EMMA ARMASTAB KAKAOD: Maiasmokk ei malda kuidagi oodata, kuni jook piisavalt jahtuda jõuab. Foto: ALDO LUUD
Toiduuudised
15. märts 2014, 17:00

Kakao: eelista naturaalset pulbrit suhkrusegudele

Üks soe tass kakaod peletab kontidest kevadõhtu jaheduse ja teeb tuju rõõmsamaks. Et kosutav sõõm oleks ka tervislik, tasub poes kakaopakendeid korralikult uurida.

Üks soe tass kakaod peletab kontidest kevadõhtu jaheduse ja teeb tuju rõõmsamaks. Et kosutav sõõm oleks ka tervislik, tasub poes kakaopakendeid korralikult uurida.

Ka Evelin Heiberg, ASi Kalev tootearendusjuht, soovitab pakenditelt tootekoostist ning toiteväärtuste tabelit uurida. "Kakaosid on erinevaid sõltuvalt nende otstarbest. Näiteks kakaojoogi tegemiseks mõeldud kakaodele on lisatud aineid, mis aitavad kaasa kakao lahustumisele ning paremale segunemisele piimas või vees. Samuti on saadaval kakaosid, kuhu on lisatud mitmesuguseid maitseaineid. Lisaks võib kakaopulbreid olla ka erineva rasvasisaldusega," loetleb ta põhilisi erisusi. Reeglina on väiksema rasvasisaldusega kakaol ka väiksem energiasisaldus.

Ettevaatust, suhkur!

Kui kakaopulbreid eristab üksteisest vaid rasvasuse protsent – neid on olemas nii vähendatud rasvasisaldusega kui tavalisi, siis kakaojookides ulatub kakaosisalduse protsent 12–20. Mida ütleb selle kohta seadus? "Kakao- ja šokolaaditoodete erimäärus ütleb, et kakaopulbri ja suhkru segu, milles kakaopulbrit on vähemalt 25%, võib kanda nime šokolaadijook. Tooted, milles kakaosisaldus on väiksem, peavad kandma muud nime. Millist täpselt, ei ole sätestatud ning üldjuhul kasutataksegi nimetust "kakaojoogipulber"," räägib Tiiu Rand, veterinaar- ja toiduameti toiduosakonna jaekaubanduse, mahepõllumajanduse ja mitteloomse toidu büroo peaspetsialist.

Edasi lugemiseks: