VÕIDUKAS MUSTIKAKOOK: Marina Eero usub, et parima kondiitritoote tiitli tõi mustikakoogile eelkõige hindajates tekkinud nostalgia. «Ehk neil on veel meeles see naturaalse mustika mahemagus maitse, mis oli omane kodus keedetud mustikakissellile,» oletas kooki pakkunud Cibuse müügiesindaja.Foto: Kalev Lilleorg
Toiduuudised
19. veebruar 2004, 00:00

Toidukonkursil kiideti marjatarretist ja porgandikuubikutega jogurtit

Kaalujälgijate korraldatud «Süües terveks!» konkursi suurearvuline kohtunike kogu hindas kõrgelt tootjate pingutusi, kiites eriti marjatarretist ning rasvata porgandi-apelsini-pohla biojogurtit.

«Kanafileesink meeldis tohutult. Selles on vaid üks protsent rasva, aga see on juba boonus, sest maitse on nii hea,» ei olnud ˛üriisse kuulunud Kodukirja köögitoimetaja Angeelika Kang kiitusega kitsi, kuigi üldiselt suhtus ta hinnatavatesse toodetesse ülikriitiliselt. Kang leidis endale teisegi uue lemmiku, mida tulevikus poest otsida. «Saleda marjatarretis on samuti originaalne ja tervislik ning sobib mitmetesse roogadesse. Tootjate poolt väga hea leid,» märkis ta.

Sirje Vaask Toiduainete Instituudist leidis, et tootjad arvestavad oma uudistoodetes vägagi sellega, mis tarbija tervisele hea ja mis halb. «Üldmulje pakutust jäi tõesti väga hea,» kinnitas Vaask 44 tervisliku toiduaine konkursil osalenud toote kohta.

Tema hinnangul oli kõige raskem leida parimat tervislikku leiba, lihtsalt valik oli väga suur. «Ühe rukkileiva kalorsust alla viia on praktiliselt võimatu. Seda saab teha vaid lisatava siirupi arvelt. Nii hindasin ma pigem leibade juures nn. lisaväärtusi nagu kiudainetesisaldus ja vähene sool,» seletas ta.

Eestis süüakse väga vähe puu- ja köögivilju. «Seegi konkurss ei andnud meile just eriti palju häid tooteid juurde,» tõdes Vaask, nimetades hea näitena siiski marjatarretist.

Liha- ja kalavalikust hindasid maitsjad küllalt kõrgelt Hiiu Kaluri kala tarrendis. Sama firma osales eelmiselgi aastal edukalt Kaalujälgijate lemmikute valimisel.

«Kui eelmisel aastal panid paljud pahaks, et silgusüldi kalad olid eelnevalt praetud, siis seekord on toode tervislikum,» kinnitas Agur Reidla aktsiaseltsist Hiiu Kalur. Sellegipoolest pidi kala ˛ürii punktitabelites kanasingile alla vanduma.

Kaalujälgijad valisid tervislikemat toiduainet neljandat korda. Varasematel aastatel on parimaks tunnistatud Heleni tatrahelbed (AS Sangaste Linnas), rasvata Oxfordi kodujuust (AS Rakvere Piim), Kerge Elu nahata broilerikintsud (AS Tallegg), kõrvitsaseemnesepik ja lahja kohupiimakook (AS Hallik), lahjad Mahe ja Lehtsala majoneesid, Hiiu Kaluri silgusült ning Tere AB õuna-kaneeli biojogurt (Tallinna Piimatööstus).

Konkursi «Süües terveks!» 2004 parimad

Piimatoodetest: Tallinna Piimatööstuse Tere porgandi-apelsini-pohla rasvata biojogurt

Pagari- ja kondiitritoodetest: ASi Cibus mustikakook

Valmistoitudest: ASi Salvest Saleda marjatarretis

Liha- ja kalatoodetest: ASi Tallegg kanafileesink

Leiva-saiatoodetest: ASi Hallik Sepiku Sarveke

Majoneesidest: ASi Lehtsala majonees mädarõikaga

Allikas: Kaalujälgijad