SÖÖKS VARSTI JÄLLE: Pärast testitulemuste selgumist pakkusime toimetuse lemmikut ka viie-aastasele Villiamile, kes karbi lusikatäis haaval tühjaks limpsis. Foto: LAURA OKS
Toiduuudised
18. oktoober 2014, 13:00

Hea kohupiimakreem on parajalt paks ja naturaalse maitsega (7)

Toitev kohupiimakreem on omal kohal nii kontoris magustoiduna kui ka koolilapsel kiire vahepalana. Seepärast proovisimegi oma järjekordsel pimetestil just neid. Üks kohupiimakreem võis koguda maksimaalselt 80 punkti.

Kuna turu-uuringufirma ACNielsen andmetel armastavad eestlased kohupiimakreemidest enim kakaomaitselist kreemi, valisime ka meie testimiseks kakaomaitselised kreemid. Endalegi üllatuseks avastasime, et Farmi kohupiima-kreemide valikus sellist toodet pole.

Väiketootjatest ei õnnestunud testi kaasata Nõmmiku talu ja Nopri talumeierei kakao kohupiimakreeme, kuna läbi käidud kaheksas poes neid müügil polnud. Kes tahaks meie testi kodus veidi täiendada, siis Nõmmiku talu kakaomaitselist kreemi võib hea õnne korral Tallinnas leida kauplusest

Tüdrukud, Toidumaailmast ja Nõmme turult. Nopri talumeierei kreemi tasub otsida samuti Nõmme turult ning ka Tagurpidi Lavkast.

Neljast kakao kohupiima-kreemist osutus toimetuse lemmikuks Alma 4% kohupiima-kreem, mis kogus 57 punkti. Testijad pidasid seda parimaks, kuna kreemil on ehe ja pehme maitse, ühtlane konsistents ja see pole ka liiga magus.

Ühel päeval kaks testi

Pärast väikest vaheaega tegime teisegi testi. Kuna ka Rimi, Prisma ning Konsumi ja Maksimarketi omatoodete hulka kuuluvad kohupiimakreemid, kuid mitte kakaoga, proovisime nende maasikamaitselisi tooteid. Selles grupis tuli võitjaks Prismades müüdav Rainbow’ kreem, mille plussideks peeti ühtlast konsistentsi ja marjasust.

Kahe testi kokkuvõttes pälvisid kõige negatiivsemaid hinnanguid Rimi maasika-kohupiimakreem (36 punkti) ja Tere Emma kakao-kohupiimakreem (33 punkti).

See näeb välja nagu kausitäis suppi, tõdesid mitu testijat veidralt nägu grimassitades

Rimi kohupiimakreemi puhul. Emma kreemi süüdistati nii võõras lõhnas, mõrkjas järelmaitses kui liiga vedelas konsistentsis.

Testijad tõdesid üksmeelselt, et ühe kohupiimakreemi teeb heaks just naturaalne maitse nagu lapsepõlves ning kreemjas ja kerge tekstuur. Samuti peaks kohupiimakreem olema piisavalt paks, aga ka mitte tükkis.

"Marja-kohupiimakreemi puhul ootaks pirakaid marjatükke. Kreem ei tohiks olla läilalt suhkrune ning muidugi mitte ka mõrkjas või liiga hapu," märgib üks testija.

Omatoodete seas võidutses Prisma

54 punkti - Rainbow maasika kohupiimakreem

Tootja: AS Tere

150grammine tops maksab 0,49 €, kilo hind 3,27 €

100 g annab 130 kcal

Koostis: Rasvata kohupiim, suhkur, maasikas 5%, glükoosi-fruktoosisiirup, modifitseeritud tärklis, lõhna- ja maitseaine, paksendaja, porgandi- ja punapeedimahl, happesuse regulaator.

5 ostaks, 3 mitte

+ Marjatükid on sees, krõmpsuvad hästi hamba all. Väga isuäratav lõhn, meeldivalt sametine marjane mekk. Lemmik!

– Liiga magus, lausa imal, maasikamaitse on väga kunstlik – tuletab meelde vana Kalevi maasikanätsu.

36 punkti - Rimi maasika kohupiimakreem

Tootja: valmistatud Rimi tellimusel Eestis

150grammine tops maksab 0,59 €, kilo hind 3,93 €

100 g annab 136 kcal

Koostis: Kohupiim 87,5%, suhkur, maasikalisand 1,5%, paksendaja, modifitseeritud tärklis, toiduvärv, happesuse regulaator.

3 ostaks, 5 mitte

+ Mõnus suvine mekk, ei ole liiga keemia. Üllatavalt kohupiimakreemilik maitse, kuigi välimuse põhjal seda ei ootaks.

– Nagu jogurt ehk siis liiga vedel, pole ka maasika maitset, rääkimata lõhnast. Maitse üsna ilmetu. Ilmselt on mõnuga tehisaineid pandud.

36 punkti - Hüva maasika kohupiimakreem

Tootja: valmistatud ETK tellimusel Eestis

150grammine tops maksab 0,59 €, kilo hind 3,93 €

100 g annab 136 kcal

Koostis: Kohupiim, suhkur, maasikamahl 3,7%, õunamahl, lõhna- ja maitseaine, modifitseeritud tärklis, paksendaja, toiduvärv, sidrunimahl.

3 ostaks, 5 mitte

+ Koorene maitse, tunda on, et on rammus. Kerge, värske lõhn. Suussulav maitse, esimene lusikatäis on imehea. Mõnusalt paks.

– Maitseb pigem banaani järele. Liialt lääge. Kunstlik maitse, meenutab jogurtit.

Kakao kohupiimakreemid: kaks parimat üsna võrdsed

57 punkti - Alma kakao-kohupiimakreem 4%

Tootja: AS Valio Eesti

150grammine pakk maksab 0,66 €, kilo hind 4,4 €

100 g annab 120 kcal

Koostis: Kohupiimapasta, kakaolisand, rõõsk koor. Tootes on 1,4% kakaod.

7 ostaks, 1 mitte

+ Tekstuur on mõnus, puudub igasugune tehismaitse – selline kodune. Konsistents mõnusalt pehme ja suus sulav. Keelel peaaegu siidjas.

– Kakaolõhna ei ole, natuke vedel ja võiks olla ka magusam. Kergelt keemiline maitse, kuidagi ebaloomulik. Järelmaitse natuke liiga hapupiimane.

54 punkti - Alma kakao toidu-valmistamise kohupiimakreem 2,5%

Tootja: AS Valio Eesti

380grammine tops maksab 1,29 €, kilo hind 3,40 €

100 g annab 115 kcal

Koostis: Kohupiimapasta, kakaolisand, rõõsk koor. Tootes on 1,4% kakaod.

7 ostaks, 1 mitte

+ Meeldiva magusa lõhnaga, täidlase maitsega. Mõnusalt paks, maitse on magusam ja kergelt hapukam kui esimesel.

– Suhu jääb kergelt mõrkjas maitse. Liiga magus.

42 punkti - Pajumäe talu kakao kohupiimakreem

Tootja: FIE Arvo Veidenberg

265grammine karp maksab 1,40 €, kilo hind 5,3 €

100 g annab 178 kcal

Koostis: Pastöriseeritud täispiimast kohupiim 68,4%, jogurt 20%, suhkur 10%, kakao 1,5%, vanillsuhkur 0,1%, juuretis, laap.

3 ostaks, 5 mitte

+ Veidi juustu maitsega. Mõnus mõrkjas maitse, tunda on, et kakao on sees. Kohupiim on veidi teraline, samas just see annab tootele ehedust.

– Paks, ei ole kakaolõhna ega maitset. Tükiline konsistents ei tee välimust just ahvatlevaks. Veider järelmaitse.

33 punkti - Tere Emma kakao kohupiimakreem 5,0%

Tootja: AS Tere

150grammine tops maksab 0,75 €, kilo hind 5 €

100 g annab 137 kcal

Koostis: Rasvata kohupiimapasta, rõõsk koor, suhkur,

kakaopulber 1,5%, glükoosi-fruktoosisiirup, paksendaja, sidrunihape.

2 ostaks, 6 mitte

+ Näeb välja mõnusalt kreemine, nagu ka kõik teised proovitud kreemid.

– Tundub natuke kunstlik ja liiga kreemjas, pole naturaalset hõngu. Vedel, väga kummaline kakao maitse. Sellel ollusel puudub isegi kakaolõhn.

Eestlane on truu oma lemmikmaitsetele

"Eestlase lemmikmaitsed on kakao, vanill, rosin ja banaan. Müüduim kohupiimakreem on Tere pasha kohupiimakreem," tõdeb ASi Maag Piimatööstus turundusjuht Ruta Kallaspoolik ACNielseni 2012. ja 2014. aasta andmetele tuginedes. "Jogurti paremik on märksa värvilisem – maasikas, virsik, mustikas, maitsestamata jogurt ja kirss," täpsustab Kallaspoolik.

Kohupiimakreemide turumaht on samuti püsinud praktiliselt muutumatuna – aastas söövad eestlased ära umbes 2500 tonni – ning üsna püsiv on Kallaspooliku kinnitusel ka maitsete esikümme. "Mõni on küll pisut allapoole nihkunud, mõni õige pisut kerkinud, aga selle taga ei tarvitse olla inimeste maitse-eelistus, vaid näiteks ollakse vanemast tootest tüdinenud ja proovitakse uut või on mõni kett oma sortimenti muutnud vms."

Ka Valio turundus- ja tootearendusdirektor Krista

Kalbin tõdeb, et eestlaste maitse-eelistused pole ajas väga muutunud. "Siiski on viimastel aastatel huvi kohupiimakreemide uudismaitsete vastu märgatavalt kasvanud ning poeletilt võib leida uuenduslikke kohvi, karamelli, õuna-kardemoni ja teisi põnevaid uudismaitseid," on Kalbini sõnul kohupiimakreemide tootearendus praegu märgatavalt aktiivsem kui paar aastat tagasi. Sama kinnitab ka Kallaspoolik, viidates hiljuti müügile jõudnud Farmi koorestele kohupiimakreemidele.

Eestlaste maitse sarnaneb pigem lätlaste-leedulaste ja rootslaste kui soomlastega. "Tegelikult on kohupiima-kreem Rootsis üsna vähe tuntud toode. Müügil on üksikud kaubamärgid ning need on sinna jõudnud pigem Soome või Saksa (Lidl) kettide kaudu. Samas käisime kevadel Stockholmis messil ning tarbijate tagasiside – nende, kes julgesid proovida – oli väga positiivne," arvab

Kallaspoolik, et ehk mõne aasta pärast hakkavad rootslased samuti kohupiimakreeme nõudma. Soomlased aga armastavad tema sõnul asju, kust on kõik välja võetud ja siis jälle tagasi pandud: laktoosivabad, rasvavabad ja suhkruvabad tooted, mis on rikastatud vitamiinide või mineraalainetega.

"Soomes on kohupiimakreemide turg täiesti olemas, aga kuna meie ja soomlaste maitse-eelistused pisut erinevad, pole ka üks ühele Eesti kohupiimakreeme Soomes müügil ega ka vastupidi," märgib Valio turundus- ja tootearendusdirektor.

"Kohupiimakreemidest müüb enim vanillikohupiima-kreem. Jogurtite puhul aga sellist maitseliidrit polegi. Väga populaarne on rukkileivajogurt, ent alati müüb enim uusima maitsega jogurt," tõdeb ASi Rimi Eesti Food kommunikatsioonispetsialist Katrin Bats, et jogurtisõbrad on hoopis altimad uutele maitsetele kui kohupiimasööjad.