Foto: Jaan Heinmaa
Sealiha retseptid
4. märts 2023, 10:35

MIDAGI VÄGA HEAD | Tilliliha

Tilli on siin ohtralt – nii lihakeeduvees kui ka rammusas kastmes. Liha võid varem valmis keeta, nii saad söögivalmistamisele kuluva aja paari päeva peale ära jagada. Paku koos keedukartulitega, millele puista peale ikka värsket tilli.  

Kogus: neljale
Valmistusaeg: üle 60 min
2,5 tundi

Koostisosad
1 kg Seakaelakarbonaad
Vesi
2 tl Sool
11 tk Pipratera
1 tk Suur sibul
2 tk Porgand
2 tk Loorberileht
4 tk Tillioks
KASTE
6 dl Puljong
2 spl Nisujahu
1 tk Munakollane
0.5 dl Rõõsk koor 35%
1 spl Õunaäädikas
1 dl Hakitud till

Valmistamine

1. Loputa lihatükk külma vee all, lõika pooleks ja tõsta potti. Vala peale nii palju külma vett, et liha oleks kaetud. Lase keema tõusta ja riisu vaht.

2. Vahepeal koori sibul ja porgandid. Lõika sibul 4 tükiks ja porgandid samuti 3-4 suuremaks tükiks. Kui oled vahu ära riisunud, lisa potti sool, pipraterad, köögiviljad, loorberilehed ja tillioksad. Keeda tasasel tulel kaane all umbes 1,5 tundi.

3. Tõsta liha, sibul ja porgand leeme seest välja. Mõõda 5 dl lihapuljongit teise potti ja lase keema tõusta. Sega jahu vähese külma veega lahti ja lisa pidevalt segades puljongi hulka. Lase mõni minut tasakesi keeda. Tõsta pott pliidilt ära ning lisa segades kastmele munakollane ja vahukoor.

4. Maitsesta kaste äädika ja tilliga, soovi korral lisa äädikat veidi rohkemgi, sest kerge hapukas teravus neutraliseerib lihaleeme rammusat maitset. Lõika liha tükkideks ja tõsta koos porgandi-sibulaga kastmesse. Kui oled liha varem valmis keetnud, siis lõika jahtunud liha tükkideks, soojenda eraldi potis järelejäänud puljongis koos sibula-porgandiga üles ja lisa kuumalt kastmesse.

Hoia kastet mõni minut soojal pliidiplaadil. Paku keedetud kartulitega.