja sõnul aitavad küll veele kunstlikult lisatud vitamiinid ja mineraalid organismi mikrotoitainete vajadust rahuldada, ent kõige paremas vahekorras on need esindatud siiski naturaalses allikavees. „Kui vett on rikastatud vitamiinide ja mineraalidega, võib juhtuda, et mõnda neist on joogis liiga palju," nendib ta, lisades, et ka on kehal vaja ka muid toitaineid peale vitamiinide ja mineraalide

„Et ka vitamiinidel ja mineraalidel on oma roll, võib tõesti kaudselt väita, et vitamiinide/mineraalidega rikastatud vesi võib aidata inimese vaimset tasakaalu paika saada või energiataset tõsta. Siiski, see ei pruugi alati nii olla," ütleb Jaani-Vihalem. Ta kinnitab, et vaimset tasakaalu ja energia taset mõjutavad lisaks kindlasti ka toitained, mida me saame toidust.

„Tähtis on jälgida vee naatriumi sisaldust. Kõrge naatriumisisaldus võib olla ohtlik südamehaigetele," märgib Jaani-Vihalem. Ta lisab, et kõrge naatriumisisaldusega mineraalvesi on õigustatud intensiivse füüsilise treeningu puhul, samuti palaval suvepäeval, mil organism tavapärasest enam vett ja sellega koos ka mineraalaineid väljutab.

Jaani-Vihalemi sõnul ei tohi aga ära unustada, et meie toidud sisaldavad niigi suures koguses naatriumit. Seda soola kujul. „Soola tarbimist peaksid aa jälgima kõik inimesed, sest liigne sool võib tekitada mitmeid terviseprobleeme."

Toitumisnõustaja ütleb, et naatriumikogusest veelgi hoolikamalt tuleks vaadata, kui palju on konkreetses vees suhkrut või muud magustajat. „Haruldane pole see, kui pudelivees leidub 5-6 grammi suhkrut 100 ml kohta, seega võib pooleliitrisest veest saada u 3-5 teelusikat suhkrut. Liigne suhkur, nagu ka sool, tervisele head ei tee," rõhutab ta.

Ka kraanivesi kõlbab juua

Toitumisnõustaja sõnul tasuks enne regulaarselt poest vitamiinide ja mineraalidega rikastatud vee tarbima hakkamist endale selgeks teha, kas inimesel üldse on vitamiinide ja mineraalide puudus. „Kui inimene saab kõik vajalikud vitamiinid ja mineraalid kätte ka toidust, pole tarvidust neid veel täiendavalt joogist juurde ammutada," räägib ta.

Jaani-Vihalem kinnitab, et tänapäeval on enamasti ka kraanivesi täiesti puhas ja joodav, mistõttu ei pea vett ilmtingimata poest ostma. Kraanivett võib vabalt kaasa võtta ka pudelis. Ta lisab, et sel juhul tuleks jälgida, et pudel oleks mõeldud taaskasutamiseks, kindlam on eelistada klaaspudelit.

Tervise seisukohalt palju parem variant on aga vett ise maitsestada. „Lisades veele näiteks sidruni-, apelsini-, kurgiviilu või erinevaid kodumaiseid marju, saab suurepärase maitsega joogivee. Mõistagi tuleb veele lisatav puu- või köögivili enne hoolega puhtaks pesta," õpetab toitumisnõustaja.

Jaani-Vihalem lisab, et kõige olulisem on oma joogiharjumusi mitte liialt keerukaks ajada. „Tavaline puhas vesi on enamasti täiesti piisav janu kustutamiseks ning keha vedelikuvajaduse tagamiseks. Lapsevanematena oleme me eeskujuks lastele ning kui meie toidulaual on puhas ja võimalikult looduslik vesi, vahel ka meelepäraselt maitsestatuna, siis sellise joogiharjumuse anname eluks kaasa ka oma lastele."


Valmista ise maitsevett

Maitsevete valmistamine kodus ei võta aega, on lihtne ja odav. Oluline on lihtsalt kõik vette lisatavad puu- ja köögiviljad korralikult puhtaks pesta ning fantaasial lennata lasta.

Katsetamiseks kaks retsepti.

* Kurgi-piparmündivesi. Aseta kannu värske piparmündi lehti ning umbes 4 dl kurgitükke. Mulju neid uhmri või puulusikaga. Täida kann veega, sega kogu segu läbi ning pane jook külmkappi paariks tunniks seisma.

* Tsitrusevesi. Koori ja viiluta üks apelsin, üks laim ja üks sidrun. Pane puuviljad kaheliitrisesse kannu ning tambi neid uhmri või puulusikaga. Täida kann veega, sega kõik omavahel läbi ning pane külmikusse paariks tunniks seisma.