Foto: Reuters / Scanpix
Eesti uudised
16. mai 2015, 18:59

Maailma kõige nõutumaks joogiks on saamas... (9)

... tavaline vesi. Samal ajal, kui maailma suurim magustatud karboniseeritud jookide tootja, Coca-Cola, vaevleb nõudluse vähenemise käes, on tarbijate hulgas üha suurema populaarsuse võitnud pudelivesi.

Prognooside kohaselt müüakse pudelivett sellel aastal esmakordselt rohkem kui ükskõik millist muud alkoholivaba jooki, kirjutas LHV finantsportaal.

Seni on maailmas enimmüüdud alkoholivabaks joogiks olnud magustatud karboniseeritud joogid (siia alla kuuluvad näiteks Coca-Cola, Sprite ning Dr Pepper), mille müük on alates 2008. aastast globaalselt kasvanud keskmiselt 1,3 protsenti aastas.

Samal ajal on palju kiirema müügi kasvuga olnud pudelivesi, mis on alates 2008. aastast kasvanud keskmiselt 6 protsenti aastas. Pudelivee müügi kiirema kasvu tulemuseks on see, et 2015. aastal müüakse seda ülemaailmselt rohkem kui magustatud karboniseeritud jooke – turu-uuringute ettevõtte, Canadean, hinnangul müüakse sellel aastal pudelivett (nii karboniseeritud kui karboniseerimata) 233 miljardit liitrit, samal ajal kui magustatud karboniseeritud jooke müüakse 227 miljardit liitrit.

Tegemist on märkimisväärse pudelivee tarbimise kasvuga, sest alles 2010. aastal joodi ülemaailmselt vaid 170 miljardit liitrit vett ehk kolmandiku võrra vähem kui 2015. aastal juuakse.

Kui Aasias ja Lääne-Euroopas tarbitakse juba pudelivett rohkem kui magustatud karboniseeritud jooke, siis 2015. aastal peaks nende kahe hulka lisanduma ka Ida-Euroopa.