Foto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
29. november 2014, 14:30

Viis põhjust, miks kaneel on tervisele hea (11)

Mida jõuludele lähemale, seda rohkem kaneelilõhna õhus on. Lisaks sellele, et kaneel on tõeline hea tuju toit on see ka väga tervislik. Kuidas? Loe allpoolt ja pane kõrva taha ka kümme lisavõimalust kaneeli kasutamiseks.

Näiteks sisaldab üks teelusikatäis kaneeli sama palju antioksüdante kui pool tassi mustikaid. Kaneeli põletikuvastased omadused aitavad võidelda kolibakteri ja pärmseentega. Ning isegi, kui kaneel ei tundu olema magus, kuulub ta magusate vürtside perekonda koos muskaatpähkli ja ingveriga. Neid kolme vürtsi oma toidule lisades tekib täiskõhutunne kiiremini ning väheneb vajadus kasutada suhkrut.

Kõlab ju muljetavaldavalt?! Time toob välja veel viis kaneeli kasulikku omadust tervisele.

Hoiab südame korras. Üks hiljutine uuring leidis, et kaneeli ja kurkumi lisamine toitudele aitas piirata rasvase toidu mõju organismile. Rasvaste toitude söömine tõstab tugevalt riski haigestuda südamehaigustesse.

Katse käigus võeti inimestelt vereproov pärast rasvase söögi ja vürtside ning

ainult pärast rasvase söögi söömist. Ilmnes, et vürtse tarbinud inimestel oli veres 13% rohkem antioksüdante ning maitseained vähendasid rasvumist põhjustavate triglütseriidide hulka 30%.

Veresuhkur püsib stabiilne. Kaneelirohkeid toite tarbinud inimestel on leitud, et nende antioksüdantide tase on veres kõrgem ja veresuhkru tase madalam.

Kaitse diabeedi eest. Kaneel aeglustab toidu seedimist, mis omakorda hoiab ära järsu veresuhkru tõusu. Uuringud on näidanud ka, et kaneel aitab hoiduda põletikest tingitud kõrgest veresuhkrust. See omakorda aitab antioksüdantide rohket kaneeli tarbides vähendada riski haigestuda südamehaigustesse.

Aju töötab paremini. Uuringud näitavad, et kaneeli lõhn parandab ajus kognitiivseid protsesse. Üks uuring on ka leidnud, et kaneeliekstrakt vähendas pärast traumaatilist ajukahjustust või insulti ajuturset.

Hoiab Parkinsoni tõve eemal. Teadlased on hiirtel teinud kaitseid ja leidnud, et see aitab ära hoida parkinsoni tõbe ning parandada motoorseid funktsioone.

 

10 lihtsat ideed kaneeli kasutamiseks

* Puista kaneeli kohvi sisse või lisa seda kohvipulbrile või -ubadele enne kohvi valmistamist.

* Lisa kaneeli hommikuputrudele.

* Lisa kaneeli jogurtisse või raputa seda värsketele puuviljadele, marjadele, pähklitele ja seemnetele.

* Puista kaneeli jääkuubikute sisse, see lisab hiljem kokteilidele mõnusa aroomi.

* Puista kaneeli kõikvõimalikele hooajalistele röstitud või grillitud puu- või köögiviljadele.

* Sega kaneeli mandli- või pähklivõi sisse, samuti erinevatesse dipikastmetesse.

* Lisa näputäis kaneeli läätseroogadele või mustast oast keedetud supile.

* Näpuotsatöis kaneeli teeb lillkapsa, kartuli, spagetid ja suvikõrvitsa aroomikamaks.

* Puista veidi kaneeli popkornile.

* Sega kaneeli sulatatud tumeda šokolaadi sisse ja kasta selle sisse omakorda pähklid.