Toiduuudised

Seitse lihtsat nippi soolatarbimise vähendamiseks 

Silja Paavle, 29. detsember 2014, 10:54
Foto: PantherMedia / Scanpix
Vaatamata teadmisele, et liigne soola tarbimine ei mõju tervisele hästi, ei suuda paljud soolast loobuda, sest soolata toit toit tundub maitsetu. Nestlé toitumisinstituudi spetsialistid toovad välja seitse lihtsat nõuannet, kuidas soolatarbimist vähendada.

Nestlé instituudi toitumisteadlaste hinnangul tarbivad inimesed soola liiga palju, mõtlemata, et seda võiks vähendada. Tagasihoidlikus koguses soola tarbimine ei tee halba, tegelikult on soolas sisalduvad naatrium ja kloor eluks vajalikud toitained ning seetõttu ei peaks soola tarbimist täielikult eirama. Piisava koguse soola tarbimine ennetada südame- ja veresoonkonnahaiguste teket, neeruhaigusi ja vähkkasvajaid.

Oluline on endale aga teadvustada, et paljud toidud sisaldavad juba soola. Näiteks sajas grammis leivas on 2-3 grammi soola, mis on peaaegu pool päevasest soovitatavast kogusest.

Samal teemal

Kollajuur värvib ja maitsestab
10. veebruar 2015, 18:10
Vabane viirusest! Aga kuidas?
26. detsember 2014, 15:21
Mis juhtub, kui mul on pohmell?
26. detsember 2014, 10:06
Kas ainult taimetoit on hea?
21. detsember 2014, 17:17

Nestlé teadlased toovad välja seitse nõuannet, mida järgides saab lihtsalt soola tarbimist vähendada.

* Tea, kuidas alustada. Soolatarbimist on raske vähendada, kui ei teata, palju soola päevas üldse tarbida võib. Maailma terviseorganisatsioon soovitab päevas tarbida alla 5 grammi päevas, mis võrdub umbes ühe teelusikatäie soolaga. Seda peaks ka tarbimisel arvestama. Silmas tuleb aga pidada, et iga inimene on erinev ja seetõttu erineb ka tarbimisvajadus.

* Maitse enne soola lisamist. Paljud lisavad soola automaatselt enne toidu maitsmist. Oluline on sellest halvast harjumusest loobuda ja alati toitu kõigepealt maitsta: võib-olla ei peagi soola enam lisama.

* Poodle arukalt. Oluline on pöörata tähelepanu oma toidukorvi sisule. Uuri oma lemmiktoodete silte ning loobu nendest, kus on soolasisaldus kõrgem. Tänapäeval pakuvad tootjad ka laia valikut madala soolasisaldusega tooteid.

* Naudi toidu naturaalset maitset. Ei tasu arvata, et väiksema soolasisaldusega toidud ei ole maitsvad. Nestlé toitumisteadlaste hinnangul harjub inimese maitsemeel kiiresti ja peagi ei tundu vähemsoolased toidud enam maitsetud. Vähenda järk-järgult toiduvalmistamisel soola kogust.

* Avasta enda jaoks uued retseptid. Internetis otsides ja kokaraamatuid sirvides leiab vähese soolasisaldusega retsepte. Vali oma lemmikud ja proovi neist valmistada maitsvaid toite.

* Näpuotsa täis soola ja mitte rohkem. Paljudes toiduretseptides on kirjas, et toitu valmistades tuleks lisada näpuotsa täis soola. Paljud inimesed lisavad seda aga rohkem, kui vaja oleks. Lisa toiduvalmistamise käigus nii vähe soola kui võimalik. Inimesed võivad vajadusel söögilauas ise hiljem valmis toitu maitsestada.

* Avasta erinevad maitseained. Sool ei ole ainus viis, kuidas toitu maitsestada. Avasta enda jaoks ürdid, vürtsid ja teised naturaalsed maitseained, mis asendavad soola suurepäraselt.

TOIMETAJA

+372 5199 3733
manona.paris@toidutare.ee

REKLAAM JA KUULUTUSED

+372 614 4100
reklaam@ohtulehtkirjastus.ee