Foto: Tuuli Mathisen
Toiduuudised
8. mai 2014, 09:57

Eesti kokk olümpial: uuesti osalemise peab otsustama naine

"Kas osaleksin kunagi veel sellel võistlusel? Seda peab naine ütlema, sest võistlus vajab aastat elust, et sellele pühenduda," räägib kokkade olümpial osalev Dmitri Haljukov, keda võib ees oodata veel ka finaalvõistlus.

Nimelt jagab Haljukov Stockholmis toimuval kokkade olümpiaks nimetatud Bocuse d'Or Euroopa eelvoorus omas voorus 3. ja 4. kohta. Lõppvõistlusele pääseb 12 parimat.

"Annaksin enda tööle kümnepalli skaalal hindeks kaheksa. Üldjoontes õnnestus kõik väga hästi, kuigi võistluspinge oli suurem kui arvata oskasin," rääkis kokk Dmitri Haljukov. "Kui pääsen finaali Lyoni, siis teaksin, mida veel paremini teha."

Eriti jäi Haljukov rahule, et tal õnnestus töö minuti pealt ajastada, sest kaks rooga tuleb serveerida täpselt viie ja poole tunni jooksul.

"Selle eest olen tänulik Manule (Emmanuel Wille, treener), kes hoidis täpset ajakava ja motiveeris just viimasel tunnil," rääkis Haljukov.

Olümpiaks valmistumine oli mehele aga korraliku kooli eest.

"Olen selle aja jooksul tohutult õppinud nii enda piire ületama kui ka uue tooraine ja tehnoloogiatega töötama," sõnas ta.

Liharoog pidi valmima Rootsi kohalikust põrsalihast. Koka loodud menüüs pidi avalduma võistlejamaa rahvuslik eripära, samuti on ülesandeks tutvustada riigi toidukultuuri ja valitsevaid trende.

Kodust võeti kaasa vajalikud töövahendid, köögiseadmed ja toorained. Võistlustöö garnituuris kasutatakse eestimaist rukkileiba, pohli, kartulit ja peekonit, astelpajumarju, kukeseeni, kõrvitsat, õunu ning Vana Tallinna likööri.

“Väga riskialdis ma pole, seega oli mu eesmärk tuua esile klassikalisi maitseid, mis on arusaadavad kõigile kohtunikele,” rääkis Haljukov enne võistluse algust.

Finaali pääsejad selguvad täna õhtul.