Pühapäevane munarull.Foto: Aldo Luud
Toiduuudised
5. oktoober 2014, 19:00

Milles peitub hea omleti saladus? (4)

Äsja meiegi kinodes menukalt jooksnud filmis "Saja sammu teekond" piisas madame Malloryl ehk Helen Mirrenil vaid suutäiest omletist, et otsustada, kas inimest tasub oma kahe Michelini tärniga restorani kokaks palgata või mitte. Mismoodi siis saab isuäratavalt koheva omleti?

"Mina klopin munad kergelt lahti, lisan natukene vahukoort – see annab hea maitse ja teeb kreemjaks - soola, pipart ning valan segu pannile. Siis kui omlett hakkab põhjast hüübima, kallutan ma panni ja lükkan spaatliga servast, et see mass, mis keskel on, servadesse vajuks ning tekiks selline lokkiv äär. Lõpuks panen ma panni viieks minutiks ahju, siis läheb omlett kohevaks ja hüübib ka pealt ära," tõdeb kohvikute Katharinenthal ja More looja Angeelika Kang, et hea omleti saladus peitub mängimise oskuses.

Kes soovib täidisega omletti, siis see tuleks lisada vahetult enne ahju panekut ning pann peaks olema muidugi sellise käepidemega, mis kannatab suurt kuumust. "Pliidi peal tehes peaks omletile lõpus aga kaane peale panema," märgib Angeelika.

Kadriorus asuva Vesivärava kohviku kokk Ülle Roostalu sõnul saab koheva omleti majoneesiga. "Omlett kerkib kohe ja ei vaju alla. Osa panevad ka näpuotsaga jahu, aga meie mitte," ütleb ta.

Majoneesi asemel võib Ülle sõnul kasutada ka hapu- või vahukoort, kuid vee ega piimaga tema omletti ei tee. "Veega tehes vajub omlett kohe ära, lisaks jääb see vesine, kuna segus olev vesi tuleb omletist kõik välja."

Hea omleti saladus peitub Ülle meelest munades ja täidistes. Omleti sisse võib panna kana, seeni, paprikat, sinki, sibulat, ananassi jne, loetleb Roostalu. Olenevalt täidisest tuleb see aga kas eelnevalt läbi praadida või koos munaseguga pannile valada. Näiteks singi ja sibula võiks eelnevalt ära praadida, küpsetatud kanakuubikud koos ananassiga võib aga segu sisse segada.

Sorts vett lisab kohevust

Hobikokk Kätrin Maidla koheva omleti nipiks on hoopiski vesi. "Munasid kokku kloppides segan sinna hulka ka paraja sortsu vett. Küpsetades moodustab aurustuv vesi omleti sisse palju väikesi mullikesi, muutes selle mõnusasti kohevaks. Lisaks pehmendab see ühtlasi omleti üldist tekstuuri ja nii saab see eriti pehme ja kohev," kirjeldab Maidla oma blogis k2trinkokkab.blogspot.com.

"Tummise omleti saamiseks võib munadele lisada majoneesi ja seejärel vett – siis tuleb omlett kreemine ja kohev."

Hobikokkaja Heli Peetsmann on kohevat ahjuomletti ehk täidisega munarulli pakkunud isegi peolaual. "Kui on kiire, siis olen omletti teinud pannil ja kui aega rohkem, siis ahjus. Praegu on mu lemmiktäidiseks suvikõrvits, sibul ja värvi lisan punase, kollase või oranži paprikaga. Kõigepealt kuumutan täidise pannil läbi, maitsestan soola ja pipraga. Kui munasegu on juba pannil, lisan veel musta pipart ja tibakese jahvatatud muskaati," annab just viimane Peetsmanni sõnul munale hõrgu maitse.

"Tõeline sügishitt on muidugi seened, eriti koos tomati ja sibulaga. Viimane tuleb enne munasegule lisamist väheses õlis pehmeks hautada, tükeldatud seened aga omas mahlas pannil kuivaks aurutada," ütleb Heli Peetsmann.

Omlett kana ja ananassiga (ühele)

Vaja läheb: 3 muna, 3 sl majoneesi, peotäis kana- ja ananassikuubikuid, natukene juustu, õli, soola, pipart.

Valmistamine: Klopi munad lahti. Lisa majonees, kana, ananass ja maitseained ning sega kõik läbi. Kuumuta pannil õli ja vala munasegu pannile. Küpseta tasasel tulel, kuni alumine pool on parajalt pruunistunud. Keera omlett ümber ja küpseta veel mõni minut. Raputa peale juustu, keera omlett pooleks ja serveeri. Allikas: Ülle Roostalu, Vesivärava kohviku kokk

 

Pühapäevane munarull (neljale)

Vaja läheb: 5 muna, 4 dl piima, 1 dl jahu, 100 g keedusinki, 100 g riivitud juustu, 1 keskmine paprika, tubli peotäis maitserohelist, soola, värskelt jahvatatud pipart.

Valmistamine: Klopi munad piima, soola ja pipraga lahti. Lisasingi- ja paprikakuubikud ning hakitud maitseroheline. Sega korralikult läbi ja vala munamass küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta 200kraadises ahjus 20–25 minutit. Valmis küpsetis keera kummuli teisele küpsetuspaberile. Lase mõni minut jahtuda ning keera seejärel munaplaat rulli. Enne serveerimist lõika sobivateks portsjoniteks.

Paku munarulli soojalt kas iseseisva toiduna või külma suupistena koos hapukoore-majoneesikastmega. Allikas: Heli Peetsmann