Foto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
18. oktoober 2015, 18:15

Mis juhtub, kui lõpetad kalorite lugemise? (4)

Kui ajad näpuga järge, palju kaloreid midagi sisaldab, tasub see lõpetada nii enda heaolu kui keha nimel.

Pidev kalorite lugemine on eriti häiriv peolaua taga, kui teised räägivad kõigest muust, sul aga vasardab peas, palju kaloreid on salatis või koogis. Kui teised vaatavad telekat, täidad sina toidupäevikut, et kõik numbrid oleks tasakaalus. Seega, kalorite lugemine ei taga tihti soovitud tulemust ning lisab stressi, kirjutab MSN.com.

Mis saab aga siis, kui lõpetad kalorite lugemise?

1. Toit saab uue tähenduse − sa ei pööra enam nii palju tähelepanu sellele, palju kaloreid toidus sisaldub, vaid pigem naudid selle maitset, soojust, väljanägemist ja söömise kogemust ennast.

2. Söömisest saab nauding − kui varem tuli liita, lahutada, arvestada, palju veel kaloreid jäänud on, lisas see stressi. Kui jälgid, et toidus oleks piisavalt juur- ja köögivilju, kasulikke toitaineid ja muud kasulikku, ei ole vaja sul hakata arvutama, mis neist läheb täpselt tuharatesse, mis kõhule. Pigem hakkad söömist nautima, sest rahulikult söömine on üks tervisliku toitumise alustalasid.

3. Kaal võib langeda − kui kaob stress kalorite pärast, suudab keha paremini kohanduda ning kaal hakkab langema. Teiseks eelistavad paljud kalorite lugejad juba valmis pakendatud hommiku- või lõunaeineid, mille pakendil lubatakse, et need sisaldavad vähe rasva ja kaloreid. Küll aga on erinevus selles, kuidas need kalorid organismis käituvad. Näiteks pähklites olevatest kaloritest omastab organism vaid viiendiku ja söövad selle asemel müslit. Paljud müslid valmistatakse töödeldud viljast (st mis ei ole täistera), millest organism omastab rohkem kaloreid kui pähklitest.

4. Oled energilisem − kuigi tehniliselt peaks kilokalorid võrduma saadava energiakogusega, tuntakse end sageli hoopis väsinuna. See juhtub, kui organism põletab osasid kaloreid, näiteks töödeldud toidust, kiiremini kui teisi. Numbrid inimest ei toida ehk mida vähem tähelepanu pöörad kalorsusele, seda suurema tõenäosusega saad kõhutäie lisaks ka toidu nautimisest.

5. Oskad keha kuulata − sinu mõtlemine muutub. Näiteks kui mõtled sellele, kuidas keha söödud toitu seedib, tunned paremini oma keha. Kui loodad vaid numbritele, ei kuula sa oma keha saadetud signaale. Numbrid ja arvud saadavadki ajule mõelda vaid toidust, mistõttu võib söömine hakata tunduma kohustuse, mitte naudinguna.