Kartulivorstid

Foto: Evelin Ilves
Eesti köök
18. detsember 2022, 07:55

EVELIN ILVESE KOKAKOOL | Verevaba jõuluvorst (1)

Jagan täna üht imeilusa ja tõesti maitsva verevaba jõuluvorsti retsepti. Ta sobib ideaalselt igasuguse pearoa kõrvale ja kannab ka ise selle mõõdu välja, kui mõne toreda salati endale taldrikule kõrvale saab. Sellest kogusest saab söönuks 12-24 pidulist.

(gheega variant sobib paleotoitujale)

Vaja läheb:

  • 1,5 kg kartuleid, kooritud, kuubikuteks hakitud

  • 500g porgandeid, kuubikuteks hakitud

  • 500 g suitsupeekonit, peeneks hakitud

  • 5 sibulat, väikesteks kuubikuteks hakitud

  • 150 g võid või gheed

  • Kuivatatud peterselli, tilli, punet ja majoraani, võib ka münti lisada

  • soola ja pipart maitsestamiseks

  • praadimiseks rapsiõli

Tee nii:

Keeda kartulikuubikud ja porgand poolpehmeks ning tambi veidi peenemaks (hoia kartulikeeduvesi osaliselt alles, seda võib minna vaja vorsti täidise massi parajaks reguleerimisel).

Prae kuumal pannil peekonikuubikud mõnusalt kuldseks, lisa sibul ja kuumuta klaasjaks (alanda kuumust vajadusel, et kõrbema ei läheks!).

Lisa või peekoni-sibulamassile ja lase sulada. Seejärel sega kokku kartuli-porgandi massiga, maitsesta ja sega hästi läbi, et saaksid ühtlase pudrutaolise massi.

Nüüd hakka kartuliputru soolikatesse toppima. Kui teed seda KithcenAidi kannmikseri abil, siis lase mass läbi hakklihamasina, mille ette on kinnitatud paraja jämedusega toru. Soolikas tuleb torule otsa tõmmata ja käega reguleerides kartulimassi mööda soolikat ühtlaselt edasi lükata.

Seo paraja jupi kaupa vorstikesed kinni. Seejärel pane vorstid kergelt mulisevasse keevasse vette ja kuumuta hästi vaiksel tulel umbes 20 minutit. Tõsta keedetud vorstid välja lase neil kuivada. Säilita hermeetiliselt suletud karbis või säilituskotis umbes 1-2 nädalat, pikemalt saad säilitada sügavkülmas.

Enne küpsetamist tõsta vorstid vähemat tund aega varem toatemperatuurile. Küpseta 180-200 kraadises ahjus, kuni vorstid on kaunilt kuldpruunid ja krõbedad.

Armastust teie südameisse ja padadesse!

Evelin

*   algne retsept on pärit tuuliretseptid.ee keskkonnast, olen seda aastate jooksul enda maitse järgi maitsekamaks ja värvikamaks tuuninud.

* * vorstitegemiseks materjali saab tellida:

https://saksavorst.ee

https://maarahvapood.ee (isetegemine)

Soolikaid jms saab ka turgudelt osta.