Restoranipidamises ei ole rasked ajad ainult praegu, vaid need on alati olnud, tõdeb Eesti kulinaaria grand old man Dimitri Demjanov. Foto: ARNO SAAR
Toiduuudised
15. märts 2014, 18:00

Demjanov: restorani ülalpidamiseks peaks olema ka kaks kiirsöögikohta

"Praegu on kiirtoidu aeg, sinna ei saa midagi parata," ei imesta Eesti restoranikultuuri grand old man Dimitri Demjanov, et paljud restoranid on viimasel ajal pidanud uksed sulgema. Väikeste paikade kõrval on uksed sulgenud ka tunnustatud tegijad.

"Praegu on kiirtoidu aeg, sinna ei saa midagi parata," ei imesta Eesti restoranikultuuri grand old man Dimitri Demjanov, et paljud restoranid on viimasel ajal pidanud uksed sulgema. Väikeste paikade kõrval on uksed sulgenud ka tunnustatud tegijad.

Möödunud aasta oktoobris esitas pankrotiavalduse juba kevadel uksed sulgenud restoran Mannerheim. Novembris teatas sulgemisest Dmitri Demjanovi restoran Egoist. Kuu aega tagasi lõpetas päeva pealt tegevuse restoran-klubi Clazz.

Restoranide eestvedajad kinnitavad, et alati pole põhjus kehvades majandustulemustes.

Eesti köögi edendaja, restorani Gloria peakoka Dimitri Demjanovi sõnul ei läinud 15 aastat tegutsenud Egoist pankrotti ega jäänud võlgu tarnijatele. "Sellise paiga manageerimine oli keeruline. Puudu oli kõrgtasemel kokkadest ja teenindajatest, kellel oleksid sügavad teadmised ühtaegu nii toidust, veinist, teenindusest kui muudest pisiasjadest. Meistreid koolidest ei tule, neid tuleb teha ise, kuid see on kulukas ja pikaajaline protsess," räägib Demjanov.

Väsis kõrgtasemel tööjõudu tootmast

Ta tunnistab, et väsis kõrgtasemel tööjõudu tootmast ära. "Ma ei loobunud kergelt ja ei öelnud, et ei viitsi, lihtsalt karmi koolipapa roll ja päevast päeva elementaarsete tõdede korrutamine ammendas minu ambitsioonid. Minus ei ole enam nooruslikku uljust, aga õhinapõhist tegevust täna endale ka enam lubada ei saa," tõdeb Demjanov, et ka üldine majanduslik olukord manitseb ettevaatlikkusele.

Pikemalt saad lugu lugeda veebist tellides või Õhtulehe paberväljaandest.

Edasi lugemiseks: