PÄIKESELISED VÜRTSID LOOVAD PÄIKESELISE MEELEOLU: Seda on näha juba kokk Sven Azojani näost, mis siis sööjatest veel rääkida. Foto: Tiina Kõrtsini
Toiduuudised
2. veebruar 2008, 00:00

India köök täis päikeselisi vürtse (4)

Selleks, et India kööki nautida, pole vaja eestlaste uude mekasse – Goasse – sõita.

Meie kauplustest leiab suures valikus vajalikke vürtse, köögivilju ja liha, et selle eksootilise köögiga omas kodus tutvust teha.

Vürtsikas lambahautis

Vaja läheb

5 cm ingverijupp, 2 sibulat, 8 küüslauguküünt, 2 seemneteta tšillikauna, 1 peotäis värskeid koriandrilehti, 2 sl jahvatatud koriandrit, 2 sl apteegitilli seemneid (leiab Meira sarjast Fenneli nime all ja Piprapoest), 2 sl jahvatatud vürtsköömneid, 1,6 kg lambaliha, 2 sl oliiviõli, 2 400grammist purki hakitud konservtomateid, 2 sl tomatipastat, 300 ml juurviljapuljongit, 200 g külmutatud herneid, peotäis hakitud värsket münti.

Kastmeks

300 ml jogurtit, soola.

Serveerimiseks

riisi või India leiba naani.

Valmistamine

Kõigepealt valmista maitseainepasta. Selleks haki ingver ja lõika sibulad sektoriteks. Mikserda need köögikombainis koos küüslaugu, tšilli ja 2/3 kogusega värskest koriandrist. Tõsta 3 sl pastat kastme jaoks kõrvale.

Lõika liha suuremateks kuubikuteks. Sõtku apteegitilliseemned, jahvatatud koriander ja vürtsköömned ühtlaselt lihasse.

Kuumuta pannil õli ning prae liha jaokaupa, kuni kõik küljed on kergelt pruunistunud. Tõsta kogu liha pannile ja sega hulka maitseainepasta. Kuumuta segades 10 minutit. Nüüd kalla pannile ka tomatikonservid ning -pasta. Vala peale puljong, kuumuta keemiseni ning jäta siis keskmisel tulel kaane all 1-2 tunniks hauduma.

Kui liha on pehme, sega juurde herned, maitsesta soolaga ning lase veel kord keema tõusta. Puista üle hakitud mündi ja allesoleva koriandriga.

Kõrvale serveeri kastet ja riisi või India leiba naani.

Kanakarri

Vaja läheb

12 suuremat kanakintsu või -koiba,

4 sl õli, 2 tl jahvatatud vürtsköömneid, 2 keskmist sibulat, 3 cm ingverijupp, 3 kobedamat küüslauguküünt, 2 rohelist tšillit, 1/2 tl kollajuurt, 1/2 tl garam masala pulbrit (leiab Santa Maria sarjast ja Piprapoest), 2 tl paprikapulbrit, 1 suur punane paprika, 1 suur kollane paprika, 2 sl tomatipastat, 250 ml maitsestamata jogurtit, 3 sl hakitud koriandrilehti, 100 + 130 ml vett, soola.

Valmistamine

Eemalda kanalt nahk (Rannamõisa pakub ka nahata ja luudeta kanakintsuliha), viiluta sibulad. Kuumuta suurel pannil õli, lisa sibulaviilud, jahvatatud vürtsköömned ja prae madalamal tulel 10 minutit, kuni sibul on pehme ja hakkab kergelt värvi võtma.

Riivi ingver ja pressi küüslauk. Poolita tšillid ning eemalda seemned. Lisa pannile ingver, küüslauk ja tšilli ning prae neid umbes minut. Puista juurde kollajuur, garam masala ja paprikapulber. Suurenda kuumust, sega kõik ühtlaseks ning lisa kanatükid ja suuremateks tükkideks lõigatud paprika. Prae, kuni kana on kuldpruun. Vahepeal vala juurde ka umbes 100 ml vett – siis ei hakka maitseainesegu pannipõhjale kinni.

Sega omavahel tomatipasta ja jogurt. Alanda kuumust ja kalla segu kanale, vala juurde ka 130 ml külma vett. Kuumuta, et kana uuesti keema tõuseks ning hauta kaaneta pannil keskmisel kuumusel 30–40 minutit ehk kuni kana on seest küps. Maitsesta soolaga. Enne serveerimist puista üle hakitud koriandrilehtedega.

Vürtsikas kalaroog

Vaja läheb

3 sl karripastat, 1 suur sibul, 1 punane paprika, peotäis hakitud koriandrilehti, 400 ml kookospiima, peotäis kuivatatud ja hakitud mangot, 700 g valge kala fileed, soola.

Serveerimiseks

India leiba

Valmistamine

Poolita ja viiluta sibul. Kuumuta karripastat pannil, lisa sibulaviilud ning prae kõike keskmisel kuumusel, kuni sibul hakkab pehmenema. Lisa viilutatud paprika ja koriandrilehed ning prae jälle paar minutit. Kalla juurde kookospiim ja puista sisse mangotükid. Kuumuta keema, maitsesta soolaga ja hauta madalamal tulel 5 minutit või kuni kaste hakkab kergelt paksenema.

Lõika kala suuremateks kuubikuteks, lisa kastmesse ja hauta 5–7 minutiga küpseks. Kaunista koriandrilehtedega ning serveeri India leivaga.

Kurgi-mündi-raita

Vaja läheb

pool väiksemat lavakurki, 1 tl soola, pisut sidrunikoort, suhkrut, 2 tl peenelt hakitud piparmünti, 1-2 küüslauguküünt, 0,5 l maitsestamata jogurtit.

Valmistamine

Riivi kurk ning sega soolaga.

Lase 10 minutit maitsestuda ning seejärel nõruta sõelal liigne vedelik. Pressi küüslauk ning lisa koos hakitud piparmündi ja sidrunikoorega kurgile.

Sega juurde nii palju jogurtit, et saaksid paraja kastme.

Kui soovid toekamat tulemust, kasuta hapukoort või nõruta jogurt kohvifiltris paksemaks.

Kui tulemus tundub liiga hapukas, maitsesta suhkruga.

Chai

Sarnast magusvürtsikat teejooki kohtab paljudes toidukultuurides. Indias maitseainetega ei koonerdata ning tulemus on piima ja suhkruga mahendamist väärt. Jook soodustab ka seedimist ning ajab hästi külma kontidest välja.

Tõmmis

Vaja läheb

3 sl apteegitilli- ehk fenkoliseemneid, 1 sl aniisiseemneid, 1,5 sl purustamata kardemoniseemneid, 30 nelgitera, 2 kaneelikangi, 4-5 cm jupp tükeldatud ingverijuurt, 10 musta pipra tera, 4 loorberilehte, 1,5–2 l vett.

Valmistamine

Keeda kõiki maitseaineid koos veega 10 minutit, tõsta nõu tulelt ning jäta vähemalt tunnikeseks kaane all tõmbama. Seejärel nõruta vedelik ja seda osa, mida sa kohe ära ei kasuta, säilita külmikus.

Chai-jook

Vaja läheb

1 dl tõmmist, 1 dl külma vett, 1 tl musta teed, 1-2 sl mett, fariin- või tumedat Muscovado suhkrut, 0,5 dl piima.

Valmistamine

Lahjenda tõmmist külma veega ja kuumuta keemiseni. Lisa 1 tl musta teed ning jäta 5 minutiks (või soovitud kanguseni) mõjuma. Kurna ning lisa mett, fariin- või tumedat Muscovado suhkrut ning piima. Kuumuta keemiseni ning serveeri kuumalt.