Heidi Klum
Ilu ja mood
14. mai 2010, 07:00

Staaride tõhusad dieedinipid (2)

Maailma esikaunitaride seas käib pidev võitlus figuuri säilitamise eest. Et kõht püsiks lame ja jalad trimmis, on igaühel omad nipid – mõni neist lausa hullumeelne!

Cindy Crawford kiidab tsoonidieeti

Endine supermodell Cindy Crawford järgib usinalt nn tsoonidieeti, kus päevamenüü sisaldab 40% süsivesikuid, 30% valku ja 30% rasva. Keelatud on suhkur, sai, pastatooted, riis, alkohol ja kofeiin. Ühtlasi hoidub Cindy suhkrurikastest puu- ja köögiviljadest – papaiast, mangost ja porgandist. Nälgima ta ei pea: kolme tõhusama söömaaja vahel on ette nähtud kaks snäkki, et veresuhkur stabiilne püsiks.

Mida arvab ekspert? Briti dietoloog Arens nimetab kolme einet ja kahte snäkki mõistlikuks – peaasi, et need ikka toitvad oleksid, toonitab ta. Tsoonidieet näeb ette toiduannuste ülesehituse pidevat rehkendamist, mis Arensi meelest võib üle jõu käia inimesele, kellel erinevalt Cindyst pole isiklikku kokka. Ka Field nendib, et 40–30–30=süsteem võib olla liiga keeruline. "Eluga on märksa targemat teha kui toidunorme välja arvestada."

Claudia Schiffer krõmpsutab hommikul vaid toortoitu

Kui paljud staarid väidavad, et võivad süüa mida tahes, siis endine supermodell Claudia Schiffer tunnistab, et peab figuuri nimel kõvasti vaeva nägema. Ta ei joo alkoholi ega kohvi ning teeb regulaarselt trenni. Dieediusku ta pole – see pidavat ainevahetuse sassi ajama. Kuid ranget toitumisrežiimi hoiab Claudia siiski. Enne keskpäeva sööb sakslanna ainult puu- ja köögivilja. Lõunaks võtab ta kerge salati või supi, õhtuks sööb kana- või tuunikalasalatit või grillitud kana aurutatud köögiviljaga.

Mida arvab ekspert? Vankumatu kinnipidamine toitumisrežiimist on spetsialistide kinnitusel palju tõhusam kui jojodieet. Loomkatsed näitavad, et kehakaalu kõikumine võib tervist kahjustada. Alkoholist loobumine aitab vältida mõttetuid kaloreid. Kuid üldarst Field märgib, et hommikusele puuviljale peaks lisanduma kiudaineid ja süsivesikuid. Vastasel juhul võib veresuhkur pärastlõunal järsult langeda.

Kate Moss taltsutab söögiisu külma veega

Kate Mossi tormiline eluviis on tema palgetelt välja paistma hakanud. Seetõttu otsustas üks maailma edukamaid modelle tervislikult toituma hakata. Daily Maili teatel alustas Moss särtsakusdieediks kutsutavat toitumisplaani, mis näeb ette kolme mõistlikku söömaaega päevas. Hommikusöögiks on ette nähtud biojogurt puuvilja ja röstsaiaga, lõunaks ning õhtuks grillitud kala või kana köögiviljadega. Söögiisu taltsutamiseks joob Kate ohtralt jääkülma vett. Peopiiga loobus õllest, veinist ja šampanjast, ent rüüpas kuulu järgi siiski viina sidruniga. Veel räägitakse, et särtsakusdieet nõuab näo puhastamist keedetud piimaga.

Mida arvab ekspert? Kuigi mõne uurimuse andmeil söövad need, kes on eelnevalt pool liitrit vett joonud, tavapärasest vähem, ei julge spetsialistid sellele kombele pikaajalist edu ennustada. Üldiselt aga peetakse Kate’i dieeti mõistlikuks, ent toonitatakse, et modell peaks kiirkorras suitsetamise maha jätma, sest sel on kogu kehale laastav mõju.

Naomi Campbell kulistab siirupi-piprajooki

Beyoncé Knowles võttis vahtrasiirupidieedi abil kümne päevaga kümmekond kilo alla. Ka supermodell Naomi Campbell võtab kolm korda aastas radikaalse dieedi ette ning kiidab selle puhastavat mõju organismile. Päevas tuleb juua 6–12 klaasitäit jooki, mis koosneb vahtrasiirupist, sidrunimahlast, veest ja cayenne’i piprast. Naomi on enda sõnul kõige kauem sel moel vastu pidanud 18 päeva.

Mida arvab ekspert? Kui inimene peale piprakokteili muud ei pruugi, kaovad kilod kiiresti, sest kaloreid sisaldab see vähe. Aga dieedi lõppedes tulevad kilod jälle tagasi, kinnitab Arens. Briti üldarstide esindaja lisab, et inimese keha saab jääkainete peletamisega suurepäraselt ise hakkama. Selle töö teevad ära maks ja neerud. "Väide, et seedesüsteemile tuleb puhkust anda, on rumalus."

Gisele Bündchen saleneb Prantsuse moodi

Brasiilia supermodell Gisele Bündchen fännib Prantsusmaalt pärit värsket moeröögatust – dr Pierre Dukani leiutatud Dukani dieeti. Neljast järgust koosnev dieet algab seitsmepäevase rünnakufaasiga, kus süsivesikutele eelistatakse valgurikkaid toite. Järgneb kaalukaotusfaas, kus valgurikkad päevad vahelduvad vähese süsivesikusisaldusega taimetoidupäevadega. Pärast unelmate kehakaaluni jõudmist lisatakse tasahilju süsivesikuid. Stabiliseerumisfaasis võib süüa, mida aga hing ihaldab, ent üks päev nädalas matkib rünnakufaasi.

Mida arvab ekspert? Dietoloog Arens tunnustab kalorivaese päeva ideed, kui patustamist veidi tasa tehakse. Kuid Field arvab, et köögivilju ja süsivesikuid ei maksaks ühelgi päeval menüüst täiesti välja lülitada.

Jennifer Aniston sööb titepüreesid

Jennifer Aniston võttis hiljutisteks filmivõteteks mitu kilo alla oma personaaltreeneri Tracy Andersoni soovitatud dieediga. Anderson, kelle kundede hulka kuuluvad Madonna ja Gwyneth Paltrow, määras Anistoni beebitoidudieedile, millel tema kinnitusel on puhastav mõju. Päevamenüü näeb ette 14 püreeritud toiduportsu, milles pole grammigi õli, vürtsi ega soola. Aniston olevat rüübanud puuviljasmuutisid ning söönud kaeratummi ja võilillelehti sisaldavat suppi. Õhtul oli tal siiski lubatud süüa veidi lahjat liha köögiviljadega.

Mida arvab ekspert? Briti dietoloog Ursula Arens väidab Daily Maili usutluses, et titetoidudieet tundub talle kaine mõistuse vastane. "Kui toitu on kergem seedida, on kalorid kehale kiiremini kättesaadavad," põhjendab ta. "Sellepärast annabki ühe õuna söömine vähem kaloreid kui ühest õunast tehtud mahla joomine." Briti Üldarstide Kuningliku Kolledži esimees Steve Field lisab: "Inimesed vajavad ka koredamat toitu. Süües ohtralt rohelisi köögivilju ning sooli täitvaid roogi, saab ennetada soolevähki."

Heidi Klum loobus süsivesikutest

Heidi Klum sai pärast teise lapse sündi vaid poolteise kuuga taas vormi, pidades kinni rangest dieedist nimega Ultimate New York Body Plan. Alkohol, sai-leib, tärkliserikkad süsivesikud, kofeiin, piimatooted, maiused, puuvili ja enamik rasvu oli sakslannale täiesti verboten. Päevas ei tohtinud pruukida üle 1200 kalori. Menüü koosnes lahjast lihast, köögiviljast ja südamesõbralikest rasvadest – linaseemne- ja oliiviõlist, kõrvitsa- ja päevalilleseemnetest. Trenni tuli teha poolteist tundi päevas.

Veel üks Heidi nipp: juba nelja lapse emaks saanud supermodell teeb endast korra nädalas alastifoto, et motivatsioon ei kaoks.

Mida arvab ekspert? Dietoloog Arens märgib, et selline dieet aitab mõistagi kaalust maha võtta ja rasvu peletada. Iga kolme tunni tagant söömine, nagu Klumi režiim ette nägi, hoiab veresuhkru tasakaalus, kuid ainevahetust märgatavalt erksamaks ei muuda. Perearst manitseb, et ohtralt valku ja vähe süsivesikuid sisaldav dieet võib neerudele koormavaks osutuda.

Cheryl Cole kummardab veregrupidieeti

Briti poptäht Cheryl Cole on viimase paari aastaga kõvasti alla võtnud. Enda sõnul muutis ta toiduvalikut üksnes selleks, et end paremini tunda, mitte selleks, et kõhnemaks saada. Tema järgib Peter D’Adamo väljatöötatud veregrupidieeti, mis juhindub teooriast, et veregrupp tingib organismi füsioloogilised eripärad, mistõttu eri veregrupi esindajatel on teatud toite kergem seedida. 0-grupi esindajad peaksid D’Adamo kinnitusel sööma palju valku ja vähe süsivesikuid ning loobuma peaaegu täielikult teraviljast. Need, kel A-grupi veri, peaks kinni pidama peamiselt taimetoidudieedist, milles on vähe rasva ja palju süsivesikuid. B-grupp võib süüa mitmekesist toitu, kaasa arvatud liha ja piimasaadusi, AB-grupp aga suuremat osa toitudest, mida soovitatakse A- ja B-grupile.

Mida arvab ekspert? Arensi väitel pole teadusuuringud näidanud, et veregrupil oleks märgatav mõju seedimisele. "Mõni on teatud toitude suhtes allergiline ja tundlik, aga miski ei viita, et see oleks veregrupiga seotud." Dr Field toonitab, et teatud toidurühmade väljajätmine menüüst võib kaasa tuua oluliste vitamiinide ja mineraalide vaeguse. "Nii et selline dieet, millel pole usaldusväärset alust, pole soovitatav."