Eesti Pagari sügav­külmutatud šokolaaditortFoto: Mari Luud
Toiduuudised
2. mai 2015, 08:00

Eesti parim kõhutäis (1)

Õhtuleht pani oma parima kõhutäie kokku tänavu juba 21. korda valitud Eesti parimatest toiduainetest. Lisaks žüriile tegid oma valiku ka Eesti hinnatumad kokad.

Lõunasööki võiks alustada parimaks valmistoiduks tunnistatud OÜ Kadarbiku köögivilja peedipüreesupiga, haugates kõrvale parimat pagaritoodet – Lõuna Pagarite krõmpsuvat leiba kanepiseemnetega ja et tunne jääks tahedam, panna leiva peale ka Briisi delikatess-vürtsikilufileed Skandinaavia moodi. Siinkohal olgu märgitud, et kokad eelistasid oma profipilguga peedisupile sama tootja hapukapsapüreesuppi.

Põhiroaks passiks lihatoodete kategoorias 18 konkurenti seljatanud Rannarootsi Teriyaki eelküpsetatud grillribid, neile võib omakorda särtsu lisada Põltsamaa mahedamaitselise sinepiga. Mida aga kõrvale rüübata, ei teagi, sest piimatoodetest võitnud Valio Gefiluse cappuccino keefir sobiks pigem magustoiduks kui toidukõrvaseks. Kokad pidasid aga parimaks Piimameister Otto klassikalist kodujuustu.

Lõpetuseks sobiks magustoitudest võidukaks osutunud Premia Vau Muhe Must Sõstar koorejäätis, aga miks mitte palgapäeval maiustada hoopis parima kondiitritoote ehk Eesti Pagari sügavkülmutatud šokolaaditordiga. Kõige pisematele aga kuluks pakike parimat köögiviljatoodet - Salvesti Põnni ökoloogilist mangopüreed.

Maitsmisrõõmu jagub kauaks

• Parima piirkondliku toote auhinna pälvisid Saaremaa Või karulauguga (pildil, Gurmeeklubi), kiudainetega mustika-vaarikamoos (Bacula), vaarika äädikas (Metakor) ja lahustuv viljakohv siguriga (Maadlex).

• Rahva lemmikuks tunnistati batoonike Kirju Koer (Kalev).

• Meedia lemmikuks sai Aura õuna-virsiku-porgandimehu (A. Le Coq).

• Parimaks toiduks tervisele valiti Pai+ Hommikusmuuti (Põltsamaa Felix)

• Parima mittealkohoolse joogi tiitel läks Aura õuna-virsiku-porgandimehule (A. Le Coq)

• Parim alkohoolne jook on Hõbe Vodka ja esimest korda valitud Tuleviku Tegijate Lemmikuks osutus Vana Tallinn Ice Cream (mõlemad Liviko).