Toiduuudised

Jõululaud verivorstide ja seapraeta?! (58)

LISA KOMMENTAAR

Olen 26. detsember 2013, 15:29
juba tiiru soomes ära käinud,ikka see mannanägu pildil.
Taat24. detsember 2013, 12:34
pole need verivorstid ja seapraed olnud vanadeestlaste jõulutoit.Pärilt on see maaelust tavaliselt siga tapeti külmalajal,suveläbi oli söödud silku ja kartulast ,siis enne jõule tehti sellest seast mitmeid toite ,sülti praeti ja keedeti,siis oli aega tähistada pühi ,tehti ka koduõlu.Aga peamine oli ikka pühade ajal kirikus käimine,mitte söömine nagu nüüd.Tollajal linnainimesed küll ei teinud verivorsti ja ka mitte praadi,söödi midagi paremat .Praegu on nendest pühadest tehtud klaperjaht,peaasi et kõik midagi ostaks,sööks ,see kõik on ärimaailma kära.Muud traditsioonid sellejuurde on ammu unustatud.Jõulud hakkavad pihta juba novembris ja kestavad jaanuari lõpuni.See kõik on tüütav ja masendav,ainult rekaamid ,sööge ,ostke, pidutsege.Mind isiklikult jätab täiesti külmaks.Igaüks teeb mida tahab ja sööb mida tahab.Ilusaid jõule.
L24. detsember 2013, 11:40
Algatuseks ilusaid jõule kõigile (kuigi teiesugustele kiusu täis inimestele vist ei peakski midagi ilusat soovima. te lihtsalt pole seda väärt)... ja naljakas. ma poleks kunagi uskunud, et veedan jõulud ilma lihata, aga kunagi ei tea, kuhu elu võib sind viia... minu ja minu elukaaslase esimesed jõulud ilma lihata! ja pole kunagi olnud õnnelikumad! mina olen nüüd olnud aastake ilma lihata. ja pole ennast mitte kunagi paremini tundnud! uskumatu, kui positiivselt see tervisele mõjub. nüüd saan aru, kuidas ma ennast varem loomse toiduga mürgitasin.
Käisin analüüse ka arsti juures igaks juhuks (oma ema rahustuseks) andmas. ja arst ütles ka, et ei juhtu tihti, kui ta näeb nii perfektseid analüüse. Ja neid näiteid on palju. Te lihasööjad surge oma ülekaalulisusesse, veresoonkonna ja südame haigustesse, kõrgesse vererõhku jne.. mina igatahes seda teha ei kavatse ja soovin oma ülejäänud elu elada täisväärtuslikult ja tunda ennast suurepäraselt. Rääkimata sellest kui palju ma vähendan oma ökoloogilist jalajälge ja ei toeta seda hirmsat suurfarmindust.
Ja Sandra artiklid on alati väga toredad ja neist saab palju ideid! Ja ma ei saa tõesti aru, kust see viha tuleb... keegi pole sundinud teid hakata taimetoitlaseks. See on lihtsalt idee. Küll te oskate kõike ikka väga isiklikult võtta...
taimetoitlastele24. detsember 2013, 10:11
Raskekaalu sportlane23. detsember 2013, 18:12
Lapseohtu,saa suureks siis tule targuta.Kui sa nii tark oled,vasta minu küsimusele.Kuidas saada enne matsi kontrollkaalumisel üks tund enne 6-9 kilogrammi maha võtta ja vastupidi.Vasta ära,siis võid lapseajudega plontiin sõna võtta.
ei meeldi23. detsember 2013, 17:07
kuidas verivorsti valmistatakse
http://maaleht.delfi.ee/news/fotogalerii/fotod/fotod-vaata-kuidas-tehakse-verivorsti.d?id=67495148
sellele eelnevat aga seda võite vaadata näiteks siit (alates u. kolmandast minutist juttu sigadest):
http://www.youtube.com/watch?v=_2UMp9fsAJo
Teadusemees23. detsember 2013, 15:36
>>>>>>piimatooted on pädevate arstide poolt kahjulikuks tunnistatud
Selline süüdimatu valetamine taimetoitlaste poolt illustreerib ilmekalt, kuidas taimetoitlased on üks valelik usufanaatiline röga.
onkel23. detsember 2013, 14:27
Ahvid, kes ainult taimetoitu söövad, on praegu puu otsas, nendest, kes ka liha sõid, said inimesed.
kurjale naisele23. detsember 2013, 14:18
Ja sinu arvates ''normaalne inimene'' on inimene, kes tarbib jõuludeks (ja ka ülejäänud 364ks päevaks) laipu? See on normaalsus? See on vastuvõetav? Sest nii on meie esivanemad teinud?
Avage oma silmad lõpuks - kõik pole kaugeltki nii, nagu meile ette söödetakse. Ärge elage illusioonis. Hakake mõtlema OMA peaga!
kuri naine23. detsember 2013, 13:55
No mispärast peab igasuguseid äärmusi ajaleheveergudel kogu aeg propageerima? Normaalne inimene, kes seksib vastasugupoolega ja on kõigesööja, see on Eestis just nagu hälvik juba. Minge te kõik õige kassi saba alla oma lollide juttudega! Elagu normaalsed inimesed!
Juhan Mulk23. detsember 2013, 13:44
Näe ongi Eesti jõudnud rikaste "Esimese Maailma" riikide hulka: meie maa kubiseb õhinal Esimese Maailma pseudoprobleemidega tegelevatest hõljuvatest naiivitaridest-maailmaparandajatest.
Plontiini23. detsember 2013, 12:45
poolt vale pealkiri.(Jõulud ilma jõuludeta).
H23. detsember 2013, 12:26
http://www.youtube.com/watch?v=LQpAr2JILRA
Vaadake ja mõelge NATUKENEGI enda tarbimismallide üle, enne kui tulete siia suure häälega kisendama ning õigustama loomade lakkamatut ning massilist tapmist, piinamist ja kõike mis sellega kaasas käib!
to Lucius23. detsember 2013, 11:41
No ja näedsa mis sinust saanud ..ei tea sa Eesti rahvast ega kommetest enam midagi.. sööd vaesel loomakesel viimasegi palukese eest.. Pole sellistel kohta normaalsete inimeste ühiskonnas.. Häbi..
Lucius23. detsember 2013, 11:04
Tule taevas appi, mis kommentaarid! Loodan, et need on üksikud torisevad ja õnnetud inimesed meie hulgast. Usun, et eesti inimene ei ole tegelikult nii pahatahtlik, vägivaldne ja rumal. Meie veedame terve perega lihavabasid jõule - oi kui palju häid roogasid on plaanis kokata! Mitmed neist ka ilusa Sandra varasalvest. Juba ootan :) Häid ja heatahtlikke jõule kõigile!
daaaaa23. detsember 2013, 10:28
Igaüks söögu seda, mida tahab. Peaasi, et et hakata enda eelistusi teistele peale suruma. Liha, kartul, praekapsas ja verivorstid on minu jõulutoit.
to wtf23. detsember 2013, 08:50
no vaata, milliseks taimetoitlus sind teinud on, kurjaks ja labaseks.
Peris kahju teisest .23. detsember 2013, 08:36
Muidu päris kena tüdruk, aga juba ongi näost paistmas biovalgu puudusest põhjustatud kretinismi tunnused. Viimane aeg aru pähe võtta. Saage aru ! Inimest ei saa ümber KASVATADA lambaks või veiseks või hobuseks.
ats23. detsember 2013, 07:00
kas sa eesti ammustest tavadest oled kuulnud midagi,jõulu toit,jne, oma silo võid süüa , aga ära tule jõulutoitu maha tegama ,söö kodus oma silo ja ole vait.
Silosööja rõõmud23. detsember 2013, 06:23
No see pole ka elu, kui sööd kogu aeg silo, heina ja idusid.
Vana mees23. detsember 2013, 05:42
Ma ei saa aru miks sellist jama propakeeritakse ??? Mis jõul see selline?? Keegi opakas on hakanud oblikaid sööma ja pasundab.. söö aga ära mögise .. Jobu..
väga pädev arst23. detsember 2013, 03:29
Ah, et piimatooted on pädevate arstide poolt kahjulikuks tunnistatud? See on samasugune jutt, kui püramiidskeemide ülesehitajatel! Kui inimene siia ilma sünnib on esimeseks toiduks piim! Lapse arenguks on piim tarvilik ja samuti ka edaspidi kandva skeleti taastuvatee rakkude jaoks! Samuti ainevahetuseks seedekulglas! Kui on leiutatud uus nähtus laktoosi talumatus siis see on tingitud paljudest kõrvalfaktoritest, kasvõi ema poolt kaasa antud. Juhul kui ta on teinud oma elus toitumise osas valesid otsuseid!
Jah taimetoit on organismile kasulik, kuid koos lisanditega nagu piim, munad ja ka pisut lihasaaduseid!
Ei tasu propageerida uut usulahku, kui inimeste organism ei ole selleks valmis!
Sama on spordiga, üks tohutult tervislike eluviisidega jooksja propageerib jooksmist. Ise on ta juba paar korda käinud veresoontega opil. Esimene kord üsna noorelt. Piima mürgiks nimetamine on haiguslik nähe, et vajab psühhiaatrilist abi! Kirurgina, seda anda ei suuda!
wtf23. detsember 2013, 01:07
Lihtsalt sydame teeb pahaks vaadates kui palju madalalaubalisi inimesi eestis elan !!!! Mitte keegi pole teid sundinud veganiks hakkama v6i isegi seda artiklit lugema! Maitse toidu osas on sama isiklik kui muusikaline maitse! S66ge oma laipu ja m2damege seest edasi kui tahate kuid kui teil pole midagi tarka 6elda palun j22ge vait !Mida asjalikku te yldse oma elus saavutanud olete ? Sandral on varsti ilmumas teine raamat,New Yorgis .Beat that,b****s !!
hakkab pihta22. detsember 2013, 23:31
keda kotib, mida taimetoitlane lauale paneb. Ei söö seapraadi siis ärgu söögu!
Mimm22. detsember 2013, 22:07
Väljavõte artiklist: "Või tuleb lihtsalt asendada taimeõli või taimse margariiniga, muna asemel sobib küpsetuspulber,» juhendab ta. " Margariin ja küpsetuspulber on paremad kui taluvõi ja kanamuna???!!! Kus on tervislikkus ja puhastoit, margariin ja küpsetuspulber, no tõesti ei mahu pähe!!!
landlord22. detsember 2013, 21:41
Naise puhul on esimene asi kindlaks teha, kas:
1) ta äkki taimetoitlane ole;
2) ta äkki feminist või muul vasakpoolsel viisil peast imelik ole.
Mõlemal juhul ei näe edaspidisel suhtlemisel lihtsalt mõtet :D
Muide siga ei ole lemmikloom, vaid tarbe pärast peetav elukas. /Tapa siga, kõri läbi, veri välja!/ kui Goldingit tsiteerida :D
Max22. detsember 2013, 21:30
Ma ei mõista kahte sorti inimesi - taimetoitlaseid ja täiskarsklaseid!
Kui keegi tahab, järagu jõulude ajal porgandeid ja kaalikaid, andku minna. Mul on verivorstid, seapraed ja hapukapsad juba varutud nin varsti teen sülti ka. Vot nii!
Sportlane22. detsember 2013, 21:02
Tegemist on täieliku plontiiniga.Mõtelge peaga,kus kohalt tulevad mul saavutused soja oalt.Lihtsalt ei ole sõnu,jätan parem kõik ütlemata,ikkagi,oh mõistus tule koju.
maailmakodanik22. detsember 2013, 20:51
selline ilge keemiaga blondeeritud lapsuke võiks ÖKO koha pealt suu kinni hoida!
kuhu uhutakse tema blondeerimisjäägid?
MEIE JOOGIVETTE!
endine kokk jürka22. detsember 2013, 20:49
Arvan,et tüdrukul on hea mõte ja mõnda retsepti tahaks isegi proovida kuid ise olen ikkagi harjunud liha sööma aga nenede taimetoitlaste retseptid võivad olla siiski väga hea maitsega sest olen saanud mõndagi siin elus proovida.edu sulle tüdruk!
Meenutused...22. detsember 2013, 20:12
Paar päeva tagasi sai just vanaemaga jutustatud, ta meenutas oma lapsepõlve, jõule. Neid oli peres üheksa last. Tavaliselt oli lihatükk ikka isale ja vanematele vendadele, neile kes põllutööd tegid. Väiksemad lapsed sai hommikuks kruusitäie lüpsisooja piima ja pliitaraual küpsetatud jahust-veest käki. Lõunaks kartulit, kaalikat, porgandit, ja kui meestest midagi üle jäi, siis ehk lihakillu. Enamjaolt ei jäänud.
Aga jõuluks toodi lauale võimsalt suur savikauss, mis oli siis ääreni täis liha, muidugi ka juurvilju, ning lapsed tohtisid sellest kausist ise võtta just niipalju liha kui tahtsid. See oli laste jaoks tõeline püha, oodatud aeg. See oli traditsioon. Seda jõululihakaussi mäletab vanaema siiani.
Jah enam me ei pea ootama aasta otsa et siis korraks saaks lihast kõhu täis, kuid traditsioon - jõulupraad, see on siiani pühadega kaasas käiv. Iga aasta jõulude aegu saavad tema lapsed oma peredega vanaema juures kokku, laual on suur jõulupraad, igaüks võtab täpselt niipalju ja sellise tüki nagu tahab. Muidugi on ka kõike muud mida siis laste pered on kaasa toonud, kuid miskipärast alati läheb esimesena loosi vanaema valmistatud praad :)
Ühiskonnasõbralik22. detsember 2013, 19:58
ni**u siga/emist, söö siga/emist, tapa siga/emist
jätke see vane siga/emis rahule
Urrr22. detsember 2013, 19:54
Kui te neid loomi ja muid elusolendeid niiväga armastate siis miks te nende söögi ära sööte?
22. detsember 2013, 19:52
üks minu pereliige, mitte enam esimeses nooruses, katsetas ka mõned aastad tagasi taimetoitlust.Pea aasta jõudis vastu pidada kui hakkaasid tervisehädad kimbutama, väsimus, jõuetus jne. Kui perearst tal vereanalüüsid laskis teha, siis sealt selgus, et vere hemoglobiinitase oli tunduvalt alla alumise piiri.Sealtmaalt tema taimetoitlase karjäär ka arsti korraldusel lõppes ja võttis tükk aega normaalset söömist, enne kui näitajad taas normi sai.
the spec22. detsember 2013, 19:43
seda küll, aga milleks? et taimetoidust kõht täis saada, tuleb seda süüa mitu korda suurem kogus kui lihatoitu, pealegi maksab taimetoit ränka raha ja on maitsetu! kui ainus tõsiseltvõetav põhjus on ülesöömine, siis söö vähem, pealegi paljalt taimetoiduga inimene hakkama ei saa, sest tal on ainult üks magu!
to insener prokopti22. detsember 2013, 19:33
ilma liha ja piimata on võimalik olla täiesi terve ja elujõuline. taimetoitlastele tundub juba halenaljakas küsimus, et kust ma oma valgud kätte saan. ning inimene ei pea organismi ümber tegema, inimene ei ole heina ega rohusööja. piimatooted on pädevamate arstide poolt ammu kahjulikuks kuulutatud.
to kodanik Männike22. detsember 2013, 19:29
kui sa oma süldid ostmata jätaks, siis ei peaks sigu tapmagi nii palju
to siis 22. detsember 2013, 19:28
ja kui õgingi, mis siis on. ei ole kellegi teise asi, mida ma söön ning ära hüsteeritse siin. Mina ei sind sõimama - siis jää sina ka viisakaks. aminohapate puudus ilmselgelt.
Kallid inimesed,22. detsember 2013, 19:27
Sellised kommentaarid teevad kurvaks, eelkõige inimeste rumaluse üle. Nagu näha, pole enamus teist artiklit läbigi lugenud. Siin oli juttu sellest, millega katavad taimetoitlased oma jõululaua ja kohe mitte ei olnud teemaks veganluse propageerimine. Nagu eelpool mainitud tuleb kasuks funktsionaalse lugemise oskus. Häid pühi!
to rolfcopter22. detsember 2013, 19:26
sa siis targemaks: neid liha-maitsega taimetoite matkitakse algul küll, sest lihaga ollakse harjunud, ning otsitakse sarnast asendust, et taimetoidule üle minna -enamasti üleminekuks. keha on ju harjumuspärases kinni, samuti pruugivad lihasöömisega olla seotud emotsioonid (head mälestused jne) kas selle peale on tõesti nii raske tulla?? ja vaadatke tänapäeva keskmise eestlase tervist - vilets, ja suuresti on selles süüdi teie toidulaud
insener Prokopti22. detsember 2013, 19:20
Olen oma elus ka vähem liha söönud, kui üldiselt seda tehakse. Kuid looduse eripärana on siiski vajalikud ka lihasaadused! Mis ütleb tervis mõne aasta pärast ilma liha ja piimata? Kaltsiumi, mis piimas on ei asenda ükski taimne vahend! Kui inimese organism ümber kujundada, mis rohusööjate sarnane siis ehk on küll võimalik.
kuid22. detsember 2013, 19:19
taimetoitlased ei suru üldjuhul midagi peale vastupidiselt lihasööjatest. juba imikust peale topitakse liha- hoopis see on peale surumine. mul on hea meel, et taimetoidu inimesed samuti sõna võtavad, sest on inimesi, kes saavad sellest ideid, kes soovivad ka seda teed minna. miks õigusega peab igal pool vorsti reklaam olema. soja on muidugi saast, seda ma ei poolda
siis22. detsember 2013, 19:11
õgige oma laipa ja vorsti kui tahate,mida te õiendate. ega ta siin teiesugustele variante pakugi. verivorst ja sealiha mingi traditsioon või asi, saage üle tõesti. mina ei söö ei artiklis pakutut ega ka liha-vorsti. rõve lihtsalt
kodanik Männike 22. detsember 2013, 19:00
ei usu et see soja, läätsed ja tofu on tervislikumad, kui meie endi talumeeste kasvatud liha, piim, munad. Miks peaks asendama korraliku koore sojapiimaga? FB olla ringelnud mingi üleskutse lihavabad jõulud ehk kingi seale elu! mis viin oma süldikraami poodi tagasi, et keevitage siga kokku -äkki ärkab ellu.
Sama hästi võiks hakata rääkima, et jaanituld ei tohi teha, liiga palju võtab õhust hapnikku.
eh22. detsember 2013, 18:59
huvitav, kust on pärit meie jõuluroog sealiha ja verivorst. Ma küll ei tea, miks see nii on, aga eestlased on vist pärit maalt, taludest. Igapäevane toit oli ülimalt lihtne ja kesine, toiduga ei mängitud, tähtis oli ellu jääda ja jõuda tööd teha.Jõulud olid ja on Eestis aasta tähtsaimad pühad.Tapeti talus aastas tavaliselt kaks siga.Üks jõuludeks ja teine suvel.Suvine liha tuli soolata kohe ja kõvasti, et ei rikneks ja peaks jõuludeni vastu. Ja talvine rasvasöödetud siga oli jõuludeks ja see võimaldas aasta tähtsamate pühade puhul süüa palju väga maitsvaid rasvaküllaseid sööke ja seda ei hoitud jõulude ajal kokku. Pärast jõule tuli jälle arukas kokkuhoid ja lihtne toit. Soolaliha, mida oli tarvis, et jätkuks kuni suveni, mida kildhaaval toidulauale panna suveni.
Kõigi vanemate inimeste mälestustes ongi seega sealiha ja verivorstid, sült, jõulutoidud, mille külluslikku söögiaegu sai oodatud jälle terve aasta.
Eks praegugi tuleb enamikul inimestel olla kokkuhoidlik, et hakkama saada, aga see kunagine jõulude toiduküllus ei ole enam see jõulutunne mis varem.
Lollus on muidugi, et peaksime taimetoitlasteks hakkama, saab ka teisiti ennast normaalkaalus hoida ja arukalt toituda. Jõulutunnet saab ka teisiti tunda kui külluslikult sealiha süües.
Aga see vajab fantaasiat.
dd22. detsember 2013, 18:57
Keda meid? Ma ei ole taimetoitlane. Küll aga suudan maailma silmaklappideta vaadata ja aktsepteerida, et on ka teistsuguseid inimesi. Kordan veel - selles artiklis pole mitte kedagi taimetoitlaseks sunnitud ega mingit toitumisviisi pähe määritud. Meenub hiljutine Õhtulehe artikkel lugemisoskusest. Tigedaid plärtsumiskommentaare lugedes on selge, et seda artiklit pole kas läbi loetud või pole loetust aru saadud - tõepoolest, funktsionaalse lugemise oskusest jääb väga vajaka.
22. detsember 2013, 18:54
keegi ütleb kus eestlast pakutakse toiduks
XXX22. detsember 2013, 18:52
rõve eit suust läbi käinud.
roflcopter22. detsember 2013, 18:48
Kui see taimetoit nii hea on ja lihatoit saast, siis miks kõik taimetoidud matkivad lihatoite? Kõik retseptid üles ehitatud sellele kuidas mingist heinast liha moodi asju vorpida. kus see loogika on?
ja peast peab päris loll olema et soja tarvitada, reklaami ohvrid on need robotid, ilmselt söök sõnnikut ka kui korralik promo teha.
Kas need heinasööjad22. detsember 2013, 18:47
ise ka taipavad, et kirjutagu palju tahavad, rahva arvamus on kogu aeg olnud vastupidine? Normaalne inimene peaks aru saama ja jätaks oma pealesurumise katki. Need aga nagu hullud, ei saa mitte aru, et nad ei ole nende artiklitega teretulnud. Katsetage enda peal vähemalt 60. eluaastani. Siis tulge ja näidake, kuidas teie tervis on. Mingid tatikraed, kes pole veel elu nuusutanud, tulevad siia arvamusliidreid mängima!
Vaene22. detsember 2013, 18:47
Jah, hea kui säästu makarone ja leiba,saia lauale jõuab. Ilusaid jõule kõigile!
to dd22. detsember 2013, 18:37
Näed, et teid ei taheta? Ikka kipud veel sõna võtma. Hullemad õiguseautorid kui peded! Jätke normaalsed inimesed ükskord rahule!
Tore22. detsember 2013, 18:36
Palju õnne!!!! Söö, aga ära hakka seletama, et see on parem!!! Mina sulle ei seleta, et liha on parem
dd22. detsember 2013, 18:34
Andke kannatust, kommenteerijad. Kas keegi ründas teid isiklikult? Või hakkas seajalga käest rebima? Elage ise ja laske ka teiste elada.
Mõlema eelmisega nõus.22. detsember 2013, 18:31
Mis kuradi oma pealesurumine see viimasel ajal käib. Mina ütlen Sandrale, et ära üldse enam kunagi söö. Ja see on ainuke tõde kogu elust. Ma ei seedi selliseid isehakanud "tarku", kes kõike teavad, aga algset loodusseadust ei tunnista.
22. detsember 2013, 18:25
Elanud aastaid inglismaal ja näinud nende jõulualuda ja traditsioone tekib alati küsimus ,et mis pärast küll Eestlased nii sõgedaks lähevad taimetoitlusega?Sina näri oma läätsepalle aga ma arvan ,et enamus Eestlasi ikka eelistavad jõuludeajal traditsioonilst jõulutoitu ja Eestis olles kavatsen ma küll seda nautida....
Vana Peer22. detsember 2013, 18:10
Minu poolest söö või komposti, aga ära tule rääkima, et see on Jõulutoit. Samamoodi nagu Ameeriklastel on Tänupühadel laual kalkun, on Eestlastel Jõululaualverivorstid ja seapraad. Need on traditsioonilised Jõulutoidud. See, mida Sina Jõulude ajal sööd, jätab mu täiesti külmaks