Foto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
1. veebruar 2015, 10:14

Lugu ilmus esmakordselt 2014. aasta jaanuaris.

Milline on sinu lemmik? Põhjamaised ja vahemerelised naudingud!

Põhjamaised naudingud

Rasvarikkad kalad

Lõhe, makrell ja heeringas sisaldavad kasulikke oomega-3-rasvhappeid, mis vähendavad südamehaiguste riski ja on soodsad ajule. Lisaks leidub kalades parajas koguses vitamiine ja mineraalaineid.

Tervislik rapsiõli

Raps vohab jahedama kliimaga aladel ja sellest pressitud õli on asendamatu lisand põhjamaalaste toidulaual. Rapsiõlis leidub kolme tüüpi oomega-rasvhapet, mis mõjuvad hästi nii südame-veresoonkonna, juuste, küünte kui ka naha tervisele. Ebatervislikke küllastunud rasvhappeid on rapsiõlis ainult kuus protsenti.

Mahlased marjad

Mustikad, jõhvikad, mustad sõstrad ja teised tillukesed viljad sisaldavad suurel hulgal antioksüdante. Nende sage söömine võib pakkuda kaitset krooniliste haiguste eest. Lisaks leidub marjades vitamiine ja teisi kasulikke mikrotoitaineid.

Kiudainerikkad täisteratooted

Skandinaavias on populaarsed täisteraleivad, mida eelistatakse üha rohkem rafineeritud jahust küpsetatud toodetele. Täisteratooted on rikkad kiudainete poolest, mis aitavad vältida veresuhkrutaseme kiiret tõusu, võivad ennetada teatud vähivorme ja soodustavad kolesterooli väljutamist organismist. Täiskasvanutel soovitatakse päevas tarbida 25–35 g kiudaineid.

Värsked köögiviljad

Värskete köögiviljade söömise tähtsust pole võimalik üle hinnata! Põhjamaades on kohaliku päritoluga köögiviljade tarbimine üsna tavapärane harjumus. Peenralt korjatud viljade söömine annab vajalikke toitaineid, vähendab mitmete haiguste riski ja muudab igapäevased maitseelamused rikkalikumaks.

Vahemerelised ahvatlused

Oliiviõli

Üle 75% maailmas toodetud oliiviõlist on pärit vaid kolmest riigist: Itaaliast, Hispaaniast ja Kreekast. Oliiviõlile on kehtestatud kõrged standardid, mistõttu tasub pakendilt otsida vastavaid märgiseid.

Paprikad ja tomatid

Mõlemad on väikese kalorsusega, kuid sisaldavad rohkesti kasulikke toitaineid. Paprika ja tomat on rikkad mitmesuguste vähivormide ja krooniliste haiguste riski vähendavate koostisainete poolest. Lisaks sisaldavad need palju C-vitamiini.

Kala ja mereannid

Enamasti on kalas ja muudes mere­andides suur hulk tervislikke rasvu või on need küll väikese rasvasisaldusega, ent head valguallikad.

Pähklid

Pähklid on küll kaloririkkad, kuid juba üks peotäis sisaldab arvestataval hulgal tervistavaid oomega-rasvhappeid, vitamiine ja mineraalaineid.