Lugu ilmus esmakordselt 2011. aasta Tervis Plussis.
Kehakaaluhirm - on selline asi tegelikult olemas? (2)
Kehakaalu-tõmblemine on üks infoleviarengute tagajärgi, pidev kaaluinfo surve inimestele on tohutu. Langetada, langetada, langetada on kõige enam läbi löönud sõnum. Igaüks toimigu aga nii, nagu soovib.
Inimesed on omapärased. Osale meeldib ennast ja raha kulutades end rasvunuks süüa, et siis jälle raha ja ennast kulutades kehakaalu langetada. Enesepiitsutuslik naudingutsükkel? Mõnede puhul tundub küll. Kui aga kehakaaluprobleem on tõesti sisuline, siis millest alustada?
1. Saa lahti tavahirmust, et mõnetine kerge ülekaal on otseselt ja kohe mõne haiguse põhjus. See pole päris nii lihtne ja ühene. Vaid üks näide. Menopausijärgses eas naise organismi kogu hormonaalne tasakaal püsib kergemini paigas, kui kehamassiindeks (kehakaal jagatud pikkuse ruuduga) on 26–28.
2. Ära lange info/preparaadi/klantsajakirja jm väite ohvriks, et langetades kehakaalu paar kilo, oled kohe palju tervem. Selline langus on bioloogilise kõikumise piires, see ei hõlma kuidagi automaatselt võimast terviseparandust.
3. Kehamassiindeks 29 on küll signaal, et kui midagi ette ei võta, jõuad rasvumise (loe: tunduvalt kasvanud haigusteriski) lävele.
4. Alusta tervisliku söömise vundamendi loomisest!
Mida selleks teha? Jälgi, et sinu päevane söömine rahuldaks ainevahetuspõhiseid vajadusi – tagaks organismi tervisliku talitluse kogu päeva jooksul. Ehk väga lühidalt: hommikul mõõdukas koguses komplekssüsivesikuid ja piisavas koguses häid toiduvalke. Lõunasöök peaks olema hästi mitmekesine, naudi seda! Õhtusöök tasuks hoida süsivesikutevaene (väldi tärkliserikast toitu) ja võiks sisaldada piisavalt häid toiduvalke.
Ära tee oma organismile tõsist kahju, järgides soovitust tarbida kiireks kaalukaotamiseks tohutult valke ja ülivähe süsivesikuid. Kui see kestab pikemat aega, häirid väga tõsiselt maksa, pankrease ja neerude tegevust, lood ise endale suure riski haigusteks tulevikus.
See pseudonõuanne näitab, et puuduvad elementaarsed teadmised ainevahetusest ja inimkeha toimimisest. Ööpäevases menüüs peaks olema süsivesikuid 50–60%, lipiide 25–30% ja valke 10–20% toiduenergiast. Pane aga tähele, et süsivesikute, valkude ja lipiidide osakaal on antud vahemikena.
Probleemse liigse kehakaalu korral on mõistlik viia valkude tarbimine pikemaks perioodiks normi ülemise piiri (20%) lähedale ja süsivesikute tarbimine alumise piiri (50%) lähedale. Töötab väga hästi ka kehakaalu korrigeerimise mõttes, mõjub tervisliku kiirusega ega tekita organismile kahju.
Muuda ka kogu nädala söömine normaalseks: on toiduaineid, mida peaksid sööma iga päev, ja on toiduaineid, mida pole mõistlik tarbida alla teatud tiheduse nädalas. Kui neid lihtsaid ainevahetuslikke põhimõtteid järgid, oled tervise vundamendi ehitamiseks ja tagamiseks ning vajadusel ka kehakaalu (kui see ikka on probleemne) tervislikuks korrigeerimiseks astunud üliolulise sammu.
Selle sammuta on ülejäänud tegevused eklektika ja enesepetmine. Valik on aga sinu. Kas omandad need lihtsad söömisteadmised päeva ja nädala kohta oma ainevahetuse kestva tervisliku talitluse tagamiseks ning oled võimalikult terve, elujõuline ja vähe haige (see puudutab ka igasuguseid külmetushaigusi), säästes nii ka hulga eurosid, või oled vaimselt ja rahaliselt kerge ning tulus saak kõikvõimalikele preparaatide pakkujatele ja dieedigurudele.
Kommentaarid