KOGENUD LEIVATEGIJAD: «Karask saab ruttu valmis ja eestlaste kõige esimene leib oli ka odrajahust tehtud,» selgitas Evelin Ilves, miks nad Siiri Sisaskiga raamatuesitlusel odrajahukaraskit küpsetasid. Ka Sisask on juba mitu aastat leiba teinud. Iga leivaraamatu ostja toetab heategevusfondi Saagu Valgus ühe euroga. Foto: Laura Oks
Toiduuudised
29. november 2014, 07:00

Presidendiproua Evelin Ilves on 12 aastat järjepanu leiba küpsetanud (84)

"Olen teinud vähemalt sadat erinevat leiba, kaante vahele on jõudnud neist 18 retsepti," ütles Evelin Ilves kolmapäeval oma leivaraamatu esitlusel. Presidendiproua on järjepanu leiba küpsetanud juba 12 aastat. "Kuus aastat olen verivorstigi teinud, viimased kolm neist ka valgeid vorste," märkis Evelin Ilves.

Esimene tema leivaretsept – Ärma talu leib – nägi trükivalgust juba kolm aastat tagasi tema esimeses ja samuti kakskeelses kokaraamatus " Kingitud maitsed".

"See leib on mahlakas suutäis tõelistele tervisefriikidele. Kui retseptile otsa vaadata, ei usugi esimese hooga, et sellisest kooslusest midagi leivasarnast sündida saab. Selle maitse ja tekstuur mõjuvad nii üllatavalt, et kõik, kes seda esimest korda on proovinud, tahavad kohe veel. Tõeline leid inimestele, kelle toidulaud peab gluteeni- ja laktoosivaba püsima," iseloomustab Evelin Ilves leiba, mille ta lehelugejatele esmatutvuseks oma uue raamatuga valis.

Kaeraleib seemnetega (1 päts)

Vaja läheb: 2,4 dl päevalilleseemneid, 1,2 dl linaseemneid, 1,2 dl mandlilaaste, 1,2 dl jämedaid kaerahelbeid, 2 sl chia-seemneid, 3 sl psülliumijahu, ½ tl meresoola, 1 sl mett või vahtrasiirupit, 3 sl kookosõli (vedelana), 1,2 dl vett.

Valmistamine: Vooderda leivavorm küpsetuspaberiga, nii et 3–4 cm paberi äärt jääks üle vormi serva. Sega suures kausis omavahel hästi läbi päevalilleseemned, linaseemned, mandlid, kaerahelbed, chia-seemned, psülliumijahu ja meresool.

Lisa vedelikud – vesi, kookosõli ja mesi (või vahtrasiirup) – kuivainesegule. Kui segu jääb siiski liiga kõva, sega juurde paar supilusikatäit vett. Pane tainas leivavormi ja silu pealt märja käe või lusikaseljaga siledaks. Kata vorm kerge köögirätikuga ja jäta toatemperatuurile vähemalt kaheks tunniks, veel parem päevaks või kogu ööks seisma. Chia-seemned ja psülliumijahu peavad saama aega paisuda – nemad hoiavad seda leiba koos. Eelkuumuta ahi 175 kraadini, küpseta leiba vormis 20 minutit. Seejärel võta see ahjust välja ning tõsta leib küpsetuspaberi servast haarates vormist välja. Koori paber selle ümbert ära ja pane leib otse ahjurestile. Küpseta veel 30–40 minutit 175 kraadi juures. Leib on valmis, kui selle pihta koputades kostab õõnsat kuminat. Enne kui hakkad seda lahti lõikama, lase see täielikult maha jahtuda. Selle leiva puhul on jahtumine tõesti väga tähtis, muidu saad kokkusurutud tainakänkra või see puruneb.

Leib säilib suletud konteineris või leivakastis rahulikult nädala, seda võib ka õhukindlalt pakituna sügavkülmutada. Sobib ideaalselt nautimiseks keediste, marmelaadide ja pähklivõiga või lihtsalt niisama, ilma milletagi.

Allikas: Evelin Ilves, "Leib. Ilo ja vägi. Bread. The Beauty & the Might"