Foto: https://www.facebook.com/Hiiumaavald
Eesti uudised
26. mai 2022, 14:20

TULE JA AITA! Hiiumaa ootab masuudireostuse koristamiseks abikäsi ka mandrilt (24)

19. mail avastati Vormsi ja 22. mail Hiiumaa rannikutelt raskekütte õli ehk masuuti. Reostuse korjega on seotud kõik Hiiumaa ja Vormsi kutselised ja vabatahtlikud päästekomandod ning kaasatud on päästeameti õlitõrje eritehnika ja varustus, kuid siiski oodatakse appi vabatahtlikke.

Lääne päästekeskuses käivitati sündmuse lahendamiseks regionaalne staap, mis koordineerib rannikureostuse likvideerimise töid ning riigiasutuste omavahelist suhtlemist ja vabatahtlike tööd.

Staabi juhi Vaiko Vatsfeldi sõnul on lisaks regionaalsele staabile loodud ka piirkondlikud staabid nii Hiiumaale kui Vormsile ning päästeamet on taganud korjetöödeks nii varustuse kui ka vahendid. Kohapeal juhib päästetöid Hiiumaa päästepiirkonna juht ja Vormsil päästekomando pealik.

Staabijuhi Vaiko Vatsfeldi sõnul on koristustöödega suudetud Hiiumaal puhastada nüüdseks umbes 10 kilomeetrine ala ning Vormsil, kus omavalitsus on alates eelmisest kolmapäevast koristustöödega tegelenud, on puhastatud umbes 15 kilomeetrine ala. „Vormsi saare ümbert saab põhiline reostus koristatud tõenäoliselt selle nädala lõpuks. Hiiumaal on piirkond oluliselt suurem ja raskesti ligipääsetavam. Kuigi omavalitsus on tegelenud olukorraga väga operatiivselt, oodatakse siiski appi vabatahtlikke, kes saaksid panustada Hiiumaa puhastamisse.“

Kui rannikuala on võimalik koristada jalgsi, siis mõlema saare juures olevate laidude puhastamine on oluliselt keerulisem raskesti juurdepääsetavuse tõttu. „Laidude reostuskorje operatsiooni planeerib keskkonnaamet ja politsei- ja piirivalveamet,“ selgitas Vatsfeld.  

Hiiumaa masuudireostuse likvideerimiseks planeeritakse laupäevaks, 28. maiks suuremahulisi koristustalguid, kuhu on oodatud vabatahtlikud. Staabijuhi sõnul planeeritakse laupäeval puhastada 16 kilomeetrine rannaala ning seda teostatakse kuues erinevas töölõigus. Saarele oodatakse vabatahtlikke kell 06.30 Rohukülast väljuva praamiga. Sõiduvahendid tuleks jätta Rohuküla sadamasse ja minna jalgsi praamile – Heltermaa sadamast toimub organiseeritud transport erinevatesse piirkondadesse. Tagasi saavad vabatahtlikud liikuda kell 20.30 väljuva praamiga. Kõikidele osalejatele tagatakse kerge lõuna ning vajaminevad töövahendid. Päästeamet palub oma osalemine kindlasti registreerida kuni 27.mai kell 14.00 SIIN ning peale registreerimist võetakse osalejatega ühendust.

Elanikele on erinevatele küsimustele vastuste leidmiseks käivitatud kriisiinfotelefon 1247, kust saab käitumisjuhiseid ning täpsustatud infot olukorraga seotud küsimuste kohta. Lisaks saab sellel telefonil anda teada, kui olete masuudireostuse leidnud – see aitab kaardistada uusi reostunud alasid ning juba puhastatud alasid.

Masuudireostuse avastamisel ei tohi seda paljaste kätega puutuda ning lemmikloomad tuleb reostunud kohast eemal hoida, kuna masuut on eelkõige ohtlik just loomadele ja lindudele.