Foto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
22. jaanuar 2015, 15:50

Miks sa peaksid viivitamatult loobuma dieetjookidest?

Kui dieetlimonaadid kahekümnenda sajandi keskpaigas kasutusele võeti, tundus see olema parim asi pärast viilutatud leiva müüki tulekut. Kahjuks on tänaseks päevaks selgunud, et dieetjookides sisalduvad kunstlikud magusained kujutavad endast tervisele tõelist katastroofi.

Dieetlimonaadide idee seisneb nimelt selles, et saaks limonaadi juua ilma liigseid kaloreid saamata ning ei peaks muretsema oma kehakaalu suurenemise pärast.Texase Ülikoolis läbi viidud uuringu kohaselt joob 59% ameeriklastest dieetlimonaadi regulaarselt, lootes nii kaalust alla võtta, kirjutab Newsmax Health.

Kahjuks näitavad uurimistulemused, et dieetlimonaadi joomine ei aita mitte kaalust alla võtta, vaid hoopis vastupidi. Dieetlimonaadi joojaid ähvardab ülekaalulisus ning ka ülejäänud tervisele on sel katastroofiline mõju. Nimelt on kindlaks tehtud, et dieetjookides sisalduvad kunstlikud magusained tekitavad neuroloogilisi probleeme ja soodustavad autoimmuunhaiguste ja vähi teket.

Kui sa oled dieetjookide sõber, siis loe allolevat viit teadusuuringutele toetuvat põhjust, miks sul on vaja viivitamatult nendest loobuda.

Kaalutõus. Texase Ülikoolis läbi viidud uurimuse järgi olid dieetjookide joojad suurema tõenäosusega ülekaalulised võrreldes nendega, kes jõid tavalist magusat limonaadi. Iga päevas tarbitud dieetjook kasvatas rasvumise riski 41%, pärast kümmet aastat kaks või enam dieetlimonaadi päevas juues suurenes rasvumise risk 500%.

Diabeet. Ajakirjas Nature avaldatud uuring leidis, et dieetlimonaadid muudavad soolestiku mikrofloorat nii, et see suurendab diabeeti haigestumise riski. Ka leiti, et inimesed, kes kasutavad regulaarselt kunstlikke magusaineid, sealhulgas aspartaami ja sahhariini, on kõrgema veresuhkrutasemega.

Katkised hambad. Dieetjoogid mõjutavad ka hammaste tervist, olles happelised ja kunstlikke suhkruid sisaldavad ühtaegu soodustavad need hammaste lagunemist

Luuhõrenemine. Ajakirjas American Journal of Clinical Nutrition avaldatud uurimuses leiti, et naistel, kes jõid limonaade, sealhulgas ka dieetlimonaade, on luud hõredamad võrreldes nendega, kes limonaade ei joonud.

Südame-veresoonkonna haigused. Columbia ja Miami ülikooli teadlased leidsid, et üks dieetlimonaad päevas kümne aasta jooksul suurendab südameinfarkti ja insuldi riski 43% võrra.

Olgu ära toodud kohe ka viis alternatiivi, mis aitavad limonaadisõltuvusest vabaneda:

• Joo magustamata teed ja kohvi, nii kuumalt kui külmalt. Need joogid annavad sulle väärtuslikke antioksüdante.

• Joo mullivett, millesse oled lisanud tilgakese sidrunimahla.

• Proovi looduslikke puuviljajooke, ka neid leiab poest gaseerituna. Võid seda ka ise kodusest mahlast valmistada – limonaadimasinad on poes müügil.

• Naudi taimeteesid. Eriti puuviljateed annavad mõnusa maitseelamuse.

• Joo vett. See on tervislik ja odav, parim jook maailmas. Kui puhast vett juua tundub igav, lisa sellesse piparmünti, laimi või sidrunit.