Tortide retseptid
22. detsember 2021, 10:55

MAITSETE ADVENDIKALENDER 22 | Triibuline rulltort

Aastlõpu pidustustelt ei saa puududa üks korralik tort! Kohupiimast-vahukoorest täidise ja martsipanist kattega rulltort jääb lahti lõigates vahvalt triibuline. Jõuluvärvid annavad biskviidile spinat ja peet.

Koostisosad
BISKVIITPÕHI
2.5 dl Nisujahu
1.5 tl Küpsetuspulber
2 tl Vanillsuhkur
Sool
4 tk Muna
2 dl Suhkur
35 g Spinatilehed
2 spl Õli
125 g Keedupeet
KOHUPIIMAKREEM
400 g Kohupiim
2 dl Rõõsk koor 35%
1 dl Suhkur
2 tl Vanillsuhkur
2 tk Želatiinileht
2 spl Värskelt pressitud sidrunimahl
IMMUTAMISEKS
1 dl Vesi
2 spl Värskelt pressitud sidrunimahl
KAUNISTAMISEKS
400 g Martsipanimass
Marmelaadipallid

Valmistamine

1. Kuumuta ahi pöördõhurežiimil 225 kraadini või tavarežiimil 230 kraadini. Sega jahu, küpsetuspulber, vanillisuhkur ja sool omavahel.

2. Vahusta munad suhkruga tugevaks vahuks. Sõelu jahusegu munavahule ja sega ettevaatlikult hulka.

3. Jaga tainas kaheks. Selleks on hea nõu, milles segamine toimub, enne ära kaaluda. Siis on hõlbus välja arvutada taina kaal ja see pooleks jagada. Aga võib ka ained pooleks jagada ja tainas kahes eraldi jaos valmistada.

4. Pese, nõruta ja kuivata spinat. Pane mikserikannu, lisa õli ja püreesta saumikseriga ühtlaseks massiks. Sega poole taina hulka. Püreesta tükeldatud peet ja sega teise osa tainaga.

5. Vala spinatitainas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadi ühele poole, kalla peeditainas teisele poolele ja silu. Küpseta 5-7 minutit. Proovi küpsust tikuga. Kummuta suhkruga üle puistatud küpsetuspaberile ja eemalda ettevaatlikult pealmine paber. Lase jahtuda.

6. Valmista kreem. Pane želatiinilehed 10 minutiks külma vette likku. Vahusta koor. Hõõru suhkur ja vanillisuhkur kohupiima hulka.

7. Kuumuta sidrunimahl. Pigista želatiinilehed hästi kuivaks ja sulata kuumas sidrunimahlas. Nirista želatiinisegu kohupiima sisse samal ajal pidevalt segades.  Mikserda hulka vahukoor.

8. Sega vesi ja sidrunimahl ning piserda sellega biskviiti. Biskviit ei peaks jääma väga vesine.

9. Määri kreem biskviidile, lõika see laiuti 3 või 4 ( siis tuleb kook madalam, aga läbimõõdult suurem, kui pildil) võrdseks ribaks.

10. Võta üks riba ja keera tihedalt rulli ning pane tordialusele püsti. Aseta rulli jätkates ümber teine ja kolmas riba. Kata kook toidukilega ja lase vähemalt 2 tundi külmkapis seista.

11. Rulli martsipan kahe küpsetuspaberi vahel või tuhksuhkruga kaetud laual nii suureks kettaks, et see kataks tordi pealispinna ja küljed. Tõsta koogile nii, et  ulatuks igalt poolt ühtlaselt üle koogi pinna. Silu käega keskelt äärte suunas, et mass jääks tihedalt koogi külge. Siis suru külgedel olevat massi nii, et see võtaks soovitud kuju.  Kaunista marmelaadipallidega.