Foto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
21. mai 2015, 10:45

Jume on vaatamata kevadele hallikas? Abi saad neist toitudest

Kui vaatamata saabunud kevadele ei ole sa peeglisse vaadates oma jumega rahul, söö järgnevaid toiduaineid. Need mõjuvad ka nahale tervendavalt ning muudavad jume säravamaks.

* Rasvane kala. Rasvast eelistavad paljud naised pigem hoiduda, see pole aga õige, sest iga rasv pole halb rasv. Ja kala rasvad on reeglina head, sest kalas sisalduv oomega-3 rasvhape aitab hoida naha niiskustasakaalu ja annab sellele terve välimuse.

* Avokaado on samuti suurepärane nahaniisutaja, peale hoiab see ka kolesteroolitaseme madala ja vererõhu normis.

* Spargli maitse ei pruugi kõigile meeldida, aga kui pidada meeles, et see pakatab B-vitamiinist, aitab nahka niisutada, saada jagu väsimusest ja paljudest tervisehädadest, võiks spargel vähemalt kord nädalas menüüs olla.

* Mustikad aitavad kehal toota kollageeni, mis omakorda aitab hoida naha särava ja siledana. Mustikates sisalduvad antioksüdandid aitavad võidelda vananemisilmingutega.

* Kiivi aitab võidelda nahaärrituse ja tumedate silmaalustega ning vähendab kortse. NB! Mõned inimesed on kiivi suhtes allergilised.

* Kõrvitsaseemneid leiab suuremates toidupoodides kommi-asemel-kraami riiulitelt. Seemned sisaldavad tsinki, mis aitab ravida kahjustatud nahka. Seemneid võib niisama vahepalaks krõbistada või näiteks pudrule lisada. Peotäiest päevas piisab, tulemused peaksid paari kuuga näha olema.

* Kaergi sisaldab ohtralt B-vitamiini, mistõttu tasub seda süüa igal võimalikul moel. Ka saab kaerajahust valmistada tervisliku ja nahka toitva koorija, tuleb vaid lisada sooja vett, kanda segu nahale, lasta kümmekond minutit mõjuda ja siis maha loputada.

* Tumedat šokolaadi soovitavad võitmatu magusaisu korral süüa kaalujälgijadki. Lisaks hoiavad šokolaadis sisalduvad flavonoidid naha pehme ja pakuvad kaitset päikese kahjulike mõjude eest.

* Vesikress. C-vitamiinirikas vesikress ehk ürt-allikkress aitab ravida ekseemi ja muid lööbeid, mistõttu ka siis, kui maitse pole just meelepäraseim, võiks seda aeg-ajalt kas või võileivale hakkida.