Pune ehk oregano aitab rahustada, valu vaigistada, leevendada põletikku ja vabastada silelihaste spasme.Foto: ALDO LUUD
Keha
26. mai 2015, 17:05

Lugu ilmus esmakordselt 2011. aasta maikuu Tervis Plussis.

Kui kõht on kinni - lahendused on siin!

Kõhukinnisust aitavad leevendada võilill, nurmenukk, paiseleht ja mitmed teised taimed, ent abi võib saada ka oma mõtete korrastamisest.

Kõhu ülemine osa annab emotsionaalsel tasandil märku, et muretseme liigselt teiste pärast, kõhu alumine osa aga teavitab sellest, kuidas suhtume iseendasse. Kui kõht on kinni, võib inimesel olla probleeme oma elusituatsioonide seedimisega: ta ei seedi emotsionaalselt seda, mis toimub tema elus, ei suuda vabaneda vanast või suhtub vastumeelselt tehtavasse.

Inimest kummitavad mõtted ja mälestused minevikust ning see olukord tekitab seisaku tema elus. Ta ei lepi kaotuse või antud elusituatsiooniga. Kuidas saaks end aidata? Enne kui pöördud taimemaailma vägevate poole, korrasta oma mõtlemine. Mõtle näiteks sellele, et

• kõik, mis mu elus on toimunud, on andnud mulle uue kogemuse ja õppetunni, seda on mul vaja olnud,

• minevik oli juba ära ja seda ei muuda, muuta saan ainult oma praegust elu,

• hoolin endast, vabastan vana ja liigun edasi.

Ja nüüd taimemaailma tuge ja väge otsima. Lahtistava ja seedetegevust soodustava toimega on näiteks võilill, nurmenukk, must sõstar, kaer, linajahu, kikkaputk, rabarber, teeleht (seemned), mustikas, paiseleht, nõianõges (tõnnike).

Peet külm-pressitud õliga

Üks parimaid kõhulahtistajaid on keedetud peet külmpressitud toiduõliga. Lõika keskmine peet tükkideks ja vala peale veidi külmpressitud õli. Minu lemmik on Kreeka pähkli õli. Enne seda ära paar-kolm tundi midagi söö. Söö peeti tund aega enne magamaminekut, midagi muud ära enam peale söö. Hommikul näed, kuidas organism hakkab puhastuma.

Punetee

Pane tassi paar värsket punevarrekest või 1 tl kuivatatud punepuru. Vala peale kuum vesi. Lase 20 minutit tõmmata. Joo 2 tassitäit päevas.

Liigsed pinged sinu elus võivad pingestada kogu organismi. Energia, toidu, vedelike, vere liikumine on takistatud. Oled tundnud, kuidas ärritudes tõmbuvad lihased iseenesest pingesse?

Pune teine nimetus oregano tuleneb kreekakeelsetest sõnadest oros – mägi ja ganos – rõõm. Kreeklased arvasid, et seal, kus pune õitseb, annavad lahkunud inimeste vaimud oma lähedastele märku sellest, et nad on õnnelikud. Kui jood puneteed, valgub hinge hea ja rahulik tunne, silelihased lõdvestuvad, hea ja kerge on olla. Kui jood kellegagi koos puneteed, siis tekib omavahel hea side, sest hinged on rahul ja kehas on mõnus tunne. Rahulolutunne vabastab lihased ja energia pääseb ringlema. Pune aitab rahustada, valu vaigistada, leevendada põletikku ja vabastada silelihaste spasme.

Kaeraterad, must sõstar

Pane tassi paar mustasõstralehte ja -punga või 1 tl kuivatatud taimepuru ning kümmekond kaeratera (koos kestaga), vala üle kuuma veega ja lase 20 minutit tõmmata. Joo 2 tassitäit päevas. See on väga hea seedimist soodustav ja kõhuvalu leevendav tee. Kui kõht annab tunda valuga või sinna kinni jäänud emotsioonidega, mida sa ei suuda seedida, siis aita ennast selle teega.

Must sõstar on organismi puhastava toimega – aitab vabaneda kusihappest, leevendada valu ja soodustada seedeprotsesse, alandab vererõhku ja tugevdab südant. Mõjub tervendavalt hingamisteede haiguste korral. Kaer korrastab seedetegevust ja toetab organismi puhastumist.

Kikkaputke juur ja köömned

Pane tassi kikkaputke risoomitükikesi või kuivatatud taimepuru ja näpuotsaga köömneid. Vala peale kuum vesi, lase 15 minutit tõmmata.

See on veidi kibeda, kuid erilise maitsega tee. Mõjub väga hästi seedimisele ja aitab organismi puhastada. Kui kõht on korras, siis kaovad viha ja kurbus, need asenduvad rahulolu ja pingelangusega. Kui kõhus on pinge vähenenud, saavad muud elutähtsad organid rohkem energiat. Kikkaputke peetakse üheks tugevamaks kasvajaravimiks, eriti kui tegemist on seedeelundite probleemidega.

Räägitakse, et kui leiad kikkaputke taime jaaniööl ja saad seda süüa, vabastab see mis tahes haigusest. Kikkaputke kutsutakse inglijuureks. Usuti, et jumal ise saatis selle taime inimestele abiks, et kaitsta kurja eest ja ravida haigusi. Legend räägib, et ingel ilmutanud ennast, teatamaks, et seda taime saab kasutada kaitseks katku vastu. Seda kasvatati kloostriaedades ja mungad pidasid temast väga lugu. Üks kikkaputke rahvapärane nimetus ongi püha vaimu juur.