Foto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
22. veebruar 2015, 14:42

Lugu ilmus esmakordselt 2012. aasta Tervis Plussis.

Kas trennil tühja kõhuga on mõtet? (5)

Oma keha kaunimaks muutmisel tahetakse ikka kiiresti sihile jõuda – vähendada rasvapolstrit ja kasvatada ilusad lihased. Kas trenn tühja kõhuga võib teha imesid? 

Poolt

Annelii Nikitina, Viimsi Tervis SPA spordiklubi taastusarst:

- Tühjaks loetakse kõht siis, kui viimasest toidukorrast on möödas 4–5 tundi.

- Kui ülekaalus inimene soovib kehakaalu alandada, siis lühikest aega tühja kõhuga treenimine mõjub eesmärgile hästi, ilma et see püsivalt kahjustaks harrastaja tervist. Kui veres ei ole toidust tulnud kergesti kätte saadavaid energiavarusid, näiteks glükoosi, hakkab organism lammutama oma tagavarasid ehk rasvakihti. See mõjub nii treenijale, kellel on piisavalt rasvakihti, mida kulutada.

Raul Olle, endine tippsuusataja:

- See, kui palju võiks olla möödas viimasest toidukorrast, et tunne oleks mõnus ja treening efektiivne, sõltub väga palju sellest, mis sporti teha, milline on inimese seedesüsteem, seedimise kiirus, enne treeningut söödud toidu kogus ja mis toitu söödi.

Tarmo Tiits, Status Clubi personaaltreener:

Kui treenida liigse heaolufooniga ehk täis kõhuga, siis ei tule füüsilisest pingutamisest midagi välja. Tühja kõhuga on trenn agressiivsem.

Üldine:

Hommikul söö kahe eest, lõunal enda eest ja õhtueinest loobu trenni tegemisel ei kehti, sest õhtul pole pärast päevapikkust vitsutamist võimalik tühja kõhuga trenni jõuda.

Kui kontoriinimene, kelle töö on laua taga, tahab kaalust alla võtta ja sööb hommikul ja lõunal nagu põllumees, siis see sihile ei vii. Iga inimene peab toituma vastavalt oma elustiilile.

Kui sihiks on rasvapõletus, siis ei tohiks enne trenni võtta ühtki ampsu, sest võib juhtuda, et harrastaja ei jõua treeningu jooksul rasvavarudest energia võtmiseni.

Tühja kõhuga trenn on mõeldav aladel, kus treening kestab alla tunni ja pulsisagedus vaheldub. Sobivad näiteks jõusaali-treening, aeroobika ja kergejõustik, kus tehakse hüppeid ja joostakse lõike eeldusel, et sihiks on vaid energiat kulutada ja parandada füüsilist vormi.

Tühja kõhu kasu või kahju treeningul sõltub sellest, mis spordiala harrastatakse.

Kui treenitakse liialt täis kõhuga, näiteks on paari tunni jooksul enne trenni söödud raskesti seeditavat toitu, läheb veri eelistatult kõhukoopaelunditesse ning ajul ja muudel organ-süsteemidel jääb verest puudu. Seetõttu tekib uimasus ja unetunne ning organismil on raske keskenduda treenimisele.

VASTU

Raul Olle:

- Tühja kõhuga vastupidavustrennil mõtet pole. Sportlastel kestab võhmatrenn vähemalt poolteist tundi ja võtab nii palju energiat, et tühja kõhuga saavad jõuvarud organismis enne treeningu lõppu otsa ja trenni edasi teha ei jaksa.

- Kergesti seeditavad süsivesikud tund enne trenni liikumismõnu ei riku.

Tarmo Tiits:

- Tühi kõht treeningul ei sobi, kui sihiks on viia sportlik saavutusvõime uuele tasemele.

- Pärast tühja kõhuga trenni on organismi taastumiskiirus aeglasem ja lihaste areng pärsitud. Tühja kõhuga trenn ei lõhu lihaseid, kui enne treeningut tarbida spetsiaalseid toidulisandeid, mis aitavad pärast treeningut lihaste taastumisele kaasa.

Annelii Nikitina:

- Kui tühja kõhuga treenimisel suureneb organismis happejääk ja kehas pole piisavalt vett, võib see hakata kahjustama neerusid.

- Saledal inimesel hakkab organism tühja kõhuga treenides rasvakihi puudumisel lammutama lihaseid.

Üldine:

Tühi kõht treeningul soodustab vigastuste tekkimist, sest vere suhkrusisaldus on väike, alaneda võib ka vererõhk ja tekkida peapööritus, koordinatsioonihäired ja minestustunne.

On tõenäoline, et täis kõhuga kulutab harrastaja treenides rohkem energiat, kuna jaksab siis kauem või intensiivsemalt treenida. 

Tervislik on süüa kaks tundi enne trenni kerge, lihtsasti seeditav eine.