Toiduuudised
23. mai 2009, 00:00

Rabarber – kindel kevadlemmik (4)

Kuigi kaupluseletid on aasta läbi lookas marjadest ja puuviljadest, on ikkagi värske rabarber eestlaste kindel kevadlemmik.

"Nagu lumi sulas, tuli hakata peenral piilumas käima, millal see rabarber ometi nii suur on, et ema või vanaema saaks kooki küpsetada. Ja siis oli kevad tõeliselt käes," meenutab tartlanna Sille Vadi, kes oma kokkamisest, sealhulgas rabarbri kasutamise võimalustest, annab ülevaate Toiduteo blogis.

Hapusust leevenda magusate marjadega

Ja kuigi rõõm rabarbrist on üsna üürike, on ta lisaks koduköökidele leidnud mõneks kuuks kindla koha ka kohvikutes. Kuid seda siiski üsna tagasihoidlikult. "Võib-olla peetakse rabarbrit liiga lihtsaks või ei osata seda retseptides ära kasutada. Samas on tegu ka väga hooajalise toorainega, mille kättesaadavus ei ole muul ajal kiita," pakub selgituseks Tartu lokaali Suudlevad Tudengid ja pubi Sõprade Juures peakokk Taivo Toom, kes pakub kundedele rabarbrikooki mais ja juunis.

Kevadist koogimaterjali võiks tegelikult katsetada

ka soolastes toitudes. Taivo Toom soovitab proovida teha rabarbri-valgeveini kastet või kasutada seda liha marineerimisel. "Rabarber marinaadi koostises aitab liha pehmendada," selgitab Sille Vadi. Ta on kuulnud, et rabarbrist saab teha ka mõdu ja kalja ning valge šokolaadi sisse kastetud rabarbritükid on mõnus maiuspala.

Enamikule lapsepõlvest sisseharjunud liigutusega – rabarbrivars hapu maitse

leevendamiseks suhkrutopsi torgata – ei tasuks kiirustada, sest rabarbri hapusust saab neutraliseerida ka teisiti. "Näiteks serveerida seda koos maasikate või teiste magusate marjadega," annab Taivo Toom nõu. Sille Vadi soovitab hapu tasakaalustamiseks proovida ka erinevaid maitseaineid, tema lemmik koos rabarbriga on vanill.

Lõika tükkideks ja torka karbiga sügavkülma

Sille Vadi tuletab meelde, et suure oblikhappesisalduse tõttu (see seob kaltsiumi)

soovitatakse rabarbrit süüa koos mõne piimatootega. "Seepärast ongi paljud rabarbrikoogid tehtud kohupiimaga, või serveeritakse neid vahukoore või jäätisega," selgitab ta.

Ja kuigi rabarber seostub tõepoolest vaid magusate roogadega, passib ta Toomi sõnul väikese kalorsuse tõttu maiustamiseks ka kaalujälgijatele.

Et tuppa toodud rabarbri säilivusaega pikendada, soovitab Toom seda külmkapis hoida ilma lehti ära murdmata või siis sügavkülmutada. Sille Vadi ongi seda aastaid teinud – lõiganud puhastatud rabarbri tükkideks ja torganud karbiga sügavkülma.