Toiduuudised
26. märts 2011, 09:00

Retseptid (2)

Krevetirisoto

Vaja läheb: 1 l puljongit, 80 g võid, 2 tl oliiviõli, 1 suur sibul,

2 küüslauguküünt, 1 sellerivars, 400 g risotoriisi, 30 cl valget kuiva veini, soola, pipart, 100 g värskelt riivitud parmesani, 300 külmutatud kooritud krevette, tüümiani (võimalusel värsket).

Valmistamine: Koori ja haki sibul, küüslauk ja seller.

Kuumuta suurel pannil 10 g võid ja oliiviõli. Lisa sibul, küüslauk ja seller ning prae madalal kuumusel 15 minutit. Kui köögiviljad on pehmed, lisa riis ja keera kuumus suuremaks. Sega pidevalt, et riis praeks ühtlaselt.

Lisa vein. Kui vedelik on aurustunud, lisa pisut puljongit, maitsesta soola ja pipraga. Keera kuumus väiksemaks ja hakka mõne aja tagant lisama keeva puljongit, ise pidevalt segades. Hautamine peaks kestma umbes 15 minutit.

Vahepeal maitse, kas riis on küps. Ideaalis peaks see jääma kergelt al dente. Kui puljong saab otsa, aga riis vajab veel hautamist, võid lisada keeva vett.

Kui riis on valmis, lülita pliit välja ja lisa ülejäänud või, parme-san, sulanud ja kuivaks pigistatud krevetid. Jäta veel 2 minutiks

pliidile kaane alla hauduma. Serveeri värske tüümiani või mõne muu värske ürdiga.

Punane riis apelsini ja mandlitega

(kahele toidu kõrvale)

Vaja läheb: 150 g punast riisi, 1 apelsin, 1/2 punast tšillit, 30 g mandleid, soola ja pipart.

Valmistamine: Pese riis. Kalla pannile 400 ml vett, lisa riis ja sool ning keeda keskmisel kuumusel 25 minutit (selle ajaga saab riis peaaegu valmis). Keera kuumus maha ja jäta riis kaane alla 5 minutiks hauduma. Eemalda tšillikaunast seemned, haki tšilli peeneks. Pese apelsin ja riivi koor. Pigista apelsinist välja ka mahl. Kuumuta pannil õli, lisa tšilli ja apelsinikoor, prae madalal kuumusel, et ei läheks kõrbema. Lisa haudunud riis, sega juurde apelsinimahl ning mandlid. Maitsesta soola ja pipraga.

Serveeri kanaga, lisandiks sobib kurgisalat.

Magusad martsipanisushid

Vaja läheb: 500 g aurutatud sushiriisi, riisiveiniäädikat, soola, suhkrut, värvilist martsipani, maasikaid, vanillikastet.

Valmistamine: Auruta riis. Maitsesta äädika, soola ja suhkruga (riis peab jääma magus). Lase pisut seista (näiteks 20 min). Rulli martsipan lahti ja kasutada kas norilehe asemel makides või kala asemel nigirides. Maasikaid võib lisada makide sisse. Serveerida vanillikastme ja värskete maasikatega.