Robert NoolFoto: TAIRO LUTTER
Toiduuudised
11. november 2015, 10:16

Artikkel ilmus esmakordselt 2012. aasta augustikuu Tervis Plussis.

Lihale jah, suhkrule ei - kas nii saab kaalu langema? (1)

See on müüt, et kaal peab alanema vaeva ja valuga, nagu keskaegne lihasuretamine kloostris. Toitumisnõustaja Robert Nool väidab, et pekk ja peekon pole patt.

Kohtume Robertiga kesklinna Revali kohvikus, et arutada tänapäevase toitumise tagamaid. 10 aastat toitumist uurinud ja kulturismiga tegelenud nõustaja valib kohviku menüüst koorese trühvlikastmega veiseliharoa ja palub kõrvale koorevõid. Mina võtan, mida hing himustab: pardifilee rosmariini-kartulitega, marjakastmega koogi ja suure klaasi apelsini-astelpajumahla. Mmm.

Nüüd aga haarab Robert mul käest: “Ei!”, ja selgitab ladusalt: “Ülekaaluliseks või rasvunuks muutumise põhjus peitub suhkrurikastes ja töödeldud toiduainetes, mis stimuleerivad näljahormoonide eritumist ning muudavad aju kurdiks sõnumile, et kõht on täis saanud ja rohkem pole vaja süüa. Lisaks rasvkoe suurendamisele teevad need toidud ka enesetunde kehvaks.”

Enda valikut põhjendab ta sellega, et need täidavad kõhu pikaks ajaks, annavad hea stabiilse energia ning aitavad kehal rasva põletada. Selleks tuleb kogu põhjustamise protsess tagurpidi pöörata: “Menüüst peaks välja jätma rasvumist põhjustavad suhkrud ja töödeldud süsivesikud ning asendama need naturaalsete ja tervislike rasvadega. Tänu tasakaalus rasvhapetele on tagatud keha normaalne talitlus, hea enesetunne. Organismile väära toiduga põhjustatud kahju saab ravida.”

Kõrvaltoimena, lubab Robert, hakkab kehakaal langema ja keha vorm paranema.

“Loomulikult tuleb seejuures ka füüsiliselt aktiivne olla ja pöörata tähelepanu oma ööpäevasele tsüklile, kus äärmiselt tähtsal kohal on piisav ja õigesti ajastatud uni,” manitseb mees.

Robert arvab, et ebatervisliku toitumise ja rasvumise juured on majanduses. “Toiduaine tootja eesmärk on valmistada võimalikult odavalt toode, mida võimalikult paljud ostaksid.” Siit leiab toitumisnõustaja kurja juure: “Toiduainetena on odavaimad just suhkur, teraviljad jms, neid toodetakse ja tarbitakse kõige rohkem. Vaestele on kättesaadavamad odavamad toiduained, mis sisaldavad suurel hulgal töödeldud teravilju, suhkrut ja vedelaid või tahkestatud taimeõlisid. Just need komponendid on tervisele kõige kahjulikumad ning üheskoos ülekaalulisust tekitavad.”

Nool arvab, et süsivesikuid, eelkõige teravilju ja taimseid õlisid, soovitatakse liigselt, kuid naturaalseid loomseid rasvu tema meelest halvustatakse.

Kuidas vähendada kehakaalu? “Kõige-pealt tuleb ennast toitumisharjumusi ja elustiili muutes terveks ravida, siis järgneb ülekaalu kadumine. Pea meeles, et sa ei kogunud kõiki neid üleliigseid kilosid 30 päevaga, seega varu kannatust ka nende kaotamiseks,” juhindub Robert pigem kannatlikust meelest kui närvust söömisest.

Minu saia- ja kartuliports jääb selle jutuajamise tulemusel söömata.

Roberti enda menüü ja trenn.

“Minu toitumine on võrdlemisi lihtne. Söön hommikuti ja lõunati üldjuhul häid rasvu ja valke ning võimalikult vähe süsivesikuid,” selgitab ta. “Saan toitained munadest, rasvasest lihast (sea-, veise-, lambalihast) ja piimatoodetest. Õhtuti lisan samadele komponentidele vahel ka pisut süsivesikuid: värskeid marju, mett ning kui tugevamalt trenni teen, siis ka kartulit, riisi või tatart. Pean lugu hooajalisusest: kui suvel on saadaval palju värskeid marju ja juurvilju, siis tarbin neid tunduvalt rohkem. Väljaspool hooaega on taimsed saadused toitainevaesed ning kahju nendest võib olla suurem kui kasu.”

Robert harrastab sportlikku vabavõitlust ehk MMAd (segatud võitluskunstid, kasutatakse tehnikaid poksist, tai poksist, maadlusest jne) ning raskustega treeningut, kuhu kombineerib ka sprintimise.

Robert Noole toidusoovitused

JAH:
1. Kalamaksaõli ja külmpressitud kookoseõli.
2. Kondipuljong, maks ja rupskid.
3. Või, munad ja rasvane liha, mereannid.

EI:
1. Vedelad (v.a külmpressitud oliivi-, kookose- ja palmiõli) ja tahkestatud taimsed rasvad.
2. Suhkur, eeskätt tooted, millele on lisatud suhkrut, glükoosi- ja fruktoosisiirupit.
3. Teraviljatooted (nisu, rukis, kaer).