Foto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
31. mai 2015, 10:48

Lugu ilmus esmakordselt 2011. aasta maikuu Tervis Plussis.

Nädal ja tervisevundament - kuidas toituda? (2)

Nii nagu päevane söömine peab olema ainevahetuspõhine (normaalne), oleks väga hea, kui hoiaksid söömisasjad korras ka näda­la lõikes. 

Ideaalne on, kui kõikide päevade söömine oleks aine­vahetus­põhine. Selle poole tasub püüda. Samas teadmiseks ja lohutuseks: inimkeha ainevahetus pole õn­neks mingi jõuetu värk. Kui vahel tuleb ette päevi, kus söömine polnud ter­vist toetav, pole problee­me juhul, kui enamasti päevase toitumise põhireegleid järgitakse.

Mida peaks tegema nädala lõikes, et si­nu söömine oleks üheaegselt õige, tervislik ja majanduslikult öko­noomne? Milli­ne peab olema nädalamenüü, et ainevahetus saaks oma üles­andeid sinu tervise ja heaolu jaoks kõi­ge paremini realiseerida?

Nädalamenüü lihtsad reeglid

Kui sinu päevane söömine on aine­vahetuspõhi­ne, siis tuleb nädalamenüü puhul järgida veel järgmisi lihtsaid reegleid.

On toiduaineid, mida sa peaksid sööma nädalas iga päev: täisteraviljatooted (sh leib), mitmesugused pudrud, piimatooted (kind­lasti kohupiim ja probiootiline keefir), juur- ja puuviljad, täismahlad ja külmpressmeetodil saadud taimsed õlid, puhas vesi.

On toiduaineid, mi­da peaksid sööma vähemalt teatud arv kordi nädalas (nn lävepaku mõiste). See tähen­dab, et kui sööd neid toiduaineid harvem, siis pole see küll kasutu, kuid neis ole­vad kasulikud bioak­tiivsed ained ei tekita sinu veres ja kudedes püsivamalt taset, mille juures nende soodne toime organismile oleks piisavalt mõjus.

Ainevahetusele oleks kasulik, kui sööksid linnuliha (hea, kui see varieeruks – kana, kalkun jne) vähemalt kolm korda nädalas, kala vähemalt neli korda nädalas, muna vähemalt neli korda nädalas ja tailiha üks-kaks korda nädalas. Kui sa aga tahad ja sul on võimalik, võid neid süüa ka sagedamini.

On väga hea meel, et üha rohkem kohtab inimesi, kes hoolivad oma organis­mist, andes sellele normaalse söömise kaudu parima võimaluse ka muudeks väljunditeks.

Elu ja loodus on ju loogilised ning mida rohkem tuleb juurde selliseid inimesi, seda tugevamaks ja võim­samaks muu­tub järgmine jada: normaalsed sööjad, normaalsed mõtted, nor­maalsed tegevused, normaalsed suhted, normaalsed institutsioonid, normaal­ne ühiskond, normaalne riik.

Vastupidist jada ei soovi ilmselt keegi. Aga nagu ikka, kellelegi midagi peale ei suruta. Valik on sinu.

Tea:

- See ongi ainevahetuspõhine (normaalne) söömine nädala lõikes. Ei mingit imet, revolutsiooni ega keerukust. Parim ainevahetus aitab aga luua parimaid või­malusi kõi­geks muuks siin maailmas. 

- Ainevahetuspõhine ehk normaalne päevane söömine on tervisevundamendi ehitamise alus. See on võimas samm, mis näitab, et sa tõepoolest hoolid enda organismist, teed parima kapitaalmahutuse oma parimateks võimalusteks kõigeks. Soovitatav oleks astuda ka järgmine loogiline ja vajalik samm.