Manona Paris katsetas maksapuhastust üheksa päeva ning nägi selle aja jooksul olulisi muutusi - ta maitsemeel tugevnes, nahk elavnes ja kilod kadusid nagu mängeldes.Foto: Arno Saar
Toiduuudised
7. mai 2015, 10:34

Lugu ilmus esmakordselt 2014. aasta aprillikuu Tervis Plussis.

Puhtam, kõhnem, muretum tunne

On hommik, ma pole kuigi hästi maganud ja keha karjub suhkru järele. Kuid mulle irvitavad kausist vastu vaid nätsked kaerahelbed ja kuiv kaneel. Marju unustasin osta. Tere tulemast maksapuhastuse esimesse päeva!

Kerime veidi ajas tagasi. Kui Tervis Plussi toimetuse koosolekul tekib küsimus, kes võtaks enda peale maksa­puhastuse eksperimendi, tõstan mina varmalt pea. Olin äsja lugenud brittide tehtud uuringust, mis hoiatab, et just naiste väiksemad maksad on tänapäeva stressi ja mürgirikka (alkohol, rasvane toit, olmekeemia) elustiili tõttu väga ohustatud, ja muidu korralike eluviisidega naised ei saagi sageli sellest enne aru, kui kuri karjas.

Teistmoodi dieet, teadlikkus ja tervislikud eluviisid suudaksid palju enneaegseid haigusi ja surmasid ära hoida, väitsid britid.

Nii leidsingi end veidi aja pärast toitumisnõustaja Kristel Uibo vastuvõtult, et ta aitaks mul läbi teha üht kevadist maksapuhastust. Äkki hakkab parem? Maks on meie keha mürgisulatusahi ning üks olulisemaid ja tundlikumaid organeid. Mitte et mul väliselt väga halb oleks. Aga kaal alaneb visalt ja see igavene köha ka ei taha ära minna. Ning ka mina kipun õhtuti sirutama kätt pokaali punase veini järele.

Mida ma siis süüa saan?

Kristel võtab kätte toidupüramiidi ja katab esimesed kolm lahtrit – maiustused, liha ja piimatooted – kinni. Mulle jäävad vaid alumised lahtrid, välja arvatud gluteeni sisaldavad teraviljad, eriti nisu. Vaja on palju liikuda ja palju vett või taimeteed juua.

Kristel lausub, et minu menüü tugisambaks saab roheline köögivili: igasugused võrsed, salatid, kapsalised, lisaks oad, läätsed, kikerherned. Teine sammas on pähklid ja seemned, eriti linaseemned ja mandlid. Kuna ma teen vaimset tööd ja vajan energiat, peaks menüüs olema palju puuvilju, mis on ühtlasi head antioksüdantide allikad.

Ära jäävad tee, kohv, karastusjoogid, nisu, suhkur ja maiustused. Kategooriline ei tuleb öelda igasugusele alkoholile.

Millega tuleb arvestada?

“Detoks pole vaid keha puhastamine, see on ka meele puhastamine,” toonitab Kristel mulle veel sügavamalt silma vaadates. Need päevad, mil ma end puhastan, peaksin võtma kergemalt, rohkem mediteerima või lõõgastuma.

Lisaks tuleb mul loobuda kodus kõigest, mis võiks mürgi välispidiselt mu kehasse tuua. Näiteks nõudepesuvahend, pesupulber, šampoon, kreem ja kehaõli peaksid kõik ökoloogiliselt võimalikult puhtad olema. Eriti kurjast on Kristeli sõnul kanged nõudepesuvahendid, mida ei loputata piisavalt nõudelt maha.

Puhastusega võib kaasneda väike külmatunne. Kristel lausub ka, et igal hommikul peaksin ma oma keha kuivharjamisega käima tõmbama.

Lisaks hoiatab ta, et esimestel päevadel on mul üsna kehv olla, sest keha läbib mürgivõõrutuse. “Võta rahulikult,” soovitab ta, saates mulle üheksa päeva menüüd, ostunimekirja ja nipikogumiku.

Et olla aga kindel, kuidas on lood mu tervisega, käin Kristeli õhutusel läbi perearsti juurest. Ja kuulen, et mu köha põhjuseks võib olla reflukstõbi, mis on tingitud mao ülehappelisusest. Ja et selle vastu tuleks hakata ravimeid võtma. Küsin, kas võiksin enne puhastuse läbi teha. Arst on minu üllatuseks nõus. Pärin Kristelilt väikese hirmuga, et mis nüüd saab. “Mu menüü ongi peamiselt aluseline,” lohutab Kristel, kuid ma tunnen pisukest ärevust.

Enne puhastust aga tuleb mul teha test, mis tuvastab, kuidas on mu kehas lood heade bakterite ja pärmseene tasakaaluga. Selleks tuleb hommikul esimese asjana süljata puhta veega täidetud klaasi. Kui süljele tulevad “niidid” alla, on tasakaal rikutud ja erilist tähelepanu tuleks pöörata suhkru vältimisele ja heade bakteritega piimatoodete tarvitamisele. Minul vajub sülg pikkade sammastega põhja.

Esimesed kolm päeva

Hommikune leotatud kaerahelbepudi banaaniga (vt loo algust!) edukalt üle elatud, tuleb eellõunane snäkk – paar ploomi ja kuus mandlit. Jumalik! Istun pikka artiklit lõpetama. Ainult et mõni hetk hiljem tunnen, kuidas kõige pesu­ehtsam pohmell mulle lainetena peale voogab.

Selle päeva veedan voodis. Keha väriseb, seest iiveldab, pea valutab. Puudub vaid kassiahastus, sest ma tean, et kannatan õige asja pärast. Tööd saan teha tü­ka­ti – pool tundi kirjutan, siis tund aega tukun või mediteerin.

Õhtuks on peavalu läinud. Fenkolirisoto lõhn paneb nina kirtsutama, kuid tulemus ärgitab ka skeptilisevõitu (“Mis eksperimenti sa jälle endaga teed?”) abikaasa teist portsu võtma.

Teine ja kolmas päev on samuti veidi hõre olla, kuid taimeteed ja mineraalveed turgutavad usinalt. Avastan, et söön vaevu pooli oma senistest portsudest ja liigun kolmandiku aeglasemalt. Kuid aju töötab nagu koorelahutaja. Ja öine köha on kadunud!

Miinuspoolelt – keha lõhnab veidralt. Ja näonahk on harjumatult punne täis. Kuid ka see on oodatav tulemus mürkide väljutamisel.

Neljas kuni seitsmes päev

Sünnipäev! Minu 39. hällipäev jääb just puhastuse sisse ja tekitab veidi kimbatust. Tavapärase sidrunikoogi asemel toon kolleegidele hoopis suure meloni ja mäetäie pähkleid. Veini asemel on ajurveda-detokstee. Õhtul pakun kodus isale ja õele külmutatud kookose-mandlikooki. Võetakse hästi vastu.

Hommikuti endale puuviljasalatit tehes või veega putru keetes üllatun, kuidas mu magusatunnetus on nii kiiresti muutunud. Kõik need varem maitsetuks põlatud talvised maasikad ja mustikad on vägagi magusad!

Õhtused püreesupid saavad kogu pere lemmikuteks ja neid jääb ka kõvasti üle, et hommikul tööle kaasa võtta. Küll aga ärritab mind poodide napp värske ja tervisliku kraami valik – kui ühes kohas on mustikaid, siis pole seal bataati. Kui teises kohas on läätsesid, siis pole seal maasikaid ja salatikraam on kirbatanud. Ka ökopoed on üsna napi kaubavalikuga ja tühjenevad päeva peale kiiresti.

Väljas süües õpin menüüdes luurama ja küsima toite ilma juustu või lihata. Alati saab. Avastan nii Tallinnast kui ka Tartust nn tervisekohvikuid, kuid ühes neist saan väikese tagasilöögi. Terviseleivake, mille kohta teenindaja ei oska öelda, kas see on nisuga või mitte, ajab juba poole tunni pärast kõhu krampi. Õnneks olen kaubakeskuses tualeti läheduses. Vannun endale: gluteeniga on lõpp.

Kaheksas ja üheksas päev

Mind valdab viisakas eufooria. Nahk tõmbub klaariks, higistamine väheneb. Inimesed on väga aupaklikud. Tunnen, kuidas riided seljas õrnalt lotendavad – ja seda kõigest mõne kilo kaotuse juures. Kas ma tõesti olin varem nii paistes, et paar kilo võrdub terve suurusnumbriga?

“Kas ma saan nii elada?” küsin meilitsi Kristelilt. “Jah, sellise menüüga on võimalik väga hästi elada ja lisaks on palju rohkem energiat, kaal alaneb,” vastab Kristel mulle.

Õpin menüüga žongleerima – hommikune vitamiinisalat on õhtusöök, eelmise õhtu supijäägid on ennelõunase snäki dippimiskaste, ärgates aga keedan endale neljast supilusikatäiest kaerahelvestest putru banaani ja mustikatega, mis on suurepärased suhkru­asendajad. Kui on äkknälg, näpsan kausist kõrvitsaseemneid või kapist riisigaleti.

Pärast puhastust

Hommikul pärast puhastust teen endale vanast harjumusest puuviljasalati ja siis jään mõttesse. Kas nüüd peaks vanamoodi edasi sööma? Kristelilt tuleb meil: puhastusest väljatulemine on sama pikk protsess, kui oli selle kestus: “Pea meeles, sinu seedesüsteem on olnud puhkusel, võtab aega, et harjuda tugevamate toitudega.” Lisaks on puhastusest väljatulemine suurepärane võimalus testida, mis toitude suhtes oled ülitundlik. Näiteks teisel päeval lisada nisu, kolmandal töödeldud piimatooted, neljandal töötlemata piim...

Mina aga olen selleks ajaks juba maal ema juures söönud ära kolm lusikatäit tema kuulsat kartulisalatit (loe: hapukoor, muna, doktorivorst) ja lapsepõlveheldimusest pisukese viilu sama kuulsat isetehtud torti (vahukoor, biskviit, šokolaad). Järgmisel hommikul on kõht veidi tundlik, kättemaksuks tordibiskviidi eest. Ema teeb lohutuseks koduaia saialilleteed.

Otsustan olla väga ettevaatlik, lemmikuid siiski tasapisi tagasi menüüsse lükates. Kolmandal päeval pärast puhastust teen endale tassi kohvi. See on vastik! Kurku tõuseb hapukas maitse ja ma joon hirmuga lonksu maitsestamata jogurtit peale. Kõht rahuneb.

Tulemus

Minu puhastus kestis 9 päeva, kuigi tavaline on 14 päeva. Juba selle aja jooksul nägin olulisi muutusi – mu maitsemeel tugevnes, nahk elavnes ja nagu mängeldes kadusid kilod. Tunduvalt vähenes ka köha ja reflukshaigusele iseloomulik klomp kurgust haihtus.

Lisaks oli mulle üllatus, et see toidukorv polnud mu tavalisest kallim. Karp mustikaid on odavam kui minu keskhommikune papptops kohvi. Taimetoitude nutikas maitsestamine teeb nad sama isuäratavaks kui lihaga road. Kristeli toidud valmisid keskmiselt poole tunniga, mis on õnnistus töötavale pereemale.

Loomulikult pole mitte kõigi pered nõus samasugust tervislikku menüüd omaks võtma – ja ka minu abikaasa ostis neil päevil juustuvorsti lisaks. Kuid algus on tehtud. See puhastus osutus kasulikuks kogu meie perele. Ja nüüd – aeg pärastlõunaseks snäkiks üks puuviljasalat teha. Retsepti leiad altpoolt.

Millega sain hakkama:

✓ Ei patustanud teadlikult kordagi.
✓ Nahk, mis varem oli hallikas ja lõtv, on selgem ja klaarim.
✓ Maitsemeel on tundlikum.
✓ Seedimine on kiirem.
✓ Märksa rohkem energiat ja positiivsem meel.
✓ Refluksköha märgatav taandumine.
✓–3,5 kilo (9 päevaga).

Millega ei saanud hakkama:

✓ Ei joonud piisavalt vett.
✓ Ei teinud igal hommikul kuivharjamist (unustasin!).
✓ Ei läinud trenni (ei jõudnud, küll aga üritasin rohkem kõndida).
✓ Tegin puhastust väga pingelisel perioodil ja stressi ei saanud alati vältida.
✓ Väljatulek oli liiga järsk – kohe piim, liha ja nisutooted.

Minu lemmikretseptid:

Super seemne- ja puuviljasalat

1/2 granaatõuna seemned
arbuusitükk koos seemnetega, sest need on C-vitamiini rikkad
paar peotäit mustikaid
mango- ja banaaniviile
maasikaid
kiivilõike
värske sidruni mahl (see annab C-vitamiini, mis hoiab puuvilju oksüdatsiooni eest)

Tükelda ja sega läbi. Söö kohe.

Päikseline supp

1 sl kookos- või oliiviõli
1/2 hästi peeneks
hakitud punast sibulat
1 purustatud küüslauguküüs
1 hakitud suur või
2 väikest porgandit
1 suur koorimata hakitud
maguskartul
1 triiki lusikatäis värskelt riivitud ingverijuurt
1/4 tl kurkumit
1 tl aedviljapuljongit (ürdipuljong)
1/2 viilutatud punast paprikat
75 ml kookospiima

Kuumuta õli ja lisa sibul ja küüslauk (ei tohi pruunistuda). Lisa porgand, kartul, ingver, kurkum ja puljong, kata veega ja lase keema. Kata ja lase haududa 15 minutit, kuni aedviljad on pehmed. Lisa punane paprika ja kookospiim. Seejärel püreesta kreemiseks.