Lugu ilmus esmakordselt 2014. aasta jaanuaris.
Milline on sinu lemmik? Põhjamaised ja vahemerelised naudingud!
Rasvarikkad kalad
Lõhe, makrell ja heeringas sisaldavad kasulikke oomega-3-rasvhappeid, mis vähendavad südamehaiguste riski ja on soodsad ajule. Lisaks leidub kalades parajas koguses vitamiine ja mineraalaineid.
Tervislik rapsiõli
Raps vohab jahedama kliimaga aladel ja sellest pressitud õli on asendamatu lisand põhjamaalaste toidulaual. Rapsiõlis leidub kolme tüüpi oomega-rasvhapet, mis mõjuvad hästi nii südame-veresoonkonna, juuste, küünte kui ka naha tervisele. Ebatervislikke küllastunud rasvhappeid on rapsiõlis ainult kuus protsenti.
Mahlased marjad
Mustikad, jõhvikad, mustad sõstrad ja teised tillukesed viljad sisaldavad suurel hulgal antioksüdante. Nende sage söömine võib pakkuda kaitset krooniliste haiguste eest. Lisaks leidub marjades vitamiine ja teisi kasulikke mikrotoitaineid.
Kiudainerikkad täisteratooted
Skandinaavias on populaarsed täisteraleivad, mida eelistatakse üha rohkem rafineeritud jahust küpsetatud toodetele. Täisteratooted on rikkad kiudainete poolest, mis aitavad vältida veresuhkrutaseme kiiret tõusu, võivad ennetada teatud vähivorme ja soodustavad kolesterooli väljutamist organismist. Täiskasvanutel soovitatakse päevas tarbida 25–35 g kiudaineid.
Värsked köögiviljad
Värskete köögiviljade söömise tähtsust pole võimalik üle hinnata! Põhjamaades on kohaliku päritoluga köögiviljade tarbimine üsna tavapärane harjumus. Peenralt korjatud viljade söömine annab vajalikke toitaineid, vähendab mitmete haiguste riski ja muudab igapäevased maitseelamused rikkalikumaks.
Vahemerelised ahvatlused
Oliiviõli
Üle 75% maailmas toodetud oliiviõlist on pärit vaid kolmest riigist: Itaaliast, Hispaaniast ja Kreekast. Oliiviõlile on kehtestatud kõrged standardid, mistõttu tasub pakendilt otsida vastavaid märgiseid.
Paprikad ja tomatid
Mõlemad on väikese kalorsusega, kuid sisaldavad rohkesti kasulikke toitaineid. Paprika ja tomat on rikkad mitmesuguste vähivormide ja krooniliste haiguste riski vähendavate koostisainete poolest. Lisaks sisaldavad need palju C-vitamiini.
Kala ja mereannid
Enamasti on kalas ja muudes mereandides suur hulk tervislikke rasvu või on need küll väikese rasvasisaldusega, ent head valguallikad.
Pähklid
Pähklid on küll kaloririkkad, kuid juba üks peotäis sisaldab arvestataval hulgal tervistavaid oomega-rasvhappeid, vitamiine ja mineraalaineid.
Kommentaarid (0)