Kaeraleib. Arhiivipilt.

Foto: Unsplash
Evelin Ilves 13. märts 2022 07:05

Leib on meie kandi rahva põhitoidus ja kõik muu on leivakõrvane. Nii armastas aeg-ajalt nentida mu vanaema, kes oma viimastel aastatel piirduski vaid oma ja naabri aiasaadustest toidulauaga: leib ja piim, kartul ning lehed, viljad, marjad, seened ning juurikad. Ja uskuge või mitte - kõik tervisehädad, ka pikad ning kroonilised, taandusid.

Leib võib väga mitut moodi maitseda. Ja on tore vahel midagi uut kogeda, eriti oma ahjust väljuvana. Sestap jagan teiega üht suurepärast ja tervislikku pätsi-ideed, mida palju kordi olen vaheldust otsides küpsetanud. Ja alati tänuga nautinud.

Lihtne ja vapustusvaba! (GV; LV)

Vaja läheb

  • 1 klaas päevalilleseemneid

  • 0,5 klaasi linaseemneid

  • 0,5 klaasi mandlilaaste

  • 0,5 klaasi jämedaid kaerahelbeid või kaerajahu (GF)

  • 2 spl tšiiaseemneid

  • 3 spl psülliumi pulbrit

  • 0,5 tl meresoola

  • 1 spl mett või vahtrasiirupit

  • 3 spl kookosõli (vedelana)

  • 0,5 klaasi vett

Tee nii

Vooderda leivavorm küpsetuspaberiga nii, et 3-4 cm jääks paberi äärt üle vormi serva. Sega suures kausis omavahel päevalille seemned, linaseemned, mandlid, kaerahelbed, tšiiaseemned, psülliumi pulber ja meresool. Sega hästi läbi.

Lisa vedelikud kuivaine segule – vesi, vedel kookosõli ja mesi (või vahtrasiirup). Kui segu jääb siiski liiga kõva, sega juurde paar spl vett.

Pane tainas leivavormi, silu pealt siledaks märja käe või lusika seljaga. Kata kerge köögirätikuga ja jäta toatemperatuurile seisma vähemalt 2 tunniks, veel parem – päevaks või lausa üle öö - siis jõuavad tšiia ja psülliumikiud kenasti end vedelikku täis tõmmata, paisuda ning nii püsib see tore leib paremini koos.

Kuumuta ahi 175C, küpseta leiba vormis 20 minutit. Seejärel võta vorm ahjust välja ning tõsta leib küpsetuspaberi servast haarates välja. Koori paber leiva ümbert ära ning aseta leib otse ahjurestile. Küpseta veel 30-40 minutit 175C juures. Leib kumiseb tema pihta koputades õõnsalt, kui ta on valmis. Enne, kui hakkad viilu võtma, jahuta leib täielikult maha. See on antud leiva puhul tõesti tähtis, vastasel juhul saad kokkusurutud taignakänkra.

Leib säilib suletud konteineris või leivakastis rahulikult nädala, seda võib ka õhukindlalt pakituna sügavkülmutada. Sobib ideaalselt nautimiseks keediste ja marmelaadide või pähklivõiga või ka lihtsalt juustuvõiku tegemiseks. Head süümepiinadeta nautimist!

Armastust teie südameisse ja padadesse!

Evelin