Foto: Panthermedia/Scanpix
Toiduuudised
20. aprill 2014, 18:40

Tomati koht pole külmkapis – ja teisi tomatitarkusi

Toidupoetomat pole tavaliselt täiesti küps, ent kui pooltoores tomat külmkappi pista, seiskub küpsemine ja tomat jääb maitsetuks.

• Ent ka turult taluniku käest ostetud või enda kasvatatud tomatit ei tohi külma panna, sest hõrk maitse haihtub seal keemilise struktuuri muutumise tõttu, kirjutab mercola.com. Tomat saab oma maigu suhkrute, hapete ja mitmesuguste lenduvate ühendite omavahelise reageerimise tulemusel. Toatemperatuuril säilivad olemasolevad lenduvad ühendid ning neid tekib ka juurde, kuid külmaga hakkavad lenduvad ühendid lõhustuma. Kõige rohkem saavad kannatada rohelised ja murused noodid – see seletab, miks külmkapitomatil pole värskelt nopitud vilja hõngu. Külm kahjustab ka tomatite teks­tuuri ja värvi.

• Kui oled tomatid kogemata külma pannud, aitab viljade õiget lõhna osaliselt taastada, kui hoida neid enne söömist ööpäev toatemperatuuril. See nipp toimib koguni kuus päeva jahedas olnud tomatite puhul. Teine päästeplaan oleks tuimaks muutunud tomatid koos küüslaugu, sibula ja basiilikuga pastakastmeks teha.

• Roheline tomat saab küpseks paberkotis (vaata, et kotisuu oleks kinni volditud). Küpsemisel eritavad tomatid etüleengaasi, mis ergutavad teisi tomateid küpsema.

• Tomateid tasub süüa, sest neis sisalduvad flavonoidid ja teised fütokemikaalid on vähivastase toimega ning turgutavad tervist teistelgi viisidel. Iseäranis suures kontsentratsioonis on antioksüdant lükopeeni, mis muudab puu- ja köögiviljad punaseks ning võib vähendada eesnäärmevähi- ja insuldiohtu.

• Erinevalt enamikust köögiviljadest tomati toiteväärtus kuumutamisel suureneb. Uurimused on näidanud, et termiliselt töödeldud tomatitoitudes, näiteks kastmes või ketšupis, on organismi imenduvat lükopeeni rohkem. Uurimused on näidanud, et ameeriklased saavad 85% lükopeeni tomatimahlast, ketšupist ja teistest tomatitoodetest.

• Ettevaatust konservtomatiga! Plekkpurkide sisepind sisaldab kemikaali bisfenool A, mis võib tekitada suhkurtõbe ja südamehaigusi, suurendada rinna- ja eesnäärmevähiohtu ning soodustada rasvumist.

• Olgu tomat värske või keedetud, teda tasub igal juhul pruukida koos rasvainega, näiteks oliiviõliga, kuna lükopeen lahustub rasvas.