Foto: Stanislav Moškov
Toiduuudised
5. jaanuar 2013, 07:58

Eksootilised vitamiinipommid (2)

Praegu, kui kodumaised õunad hakkavad otsa lõppema, on paras aeg teha tutvust eksootiliste puuviljadega. Pealegi saab mõned neist, näiteks hurmaad või mangod, kätte suhteliselt taskukohase hinnaga.

Ostsime kuraditosin puuvilja, mis meie tunde järgi pole eestlastele veel nii tuttavaks saanud, kui nad vääriksid. Toimetusse tulid appi maitsma ja nõu andma Gourmet Clubi loovjuht, tippkokk Imre Kose ning Rimi Eesti puu- ja köögiviljade kategooriagrupi juht Birgit Kask.

Nii Kose kui ka Kask soovitavad eksootilisi puuvilju julgelt proovida: kui ei maitse, pole ka midagi hullu. Ka ei löö üks vili veel auku pere eelarvesse. "Puuviljadega oma menüü rikastamiseks on väga palju võimalusi: salatikastmed, puuviljasalatid, smuutid, marinaadid," kiidab Kose. Kui midagi meeldima hakkab, soovitab ta selle vilja kasutusvõimalusi uurida internetist.

"Kui ostate puuvilju, pange parem need lauale ja peitke küpsised ning kommid silma alt ära," soovitab Kose. Kui te pole kindlad, kus üht või teist puuvilja hoida, on targem need pigem toatemperatuurile jätta. Suurem osa lõunamaiseid puuvilju ei talu külma ja võivad külmikus saada külmakahjustusi.

Kumkvaat ehk kääbus-apelsin ehk kinkan

Kilohind 11,99 €

Pärit Lõuna-Hiina ja Indo-Hiina aladelt. Tänapäeval kasvatatakse Hiinas, Jaapanis, Lõuna-Aafrikas ja Iisraelis.

Kõige väiksem tsitruseline, ovaalse kujuga viljade läbimõõt on 2–3 cm. Süüakse koos koorega, mis enne suhupistmist näppudega pehmemaks muditakse. Maitse vürtsikam kui apelsinil. Konserveeritakse palju siirupis, kasutatakse puuviljasalatites ja garneerimisel. Efektne on külmutatuna lisada jääkuubiku asemel kokteilidesse. Imre Kose keedab kumkvaatidest siirupit, mida pakub koos juustude, pannkookide või brülee-kreemiga. Birgit Kask soovitab ennast nende vürtsikate vitamiinipommidega peojärgsel päeval turgutada.

Draakonivili ehk pitaia

Kilohind 11,99 €

Pärit Lõuna-Ameerikast. Kasvatatakse troopilistes piirkondades igal pool.

Ülimalt efektse ja eksootilise välimusega vili nii seest kui ka väljast. Pooleks lõigatuna avaneb valge sisu mooniseemneid meenutava mustatäpilise viljalihaga.

Vilja võib süüa lusikaga otse koore seest või lõigata viiludeks.

Looduslikku antioksüdanti lükopeeni sisaldav vili on kergelt soolakas, Imre Kose sõnul meenutab maitse peaaegu et juurvilja. Ta pakub kohe välja proseccotarrese retsepti, mida tuleks serveerida martiinipokaalidest: draakonivili purustada saumikseriga, segada proseccoga ja tarretada želatiiniga. Veel sobib draakonivili Kose arvates grillitud kala kõrvale ning salatitesse, eriti mereanni- ja kalasalatisse.

Kiwano ehk ogamelon

Kilohind 7,99 €

Pärit Aafrikast, tänapäeval kasvatatakse palju ka Uus-Meremaal ja Austraalias.

Efektse välimusega nii seest kui väljast: kui ogaline koorik lahti lõigata, tuleb nähtavale erkroheline tihedalt seemneid täis sisu, mis meenutab mõne multifilmitulnuka lima. Poolitada võib kas risti- või pikkupidi. Maitse on hapukas-mõrkjas, meenutab natuke tikrit, rabarberit ja kiivit.

Enamasti süüakse seda lihtsalt värskelt, aga võib panna ka salatitesse või magustoitudesse, teha smuutit. Oma erkrohelise värviga kaunistab see iga tarretist.

Sweetie

Kilohind 1,99 €

Pärit Kaliforniast ja Austraaliast. Eestisse tuuakse peamiselt Iisraelist.

Pomelo ja valge greibi ristand, greibist mahedama maitsega. "Sellel on üsna lühike hooaeg, kasutage juhust," märgib Birgit Kask. Imre Kose soovitab sweetiet – nagu ka teisi greibilisi – süüa just praegu, pärast suuri pühadesööminguid, sest need aitavad kehal rasva põletada.

Füüsal

Kilohind 11, 5 €

Pärit Kesk-Ameerikast, kasvatatakse maailma paljudes kohtades.

Tuntud peamiselt dekoratiivmarjana – peol leiate selle kindlasti mõne tordi või magustoidu otsas troonimas. "Tordikaunistusena on see juba üle ekspluateeritud ja meie firmas oleme kokku leppinud, et väldime selle kasutamist," krimpsutab Kose nina. Birgit Kask soovitab maitsvat füüsalit hoopis niisama süüa. Väiksuse tõttu on seda mugav ka kergeks eineks suhu pista. Suure pektiinisisalduse tõttu on füüsalit hea kasutada hoidistes.

Tähtvili ehk karamboola

Kilohind 11,42 €

Pärit Aasiast, tänapäeval kasvatatakse palju ka Lõuna-Ameerikas ja USA lõuna-osariikides.

Maitselt hapukas, sisaldab palju antioksüdante ja C-vitamiini. Efektse viisnurkse kuju tõttu kasutatakse peamiselt kaunistuseks.

Birgit Kask hindab Õhtulehe valitud rohekad viljad veel veidi tooreteks, mis vajaksid paar päeva järelvalmimist toatemperatuuril. "Küps vili on pigem kollakas kui roheline," selgitab Birgit. Aga pruun vili on juba üleküps. "Tähtvilja sobib lõigata salatitesse, väga efektne on ta suvel boolinõus," soovitab Kose.

Litši ehk "Hiina ploom"

Kilohind 9,99 €

Pärit Lõuna-Hiinast, tänapäeval kasvatatakse paljudes piirkondades.

Väikesed marjad on kolmekihilised: peal kõva nahkjas koorik, selle all valge söödav viljaliha ja keskel kivi. Kõik kolm kihti on üksteisest kergesti eraldatavad. Kui nuga käepärast pole, võib kooriku ka näppudega katki tõmmata. Maitse meenutab magusamat sorti viinamarja ja melonit.

Kõige parem on neid süüa värskelt, aga saadaval on nad ka konserveerituna, kuivatatuna ja suhkrustatult.

Passion ehk granadill

Kilohind 10,99 €

Pärit Lõuna-Ameerikast. Passione on kaht sorti, kollaseid ja lillasid.

Välimus on tagasihoidlik, et mitte öelda inetu: tume, pruunikas koorik on loppis ja kühmlik. Birgit Kase sõnul on niisugused alles veidi toored viljad. "Täisküpsetena on nad üleni krobelised, seega veel inetumad," naerab ta, et mida inetum, seda parem.

Imre Kose sõnul võimendab passion toidus väga hästi teisi maitseid. Seetõttu kasutatakse seda palju marinaadides, aga ka magustoitudes, tarretistes, salatikastmetes. Väga tuntud on passioniliköör.

Mango

Kilohind 3,29 €

Pärit Aasiast, tänapäeval kasvatatakse kõikjal troopikas ja lähistroopikas.

Viljas on suur kivi, mis meenutab avokaadot. Erinevalt enamikust luuviljalistest ei löö viljaliha kivi küljest lahti ja seetõttu on mangot tükeldada veidi keerulisem. Struktuurilt meenutab nektariini ning maitses on tunda veidi männiokkaid ja virsikut, kuid on viimasest hapum. Imre Kose lemmikvili, olgu siis mahlana, värskelt või konserveeritult. "Väga hästi sobivad kokku mango ja ingver," soovitab ta. Veel soovitab ta proovida mangot grillida – pidavat olema vapustav! Mango-juustukoogi tegemiseks soovitab Kose mango esmalt püreestada.

Birgit hoiatab, et mangomahla plekke riietelt eemaldada ei õnnestu.

Tamarillo ehk "puutomat"

Kilohind 14,99 €

Pärit Lõuna-Ameerikast, kasvatatakse kogu maailmas subtroopilistes piirkondades.

Väliselt sarnaneb ploomiga, kuid tegelikult on hoopis tomati sugulane. Maitselt hapukas. "Mina seda paljalt, ilma suhkruta, süüa ei suuda," tunnistab Birgit. Samas just hapusus teeb viljast Imre Kose arvates ideaalse vürtsmoosi koostisosa. "Näiteks koos tomati ja küüslauguga," hakkab asjatundja mõte tööle. Ka salatitesse sobiks tamarillo suurepäraselt.

Cherimoya

Kilohind 3,59 €

Pärit tõenäoliselt Lõuna-Ameerikast, tänapäeval kasvatatakse ka Lõuna-Aasias, Californias ja Hispaania lõunaosas. Eestis saadaval septembrist maini.

Maitse meenutab natuke banaani, ananassi, virsikut ja ka maasikat. Tekstuurilt sarnaneb kõige rohkem banaaniga. Pehmuse tõttu taas üks vili, mis sobib hästi püreestamiseks. Imre Kose: "Seda võib näiteks salatikastmetesse püreestada või smuutit teha. Meie salatikastmed on hapukoor ja majonees, miks mitte proovida midagi huvitavamat?"

Kastanid

Kilohind 4,59 €

Kastaneid süüakse palju Prantsusmaal ja Itaalias, kus sügisel, kastanite valmimise ajal, peetakse lausa kastanifestivale. Need on söögikastanid, Eesti parkides kasvava hobukastani viljad söömiseks ei kõlba.

Kastanitest jahvatatakse gluteenivaba jahu. Kastaneid võib röstida ja ka keeta, need sobivad nii soolaste kui magusate toitude valmistamiseks.

Birgit Kask õpetab, et kastaneid ostes tuleb valida sileda ja läikiva koorega rasked viljad. Erinevalt enamikust teistest viljadest säilitatakse kastaneid külmkapis.

Hurmaa

Kilohind 2,39 €

Pärit arvatavasti Hiinast. Tänapäeval kasvatatakse peamiselt Hiinas, Koreas, Jaapanis, aga ka Hispaanias. Eestis saadaval oktoobrist jaanuarini.

Enne söömist kooritakse või lõigatakse pooleks ja süüakse lusikaga koore seest. Toored viljad sisaldavad palju tanniini, seetõttu teeb toore vilja söömine "suu paksuks" nagu toomingamari. Küps vili on pehme ja magus. Hurmaa sobib suurepäraselt kõikvõimalikesse salatitesse, kookidesse ja juustude kõrvale. Pehmuse tõttu on sellest ka kerge smuutisid teha. Birgit Kask juhib tähelepanu vilja koorel olevatele pruunidele täpikestele: "Need on suhkruplekid ega vähenda vilja kvaliteeti."

Puuviljasalat (kahele)

Vaja läheb: 2 sl pruuni suhkrut, 1 dl vett, 1 dl apelsinimahla, 1 vanillikaun, paar viilu tšillit, 1 õun, 2 kiivit, 1 apelsin, 1 mango, peotäis värskeid viigimarju, granaatõunaseemneid.

Serveerimiseks basiilikut või münti.

Valmistamine: Keeda keskmisel kuumusel pruunist suhkrust, veest, apelsini-mahlast, vanillikaunast ja tšillitükkidest siirup. Kurna tükid välja. Viiluta kooritud puuviljad ja kalla neile toatemperatuurini jahutatud siirup peale. Serveeri basiiliku- või mündilehtedega.

Soovitus: Suvel ja sügisel kasuta kodumaiseid puuvilju ja marju.

Allikas: Imre Kose "Naudingute kunst", Pegasus 2012

Jogurti-hurmaakook šokolaadikattega

Vaja läheb: 200 g võid, 200 g suhkrut, 4 muna, 200 g riivitud hurmaad, 1 tl vanilli, näputäis soola, 220 g jahu, 1 tl küpsetuspulbrit.

Täidis: 400 g maitsestamata jogurtit, 100 g suhkrut, 2 hurmaad.

Kate: 150 g šokolaadi, 1 hurmaa.

Valmistamine: Vahusta toasoe või suhkruga, vahustamist jätkates lisa ükshaaval munad. Seejärel lisa riivitud hurmaa ja vanill. Sega jahu küpsetuspulbri ja soolaga, lisa tainasse. Tulemus peaks meenutama vedelat keeksitainast. Pane kahele ahjuplaadile küpsetuspaber ja kata need tainaga. Küpseta 200kraadises ahju keskmisel siinil umbes 10 minutit ehk kuni küpsetis on helepruun.

Koori ja tükelda hurmaa, sega suhkru ja jogurtiga.

Kui põhjad on jahtunud, lõika need pooleks ja tõsta üksteise peale, vahele pane jogurtisegu.

Sulata šokolaad ja kata sellega kook.

Kook valmib kiiresti, sest koogipõhjad imavad hästi jogurtit. Lase siiski tund aega seista, siis pääseb hurmaa maitse paremini mõjule.

Allikas: restorani Strand kokk-kondiiter Alla Metsmaa

Kastanite röstimine on imelihtne!

Eesmärk: selgitada, kas tavalises elektripliidi praeahjus õnnestub kastaneid röstida

Röstitud kastanitest olen varem ainult lugenud. Guugeldan "chestnuts roasting" (ingl. k. kastanite röstimine – toim) ja tundub, et midagi keerulist siin pole. Vaatan ühte videot, kus kastanid kastetakse enne ahju panekut veel soolaga maitsestatud vette, kuid otsustan alustada naturaalse kastanimaitse tundmaõppimisest.

Kõige olulisem on kastaneid röstides kõigepealt teha koorde ristikujuline sisselõige. Võib teha ka ühe pikema lõike, aga ristikujulise lõike puhul lööb küpse kastani koor väga efektselt ümbrikukujuliselt lahti. Seejärel panen oma seitse kastanit ahjuplaadile ja küpsetan 200 kraadi juures 30–40 minutit. Kastanid on valmis, kui koor sisselõike juurest avaneb.

Ahjupann võiks olla veidi kõrgemate servadega, sest küpsemisel kipuvad kastanid ahjus "ringi hüppama" – kui sisselõiked pole piisavalt suured.

Maitselt meenutavad röstitud kastanid enim küpsekartuleid, olles kergelt magusa maitsega. Eriti mekivad kastanid mu lapsele, kes muidu on uute maitsete suhtes ülimalt konservatiivne. Võib-olla peibutab teda ka söömisviis – kastani koorikust välja urgitsemiseks peab natuke vaeva nägema. Kujutan ette, et kastanite röstimine ja söömine võiks olla mõnus seltskondlik ajaviide, eriti kuni röstitud kastanid meil veel eksootika on.

Tulemus: see osutub imelihtsaks ja sobib suure-päraselt seltskondlikuks ajaviiteks