Küpsetised
3. märts 2023, 10:40

NÄDALA KOOK | Immutatud apelsinikook

Värskelt pressitud tsitrusemahlaga kook on pehme ja mahlane, aromaatne ja väga maitsev. Immutamisel ole kannatlik ja „jooda“ kooki väikeste portsude kaupa, lastes vedelikul sisse imbuda. Just seepärast ongi tark kook näiteks eelmisel päeval valmis teha ja immutamiseks aega võtta. Vahepeal hoia kooki kinnises karbis või vähemalt toidukilega kaetult, et niiskus välja ei pääseks.

Koostisosad
6 tk Muna
2.5 dl Suhkur
1.5 dl Nisujahu
1.5 dl Kartulitärklis
1 tl Küpsetuspulber
100 g Või
2 tk Apelsin
0.5 tk Sidrun
2 spl Suhkur
Tuhksuhkur, apelsiniviilud, küpsised vms kaunistamiseks

Valmistamine

12 tk

1.  Sulata või ja jäta jahtuma.

2. Eralda munavalged- ja kollased eraldi kaussidesse. Lisa munakollasele suhkur ja vahusta mikseriga heledaks vahuks. Sega kokku jahu, kartulitärklis ja küpsetuspulber ning lisa munavahu hulka. Riivi ühe apelsini koor ja lisa tainasse koos sulavõiga. Vahusta munavalged tugevaks vahuks ja sega osade kaupa taina hulka.

3. Pane ahi 180 kraadi peale sooja. Vooderda 25-26 cm lahtikäiva koogivormi põhi ja ääred küpsetuspaberiga. Vala tainas vormi ja küpseta kooki umbes 35-40 minutit. Kui kook kipub pealt liiga tumedaks küpsema, kata see küpsetuspaberiga.

4. ressi apelsinidest ja sidrunipoolikust mahl välja, lisa 2 sl suhkrut ja kuumuta, kuni suhkur on sulanud. Tõsta siirup jahtuma.

5. Võta küpsenud kook vormist välja jahtuma. Torka puutikuga koogi sisse tihedalt auke ja „jooda“ kooki siirupiga. Tee seda mitmes jaos ja lase vedelikul koogi sisse imbuda. Kaunista tuhksuhkru, apelsiniviilude, küpsiste või muu meelepärasega.