SUSHISÕBRAD: Kaheksa aastat Jaapanis elanud Kertu ja Riho-Bruno Bramanis külastavad meeleldi ka Tallinna sushikohti. Õhtulehe testilt avastasid nad enda jaoks Samurai ja Panda. Foto: Tairo Lutter
Toiduuudised
24. november 2012, 08:00

Sushit söö nii suu kui ka silmadega (21)

Tallinna on paari viimase aastaga tekkinud sushikohti nagu seeni pärast vihma. Aitamaks oma lugejatel nende seas orienteeruda, ostsime kaheksast kohast kõige odavama sushikomplekti ja kutsusime aastaid Jaapanis elanud Kertu ja Riho-Bruno Bramanise neid proovima.

Sushikohti valides seadsime endale 10eurose hinnapiiri, et omavahel ei satuks konkureerima kolmest makist koosnev säästuamps ja luksuslik 18eurone vaagen. Pealegi on sushikohti nii palju, et päris kõiki poleks ka jõudnud testida. Ja karta on, et nii mõnigi paik jäi meie sushiradaril ka leidmata. Meie mängureeglite järgi kogunes testimiseks kaheksa komplekti hinnaga 3,90 eurost kuni 8,50 euroni.

Õhtulehe testide tavapärast pingerida me seekord ei teinud. Küll aga leidsid Vanalinna Hariduskolleegiumis inglise ja jaapani keelt õpetav Kertu Bramanis ja Audentese käsipallitreener Riho-Bruno Bramanis pea igast komplektist midagi nii kiitmiseks kui laitmiseks.

Sushi puhul on väga oluline ka toidu kaunis väljanägemine. "Jaapanlased söövad kõike kaks korda: kõigepealt silmadega ja siis suuga," ütles Kertu. Enne sööma hakkamist hinnatakse sushi värve ja kuju, lõikejoonte sirgust ja puhtust. Komplektide puhul vaadatakse ka neisse kuuluvate erinevate sushide kokkusobivust: kas on erinevaid värve, kuidas on sushid karpi sätitud, kas ka lisandite (wasabi, ingver, kastmed) sättimisega on vaevutud tegelema.

Maitsmisel on kõige olulisem riis: kas see on parajalt pehmeks keedetud, kas see on piisavalt õhuline või on liiga kõvasti kokku pressitud? Kas riis on õigesti maitsestatud: soolane, magus ja hapu peavad omavahel tasakaalus olema. "Vaheldusrikkus on väga oluline,"

selgitas Kertu. "Iga suutäis peab olema erineva maitse ja tekstuuriga." Peale maitsete komponeerimise näitab koka taset valitud tooraine värskus. Üldiselt peaks sushi ära sööma hiljemalt kaks tundi pärast valmistamist. "Meil ostetakse sushit palju kaasa, aga Jaapanis süüakse neid kohapeal, seda just värskuse pärast," ütles Riho-Bruno. Samuti ei panda sushit külmkappi, sest riis läheb siis kõvaks.

Kõhtu liiga täis ei saa

Kaheksast komplektist kolme sööja kõht ülemäära täis ei saanud. "Kui ma Jaapanis sushirestorani lähen, söön tavaliselt umbes kaks korda samapalju," ütles Riho-Bruno. Tema tavaline kõhutäis koosneb 32 sushist ja maksma läheb see 20 € ringis. See on vähem, kui sama koguse eest tuleb välja käia Eestis. Bramanised leiavad, et Eestis on sushid ülehinnatud – eriti meie palgataset arvestades – ja seetõttu peetaksegi Jaapani odavat kiirtoitu Eestis peeneks pidupäevaroaks.

"Kala on jah kallis, aga kolm makit, mis koosnevad riisist, kurgist ja paprikast, ei tohiks küll kahte eurot maksta," arvestas Kertu.

Sushit iga nurga pealt

Õhtuleht testis vaid odavamaid sushikomplekte pakkuvaid kohti. Nendega pealinna sushikohtade valik aga ei piirdu. Kristiine keskuses tegutseb Sushirong (liikuvalt lindilt saab sushisid valida ka Oishiis ja osades Sushi House’i söögikohtades). Sushirongis maksab odavaim komplekt 10 €, Kaubamaja kõrval City Spa’s olevas Sushi Topis 13 € (taimetoitlastele). Sushirestoranide keti Silk Narva maanteel asuv kohvik küsib komplekti Masu eest 15,50 €. Ainult tellimustega tegeleva AmiJa odavaim komplekt Ninja Set maksab 18 € ja Ginzast saab soodsaima komplekti – vegetariano maki – kätte 4,70 €.

Sushi Cat (Roosikrantsi 16)

Sushi Cat on lastepärase miljööga, teenindajad kannavad peas kassikõrvu. Lastepäraselt multifilmilik on ka kodulehe kujundus ja koha sisustus.

Komplekt Sushi Kitten (3,90 €) sisaldab nelja makit kurgi-, paprika- ja salatitäidisega ning kolm nigirit lõhe ja munaga.

Kertu: Muna on servast kõrbenud, aga keskelt toores. Täiesti ebaõnnestunud, mina sellist muna nigiri peale ei paneks. Sushi puhul on tasakaal väga oluline, nigirikate peaks riisipalli võimalikult täpselt katma, aga siin on kalatükk riisipallist väiksem. Riis ise on liiga kokku pressitud, aga parajalt pehmeks keedetud ja maitsel pole viga. Kaste on lahja, lausa läbipaistvalt vesine.

Riho-Bruno: Läbipaistmatu plastkarp pole õige sushikarp. Õige karp on tumeda aluse ja läbipaistva kaanega, et sa ka näed, mida saad.

Sushi Cafe (Rävala 2/ Kivisilla 8)

Väikeses kohvikus on kolm lauakest ja mõned baaripukid istumiseks. Väga hubast interjööri loota ei maksa, aga suurema sushiisu saab ka kohapeal rahuldatud. Teine Sushi Cafe on Järve keskuses.

Minikomplekt (4,50 €) sisaldab nelja california makit ja kaht jaapani omleti nigirit.

Kertu: Rullid on selgelt ebaühtlase suurusega, seega mitte vormidega tehtud sushi. See on kindlasti käsitöö, aga see on ju pigem pluss. Wasabist on väga ilus roos tehtud. Ingver on teistest täna proovitutest erksama värvi ja mahedama maitsega. Kahjuks on muna üle valatud mingi magusa kastmega, varjates ka ilusasti tehtud muna. Kaste tuleks jätta ikka kliendile endale peale panna.

Riho-Bruno: Jälle vahtplastist karp. Nigirid on tüüpilise jaapani nigiri välimusega. Riisipalli ja katet kokku siduv norileht ulatub üle terve sushi ega lõpe poole peal ära nagu teistel testil proovitutel.

Kertu: See on nii silmanähtavalt odav komplekt, et raske on midagi öelda.

* Olemas ka kaheksast makist koosnev päevapakkumine (3,80 €).

LEMMIK: Sushi House (Estonia pst 9 (Solarise keskus))

Sushi House ketil on üle linna mitu sushikohta. Solarise oma on teistega võrreldes kohapeal söömiseks päris mugav. Töötab ka konveier, mis on Jaapanis väga populaarne sushi serveerimise viis.

Komplekt Mononoke (4,80 €) sisaldab kaks nigirit muna ja lõhega ning viit makit tehiskalamarja, makra, kurgi ja avokaadoga.

Kertu: Wasabi on kahjuks veidi laiali läinud, aga see võis ka transpordi käigus kannatada saada. Ilus komplekt on, värve on palju: punast, kollast, rohelist. Muna on väga ilus kollane ja esitusviis on väga originaalne. Merikapsas on väga hea ja ilus erkroheline. Eks need kapsad, wasabid ja ingverid on kõik konservikaup, aga mõni on siiski parem kui teine. Lõigatud on ka väga ilusasti, terava noaga. Kala katab riisipalli väga täpselt. Riis on ka väga hea, hästi maitsestatud ja õhulise tekstuuriga.

LEMMIK: Sushi Panda (Hobujaama 10)

Nimetatud aadressil leiate Vapiano kohviku. Üle tee Narva maanteel on küll Panda-nimeline söögikoht, kuid seal pakutakse hiina toitu. Sushide kättesaamiseks tuleb helistada ja need tuuakse teile Vapiano ukse ette. Maksta saab ainult sularahas, aga tšekk on juba kenasti toidu juurde kotti pandud. Kui helistasin, ei täpsustanud keegi, mis komplektile ma järele tulin – järelikult hetkel rohkem kliente pole. Ilmselgelt on tegemist väikese alustava ettevõttega.

Komplekt Phila Set Panda (5,00 €) sisaldab viis philadelphia makit, üht lõhenigirit ja üht krevetinigirit.

Kertu: Karp on õige sushikarp. Valikul pole viga: kalaga nigiri, krevetiga nigiri. Makid on toorjuustuga, mis pole minu maitse, aga eestlastele toorjuustuga sushid üldiselt väga meeldivad. Välimuse ainus miinus on see, et wasabi on topitud makide vahele. Riis on täitsa hea: on õhku, on maitset. Kala ja krevett on ka väga head. Nigirid võiksid ainult natuke väiksemad olla, et mahuks ühe ampsuga suhu.

Sushimon (Tartu mnt 47)

Sushimon on sarnase lastepärase multifilmikujundusega nagu Sushi Cat. Paar lauda kutsuvad lähedalasuvate koolide tüdrukuid sinna istuma.

Komplekt Lolitamon (6,50 €) sisaldab viit uramakit teriyaki kana, lehtsalati ja seesami-seemnetega, kaht gunkanit kreemjuustu ja lendkalamarjaga ning kolme kurgimakit.

Kertu: Välimus on väga ilus. Kindlasti üks ilusamaid kõigist tänastest komplektidest. Wasa-bi on ilus roheline ja sellest on tehtud kaunis roos. Gunkanid annavad erksa punase värvilaigu. Riis on veidi maitsetu ja pudrune. Ja gunkanite kombinatsioon kalamarjast ja toorjuustust ei meeldi mulle üldse!

Riho-Bruno: (nägu krimpsutades) Uhh, vaat see on õige wa-sabi!

Oishii Sushi (Rävala pst 5)

Oishiis on sushid väljas liikuval lindil. Eriti mugavat istumiskohta lindiäärne endast ei kujuta.

Valmiskomplekte ei pakuta, seepärast paneme ise valiku kokku. Hinnaks kujuneb 6,60 € ja selle eest saab peaaegu kümmekond makit, mis tuleb lausa kahte karpi pakkida. Nagu hiljem selgub, odavama hinnaga makid sisaldavad peamiselt kurki ja porgandit, mitte kallist kala.

Kertu: Värvi neis sushides on, aga tooraine on odav. Porgand ja kurk ei maksa ju eriti midagi. Kapsas on ebamäärast pruuni värvi ja õline.

Riho-Bruno: Riis on hea. Aga pisipakenditega kaasa pandud lisandid ei jäta head muljet.

LEMMIK: Samurai Sushi (Punane 48)

Samurai asub Lasnamäel Selveri kõrval Pihlaka kondiitri ja Pappa Pizza vahel. Suhteliselt õdus koht, kus võiks isegi aega veeta.

Assortii (6,70 €) sisaldab viit nigirit tuunikala, mereahvena, kaheksajala, tiigerkreveti ja munaga.

Riho-Bruno: See on selgelt teistest kallim komplekt. Siin on viis ilusat nigirit teiste paari kurgimaki vastu. Ingverit on kõvasti pandud. Aga riis on liiga kõvaks pigistatud ja natuke hapu ka. Algul arvasin, et üks nigiri on lihaga, aga see osutus hoopis sojaga üle valatud munaks. Muna serv oli natuke kõrbenud ka.

Kertu: Vaheldust ja maitseid on. Tore nigirikomplekt!

Sakura (Sakala 20)

Parim interjöör ja kalleim komplektihind viitavad sellele, et siia tasub tulla sushit pigem kohapeale sööma, kui kaasa ostma.

Komplekt Kume (8,50 €) sisaldab üht avokaadonigirit, üht inarit (küpsetatud sojajuustutasku riisiga), nelja yasai makit kurgi, mango, salati, avokaado ja paprikaga ning nelja kappa makit kurgi ja seesamiseemnetega.

Kertu: See on taimetoitlaste kompekt, jah? (Menüüs seda tegelikult öeldud ei ole, kuigi komplekti koostisesse süvenedes võib liha puudumise välja lugeda küll – E. O.) Värve on, on rohelist, pruuni ja kollast. Ilus oleks, kui punast ka oleks. Riis on seest kõvaks jäänud. Miinus on seegi, et makid on mingi kastmega üle valatud.

Riho-Bruno: Merikapsas on väga ilus roheline ja väga maitsev ka. Inari on samuti väga hea mahlane. Riis on kõva ja liiga kokku pressitud. Riisiterade vahele peab õhku jääma.

* Olemas ka kaheksast sushist ja miso-supist koosnev päevapakkumine (5,50 €).

Bramanistel jagub nii kiitust kui laitust

Plusspunktid:

Üllatasid Panda ja Samurai. "Eks siis peame minema Lasnamäele sushit sööma," lubas Riho-Bruno.

Ettearvatavas headuses esines SushiHouse.

Kõige rohkem silmailu pakkus Sushimoni komplekt.

Miinuspunktid:

Sushimonile gunkanipallide eest.

Sushi Catile servast kõrbenud ja keskelt toore muna eest.

Sakurale kõva riisi eest.

Oishiile õlise kapsa eest.