Sulanud lume­memmega piparkook. Foto: Jaanika Anton
Toiduuudised
15. detsember 2013, 15:00

Piparkoogid: krõbistamiseks või kingituseks

Pühad lihtsalt ei saa õiget hõngu ilma piparkookideta. Ning kui neid juba tegema hakata, siis tasuks valmis meisterdada midagi põnevat, mida passiks krõbistamise kõrval ka kinkida.

Toidublogija Jaanika Anton julgustab piparkoogitainastki ise valmistama. "Selle valmistamisel ei ole mingit suurt trikki," kinnitab ta ja toob välja kolm põhiasja, mida silmas pidada.

Esmalt on tema sõnul oluline korralik siirup. "Kui ise ei ole seda keetnud, siis poestki leiab väga korralikke valmis suhkrusiirupeid, mida võib julgelt kasutada nii algaja kui ka kogenud küpsetaja," ütleb Jaanika ja soovitab poeriiuleilt otsida näiteks DanSukkeri tumedat suhkrusiirupit – tema kogemustel on just see piparkoogitaina valmistamiseks parim.

Teiseks on piparkoogitaina sees väga oluline kasutada võid. "See annab imehea maitse," kinnitab Jaanika.

Ja kolmandaks tuleb piparkoogitainale meelepärane maitse anda eri vürtsidega mängides. "Kui aga ei taha ise eksperimenteerima hakata, võib kasutada ka piparkoogimaitseainet," soovitab blogija.

Piparkoogi glasuurigi valmistamine on imelihtne – selleks läheb vaja vaid tuhksuhkrut ja vahustatud munavalget. "Mina teen glasuuri tunde järgi, tuhksuhkru kogus on üsna suur: ühe vahustatud munavalge kohta kulub umbes 4 dl tuhksuhkrut," ütleb Jaanika.

Glasuuri võib maitsestada tilgakese sidrunimahlaga ning juba glasuuri valmistama asudes on kasulik mõelda, kas on soov sellega katta terve piparkook või joonistada mustreid. "Terve piparkoogi katmiseks võiks glasuur olla veidi vedelam, et see paremini laiali valguks," selgitab ta.

Peale selle soovitab Jaanika kaunistamiseks kasutada erinevaid suhkrupärleid ja kaunistusi vastavalt oma fantaasiale.

Piparkoogitainas

Vaja läheb: 250 g tumedat siirupit (soovitavalt DanSukker), 170 g suhkrut, kuni 1 pakk piparkoogimaitseainet, 250 g võid, 2 muna, 600 g jahu, 2 tl soodat.

Valmistamine: Kuumuta potis siirup keemiseni koos suhkru ja piparkoogimaitseainega. Tõsta pott tulelt ja sega juurde tükeldatud või. Sega seni, kuni või on sulanud. Seejärel lase veidi jahtuda ja klopi juurde munad. Sega sooda jahuga ja lisa segades siirupisegule. Sõtku tainas läbi, paki toidukilesse ja hoia järgmise päevani külmikus.

Rulli tainas jahusel laual õhukeseks ja lõika piparkoogivormidega välja soovitud kujundid. Küpseta 200kraadises ahjus 6­?9 minutit. (Allikas: maitsevseiklus.blogspot.com)

Sulanud lumememmedega piparkoogid

Alustuseks küpseta lihtsad ümarad piparkoogid. Kleebi ümar marmelaadikuul tavalise piparkoogiglasuuriga piparkoogiketta ühte serva.

Värvi veidi piparkoogiglasuuri söetabletiga halliks.

Nirista valge glasuur üle marmelaadikuulide piparkookidele. Seejärel aseta paika oranžist martsipanist või toiduvärviga värvitud suhkrumassist voolitud porgandninad ja kaunista lumememmed tumedast glasuurist silmade-suude-nööpide-kätega. Kaunistuseks võid loomulikult kasutada ka pärleid vms. (Allikas: maitsevseiklus.blogspot.com)

Piparkoogikuusk

Lõika papist välja kümme eri suuruses tähekest ja neist igaühe järgi tainast kaks piparkooki. Küpseta piparkoogid ja lase jahtuda. Jahtunud tähekeste servad on soovitatav kaunistada enne kuuse kokkuladumist. Seejärel lao tähed suuruse järgi üksteise otsa nii, et ühesuurused asuksid teineteise peal väikese nihkega. Kihid kleebi glasuuriga. Kui soovid õhulisemat kuuske, võid iga kihi vahele panna ühe ümara piparkoogi. Kaunista kuusk, soovi korral võid glasuuri külge kinnitada söödavaid kaunistusi.

Aknaga piparkook

Lõika meelepärase kujuga piparkoogi sisse auk. Pane see küpsetuspaberile ja aseta auku karamellkomm. Võid panna ka mitu erivärvilist karamellkommitükki, siis sulab aknasse mitmevärviline vitraaž.

Küpseta, kuni piparkook on valmis ja komm sulanud, aga ära lase aknal mullitama hakata. Jäta piparkook ahjuplaadile jahtuma, kuniks karamell on kõvaks läinud. Kaunista piparkook ja riputa näiteks aknale, vastu valgust pääseb vitraaž kõige paremini mõjule.