Mõõdukas koguses juustu süües saab sealt organismile vajalikke valke, kaltsiumi ja D-vitamiini.Foto: PEETER LANGOVITS
Toiduuudised
27. veebruar 2015, 14:35

Kas juust on tervisele hea?

Juust on näksimiseks mõnus vahepala, kuigi suure rasvasisalduse tõttu on juustul mitte just kõige kasulikuma toiduaine kuulsus. Kas juustu tasub süüa?

"Kas juust on tervisele hea?" küsis ajaleht Time toitumisspetsialistidelt.

Üldiselt soovitavad toitumisspetsialistid juustu söömisega mõistlikku piiri pidada.

Yale'i ülikooli ennetusuuringute keskuse juht David Katz ütleb, et juust koos veiniga pakub inimesele mõnusaid naudinguid ning see on tervisele hea. Kuid samas nendib ta, et juust on kalori- ja küllastatud rasvarikas, sageli sisaldab see ka palju soola. Tema sõnul on juust hea valguallikas, kuid samas leidub ka väiksema kalori-, rasva- ja soolasisaldusega toiduaineid, mis annavad inimesele vajalikku valku sama palju või rohkemgi.

Ka Washingtoni ülikooli professor Chuck Benbrook soovitab juustu süüa, kuid ta soovitas uurida juustu päritolu. Nimelt on ta teinud mitmeid piimatooteid käsitlenud uuringuid, 2013. aastal läbiviidus leiti, et orgaanilistes piimatoodetes on 62% rohkem tervislikke oomega-3-rasvhappeid kui tavalises piimas. Seda seetõttu, et orgaanilist piima tootvad lehmad toituvad värskest rohust. Benbrook ise sööb vaid täisrasvast juustu.

Nimelt võib just piimatoodetes sisalduvas rasvas olla midagi erilist ehk nagu kinnitab Quebecki uurimiskeskuses läbi viidud uuring: piimatooted sisaldavad rasvhapet, millel on tõestatud positiivne toime ainevahetusele ja diabeedile. Seega aitab ka juustus sisalduv rasv inimese organismil toidust rohkem toitaineid omastada.

Igal juhul saab mõõdukas koguses juustu süües sealt organismile vajalikke valke, kaltsiumi ja D-vitamiini.