Foto: https://www.facebook.com/Hiiumaavald
Eesti uudised
23. mai 2022, 15:59

Algselt avaldatud 22.05.2022 16:17, täiendatud Läänemaa päästepiirkonna kommentaariga

Vormsil ja Hiiumaal on rannikult avastatud ulatuslik reostus (13)

Pühapäeval avastati Hiiumaal, Tahkuna poolsaarel masuudireostus Tõrvanina rannajoonel. Valla teatel kaardistab politsei- ja piirivalveameti SAR-patrull (otsingute ja päästetööde patrull) olukorda nii maal kui merel. Masuudireostus avastati 19. mail ka Vormsi rannikult.

Hetkel on reostust avastatud Vormsi saare põhja- ja läänerannikul ca 15 kilomeetri pikkusel lõigul ning samuti ümbritsevatelt laidudelt. Hiiumaal on avastatud reostust (samuti väikeste tükikestena) kirde- ja põhjarannikul ca 50 kilomeetri pikkusel lõigul. Reostus ei liigu veepinnal, vaid pinnalähedastes veekihtides ning selle allikat ei ole tuvastatud.

„Reostuse tuvastamise, koristamise ja tööde koordineerimisega on tegelenud Vormsi vald, Hiiumaa vald, keskkonnaamet, päästeamet ja kaasatud on politsei- ja piirivalveamet,“ selgitas Hiiu-Läänemaa päästepiirkonna juhataja Hannes Aasma.

Tegemist on väga õrna loodusega piirkonnaga, kus on kalade kudealad, lindude pesitusalad ehk väga õrn loodus. Väinameri, laiud ja veealad on looduskaitse alad.

Aasma rääkis, et vabatahtlike abiga on Vormsil puhastatud ca viis kilomeetrit rannikut ning Hiiumaal alustatakse koristustöödega vabatahtlike abil täna õhtul.

Kuna rannikureostus on avastatud mitme omavalitsuse territooriumil, siis Lääne päästekeskus käivitab olukorra hindamiseks ja koostöö koordineerimiseks staabi juhtgrupi.