Tiina Lebane 17. detsember 2021 11:45
See on šokolaadisõbra lemmikkook ja ühtlasi ka laisa küpsetaja päästja. Ettevalmistamiseks kulub napp veerandtund, seejärel tõsta kook külmkappi ja järgmisel päeval sealt otse ahju. Kui küpsetad kooki 15–18 minutit, saad pealt küpse, ent seest voolava sisuga maiuse. Kui pikendad küpsetusaega näiteks 25 minutini, on tulemuseks sama hõrk, et tihedama konsistentsiga kook. Mõlemal juhul sobib eriti pidulikuks lisandiks mandlilikööriga segatud vanillijäätis.

Koostisosad
250 g Tume šokolaad
200 g Või
5 tk Muna
1 dl Suhkur
1 dl Nisujahu
LISAKS
50 g Mandlilaastud
2 dl Pohlad, värsked või külmutatud
0.5 l Vanillijäätis, soovi korral
3 spl Mandliliköör, soovi korral

Valmistamine

Kasuta ühte 1,5-liitrist või näiteks kolme 0,5liitrist koogivormi. Määri vorm(id) seest võiga.

1. Tükelda või ja šokolaad potti ning pane madalal kuumusel pliidile sulama, sega ühtlaseks.

2. Vahusta munad koos suhkruga heledaks, siledaks ja venivaks vahuks. Sellise vahu saamiseks arvesta kindlasti 7–8 minutit. Sõelu jahu munavahule, lisa ka jahtunud šokolaadi-võisegu ja sega ühtlaseks tainaks.

2. Vala tainas vormi(desse), kata toidukilega ja tõsta umbes 12 tunniks külmkappi.

3. Kuumuta ahi 200 kraadini ja küpseta kooki 15–25 minutit vastavalt soovitud küpsusastmele.

4. Vahepeal tõsta pohlad külmkapist välja ja rösti mandlilaastud kuumal kuival pannil kergelt üle. Kui pakud kooki koos jäätiselisandiga, siis lase jäätisel toasoojas pehmeneda ja seejärel sega hulka liköör.