Toiduuudised

Miks sa peaksid sööma vaid mustatäpilisi üleküpsenud banaane? (11)

Õhtuleht.ee, 12. oktoober 2015 15:30
Foto: PantherMedia / Scanpix
Banaan on tänu oma toiteväärtuse ning kõrgele kiudainete sisaldusele üks armastatumaid võõramaiseid puuvilju, mida kaupluselettidelt leiab erinevas küpsusastmes. Tervisele mõeldes peaks eelistama aga ennekõike mustatäpilisi üleküpsenud vilju.

Asi on nimelt selles, et täiesti küpsed banaanid sisaldavad vähirakke hävitavaid valke nimega tuumori nekroosi faktor (TNF), vahendab Healthy Food Team. Mustatäpilised banaanid on aga just need, mis on täiesti küpsed. Sama aine tõttu on banaanid ka head immuunsüsteemi tugevdajad. Immuunsüsteemi turgutavad ka antioksüdandid, mille tase küpsetes banaanides tõuseb. Mustatäpilistes banaanides muutuvad tärklised kiirelt seeditavaks ning energiat andvateks suhkruteks. Kõrge suhkrusisalduse tõttu toovad küpsed banaanid leevendust ka kõhulahtisuse korral.

Tervisele mõeldes oleks mõistlik süüa üks-kaks banaani päevas.

Seejuures pea meeles, et kodus oleks mõistlik küpseid banaane säilitada külmkapis, nii säilivad selles vajalikud ained kõige kauem.

Samal teemal

09.10.2015
10 sammu tervislikuma koogini
07.10.2015
Milline on tervislik hommikusöök?
21.09.2015
Kaheksa toitu, mis aitavad pika tööpäeva virgena vastu pidada
04.09.2015
Lubatud maiustuste nimekiri