Foto: Aive Luigela
Toiduuudised
25. august 2007, 00:00

Tomat talveks purki! (1)

Kuigi kodumaine tomat on imporditavast palju maitsvam, tuleb talvel välismaistega leppida.

Seepärast tasuks praegu võimalikult palju kodumaist kraami purki panna. Ja kui endal pole, siis miks mitte eestimaiseid tomateid turult tuua.

Tomat on universaalne toiduaine, sobib kõikide teiste köögiviljadega ja pea igasse toidusse. Pealegi sobivad praktiliselt kõik aias kasvavad köögiviljad tomatiga purki panna. Samas võib tomatit hoidistada ka iseseisvalt, koos maitsetaimedega. Viimastest sobivad tomatiga enim basiilik, majoraan, pune, petersell, kuid ka küüslauk, sibul, roheline sibul ja murulauk. Tomatit võib ka sügavkülmutada, soovitavalt püreena või valmistades koos maitsetaimedega nn. "maitsekuubikuid".

Tomati teevad väärtuslikuks temas leiduvad vitamiinid, mineraalid ja karotinoidid, eriti väärtuslik on neist karotinoid lükopeen.

Järgnevalt mõned kodus hõlpsasti valmistatavad tomatihoidised, mida iga perenaine saab vastavalt oma kogemustele ja maitse-eelistustele täiustada.

1 Tomati segasalat ehk letšo

Vaja läheb | 1 kg tomateid, 1 kg suvekõrvitsat, 0,5 kg porgandit, 3 suurt sibulat, 2 punast magusa pipra kauna, (soovi korral ka 1 väike terava pipra kaun), 1 suur küüslauk, 1 keskmine sellerijuur, mustrõigas või pastinaak, 2 sl peenestatud basiilikut, õli, suhkrut, soola, õunaäädikat, jahvatatud vürtse.

Valmistamine | Koori tomatid (koore eemaldamiseks tee ristlõige tipmisse ossa ja kasta korraks kuuma vette) ja tükelda. Kuumuta neid koos vähese õliga paksupõhjalises potis ahjus või pliidil.

Puhasta ülejäänud köögiviljad ja tükelda kuubikuteks, kuumuta neid kordamööda koos vähese õliga (vajadusel lisa veidi vett), porgandi ja sellerijuure, mustrõika või pastinaagi võid hautada koos. Lisa valmimise järjekorras tomatitele.

Maitsesta 2?3 sl õunaäädika, suhkru ja soolaga ning hauta nõrgal tulel umbes 25 minutit.

Mõni minut enne lõplikku valmimist lisa peeneks tükeldatud küüslauk, terav punane pipar ja peenestatud basiilik (sobivad ka kuivatatud lehed) ning peenestatud vürtsid.

Täida ettevalmistatud kuumad purgid seguga ja sule õhukindlalt.

2 Tomati-paprikamehu

Vaja läheb | 3 kg küpseid tomateid, 1 kg punast paprikat, 3?4 sl suhkrut, 1 sl meresoola, 1 vürtspaprikakaun või 0,5 tl tšillipulbrit, jahvatatud ingveri, musta pipart, soovi korral ka paar küüslauguküünt.

Valmistamine | Pane vähese veega potti tükeldatud tomatid (kindlasti eralda roheline varresüdamik), seemnetest puhastatud paprika, soovi korral ka küüslauk ja vürtspaprika ning hauta pehmenemiseni. Hõõru segu läbi sõela, maitsesta ja kuumuta nõrgal tulel umbes 20 minutit. Pane purkidesse ja sule õhukindlalt.

Kel kodus mahlapress, saab tooretest köögiviljadest valmistada selgemat mahla ning seejärel seda pool tundi 80 kraadi juures kuumutada. Maitseained tuleks panna marlist kotikesse ja lisada mahlale umbes 5 minutit enne kuumutamise lõppu.

3 Õuna-tomatiketšup

Vaja läheb | 1 kg õunu, 5 hästi küpset suuremat tomatit, 3 sibulat, 0,5?1 kl suhkrut, 0,5 tl soola, 8?10 sl õunaäädikat või sidrunhapet, jahvatatud kaneeli, nelki, valget pipart ja paprikat, 2 sl toiduõli.

Valmistamine | Kõigepealt valmista õunapüree. Selleks hõõru ahjus või pliidil aurus kuumutatud õunad läbi sõela (võid ka kooritud õunad puhastatult kuumutada ja püreerida saumikseriga). Tükelda kooritud tomatid ja sibulad ning hauta õliga peaaegu pehmeks, püreesta. Ühenda segud ja keeda pidevalt segades paksemaks (umbes 40 minutit). 10 minutit enne lõppu lisa marlist kotikeses maitseained. Saadud püree tõsta kuumalt tühjadesse ketšupipudelitesse (steriilsuse mõttes pane korgi alla toidukile). Hoia jahedas ruumis või külmkapis.

Kuna kodumaist tomatiketšupit on kõikjal müügil, siis on mõttekas seda ise valmistades kombineerida tomatit puuviljade või mõningate köögiviljadega (porgand, must rõigas, sellerijuur, pastinaak vms).

4 Rohelise tomati ja õunavõie

Vaja läheb | 0,5 kg rohelisi tomateid, 0,5 kg õunalõike, 1 suur sibul, 1,5?2 sl 30% äädikat, soola, suhkrut, jahvatatud pipart, kaneeli.

Valmistamine | Hauta vähese vedelikuga tükeldatud tomatid, õunad ja sibul pehmeks. Püreesta saumikseriga ja keeda aeglasel tulel pidevalt segades massi tihenemiseni (umbes 30 min.), lisa lõpupoole maitseained ja äädikas. Tõsta segu purkidesse ja sule õhukindlalt. Kasuta liharoogade lisandiks või pitsakatte maitsestamiseks.

Nii saab kasutada veel valmimata tomateid, kui jahedad sügisilmad saabuvad liig vara ja kasvumaja veel valmimata tomateid täis. Rohelistest tomatitest koos sidruniga võib valmistada ka maitsvat marmelaadi või miks mitte neid ka iseseisvalt marineerida.

5 Tomatikuubikud

Vaja läheb | 1 kg tomateid, 4 küüslauguküünt, tükike mädarõigast, maitsetaimi (basiilikut, aed-liivateed, estragoni, salveid, selleri lehti, tilli jms.), 1 toores paprika (või paprikapulbrit), 2 haput õuna või 4 ebaküdooniavilja, suhkrut, soola, pipart.

Valmistamine | Aja puhastatud aedviljad läbi hakklihamasina, maitsesta ja pane jääkuubiku vormides sügavkülma. Pärast läbikülmumist võta tomatikuubikud vormist välja ja pane niimoodi väikestesse kilekottidesse, et talvel oleks paras üks kotitäis korraga suppides, kastmetes, pastatoitudes jne. ära kasutada.

6 Tomati-küüslaugu toorhoidis

Vaja läheb | 1 kg tomateid, 1?2 suurt küüslauku, 2 tl 30% lauaäädikat või 6 tl õunaäädikat, 2?3 sl suhkrut, 0,5 tl soola.

Valmistamine | Aja tomat ja küüslauguküüned läbi hakklihamasina, maitsesta äädika, suhkru ja soolaga. Sega korralikult ja pane väiksematesse keeratava kaanega purkidesse ning hoia külmkapis. Kasuta 3?4 kuu jooksul (kui on napimalt küüslauku, võib pikemal seismisel rikneda) kas võileiva peal, suppide või pastatoitude maitsestamiseks või lisandina liha-kala toitude juures.