Lauri ViiknaFoto: TIINA KÕRTSINI
Toiduuudised
18. detsember 2013, 15:50

Mille pistab Lauri Viikna jõuluõhtul ahju? (17)

Kokandushuviline tsirkuseisand Lauri Viikna soovitab jõuludeks seapraele vahelduseks hoopis midagi lahjemat – kalkunit mandariinidega.

Laurile on alati süüa meeldinud teha, ta on võitnud ka kodukokkade saate „Õhtusöök viiele". Ta peab Viimsis restorani Coccodrillo ja kokkab igal vabal hetkel. Mida plaanib mees jõuluajal perele valmistada?

„Eks jõuluõhtu pidusöök on kindlasti tugevam kui muidu, seepärast soovitan midagi kergemat ja tervislikumat jõuludeks, liha on hea, aga vahelduseks on ka linnuliha super," proovib Lauri leida vaheldust verivorstidele ja rasvasele seapraele. „Kalkun on eriti tervislik ja temast jätkub kogu suurele perele. Kalkun ongi jõuluajal minu lemmik."

Lauri pole kitsi ka retseptide jagamisega, muuseas, peagi ilmub tema sulest ka kokaraamat. „Valmistan teda nii, et määrin ta eelneval päeval grillõli ja maitseainetega kokku. Täidiseks sobib hapukapsas, ploom, õun, mandariinid jne. happelisem täidis. Mida kauem ja madalamal temperatuuril ta ahjus on seda parem."

Lisandiks soovitab ta enda välja mõeldud retsepti. „Sibulad, juurseller, kaalikas, porgand, küüslauk lõigata võimalikult suurteks tükkideks ja praadida või vokkida kergelt üle kõrgel temperatuuril. Siis potti koos puljongi ja pudeli õllega. Hautada kuni valmis. Sobib ideaalselt kalkuni juurde!"

Mees ütleb, et kalkuni täidisest tekkinud vedelikku pole mõtet raisku lasta, selle võib ära blenderdada ja teha sellest kalkunile kaste.