Foto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
6. oktoober 2015, 12:55

Peleta kurvameelsust nutikalt toitudes

Heaks tujuks piisab vähesest – korralikust unest, naerust, sõpradest ja ka õigest toidust. Millised toidud peletavad kurvameelsust paremini kui teised?

* Probiootilised toiduained. Hollandis läbi viidud uuringu kohaselt esineb probiootikume tarvitavatel inimestel vähem kurvameelsust. Arvatakse, et seedetraktis olevate bakterite tüüp ja kogus võib mõjutada inimese tuju. Probiootilised toiduained on näiteks keefir, jogurt ja hapukapsas.

* Tume šokolaad. Tumedas šokolaadis sisalduvad antioksüdandid alandavad vererõhku ja parandavad vereringet. Uuringute andmeil on tumedal šokolaadil omadus vähendada inimeste stressihormoonide taset. Ka sisaldab see magneesiumi, millest on muuhulgas kasu väsimuse, depressiooni ja ärrituvuse peletamisel.

* Seened. Seentes on palju seleeni – mineraalainet, mis aitavad vähendada depressiooni, ärevust ja väsimust. Samuti sisaldavad need looduslikku D-vitamiini, mille puudus on sage talvemasenduse tekitaja.

* Puu- ja juurviljad. Teadlased on leidnud, et inimesed, kes söövad päeva jooksul rohkem puu- ja juurvilju, on teistega võrreldes tarmukamad, rahulikumad ja õnnelikumad. Seitsme puu- ja juurvilja portsjoni söömine päevas suurendab vaimset heaolu. Kui aga nii palju ei jaksa, on teadlaste kinnitusel inimese tuju parem juba siis, kui ta lisab igale toidukorrale puu- ja juurvilju.

* Roheline tee. Uuringud kinnitavad, et päevas viis või rohkem tassi rohelist teed joonudinimeste stressitase on 20% madalam, kui neil, kes jõid vähem kui ühe tassi päevas.

* Kohv. Igapäevase kohvijoomise positiivset mõju on näidanud mitmed uuringud. Nii kinnitab üks, et hommikune kohvijoomine on seotud energia, headuse ja rõõmuga. Teine uuring aga väidab, et naistel, kes joovad 2-3 tassi kohvi päevas, on 15% väiksema tõenäosusega depressioon võrreldes nendega, kes jõid tassitäie või vähem.