TERVISLIK: Eestlane osta poest aina rohkem ja rohkem kodumaiseid aedvilju.Foto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
11. oktoober 2014, 17:00

Eestlane eelistab üha enam kodumaist köögivilja (5)

Eestlaste eelistus osta kodumaiseid puu-ja köögivilju on kasvanud märkimisväärselt. Nii oli augustis Rimi kauplustes müüdud köögiviljadest 51 protsenti kasvatud Eestis.

See number oleks Rimi ostujuhi Margus Amori sõnul veel palju suurem, kui kohalikku köögivilja, näiteks mugulsibulat ja tomatit saaks müüa aasta läbi. Septembris kuulus kaupluseketi valikusse 85 eestimaist puu- ja köögivilja ning maitsetaime, neist populaarsem on kartul, mida müüdi augustis 240 tonni. Sellele järgnevad porgand 92 ja kapsas 79 tonniga.

Sügisel leiab Rimist lisaks tavapärastele kodumaistele köögiviljadele kohalikke kollaseid ja rohelisi suvikõrvitsaid, aedube, punast ja käharpeakapsast, kõrvitsat ning kolme sorti Eesti sibulaid.

Ka Selveris leiduvatest puu- ja köögiviljadest moodustab sügisel kohalik kaup 50 protsenti.

"Seejuures ostetakse peamiselt kohalikku kraami, sest suurem osa letil leiduvast köögiviljast on kasvatatud Eestis," kinnitab kauplusteketi avalike suhete juht Annika Vilu.

"Aga kuna august ja september on arbuusiaeg, siis kaalunumbritelt on arbuus olnud isegi minevam kaup kui kartul ja porgand," tõdeb Vilu pärast müüginumbritesse süvenemist endalegi üllatuseks.