Küpsetised

(umbes 20 tk)

EVELIN ILVESE KOKAKOOL | Vanakooli kohupiimataskud  (5)

Evelin Ilves, 3. oktoober 2021 07:26

Tuuletaskud

Foto: Panthermedia/Scanpix

Mul läks päris kaua aega – oma 40 aastat, enne kui söandasin ette võtta ühe lapsepõlve lemmikmaiuse – kohupiimataskute – meisterdamise. Ikka olin arvanud, et viis,  kuidas neid seest tühje tuuletaskuid tehakse ja kuidas see maitsev sisu veel sinna saab, on liiga töömahukas ja keeruline.

Kui aga sõbranna juures juba mitmendat korda tervet kuldkollast kuhja neid ümaraid vahupalle köögilaual troonimas nägin, pidin ikkagi uurima, et kuidas nii hõivatud naine selliseks meistritööks aega leiab.

Ja võta näpust – selguski tõsiasi, et kohupiimataskute tegemine on hoopis imelihtne ja isegi lõbus ajaviide. Täna jagangi teiega sedasama retsepti, mis tookord sellest hurmavalt lõhnavast köögist mulle kaasa anti. Usu, kui paned kõik asjad õiges järjekorras, saad olla tunnistajaks, kuidas kommisuurusest taignamunast ahjus õhku täis „rusikas“ saab. Lausa ime!

Vaja läheb keedutaignaks:

  • 3 dl vett

  • 3 dl nisujahu (ca 180 g)

  • 80 g vōid

  • 4 muna

  • ½  tl peent meresoola

Täidiseks:

  • 400 g ricotta‘t

  • 2 dl paksemat kohupiimakreemi

  • 1 dl suhkrut (umbes)

  • vanillisuhkrut

  • sidrunimahla, kui meeldib

Pane vesi, vōi ja sool koos tulele. Kui see keema tōuseb, lisa korraga kogu jahu ja sega kiirelt, kuni moodustub tainapall, kuhu lisa ükshaaval munad. Tainas peab olema läikiv.

Siis tōsta lusikaga ahjuplaadile tainamummud ja lase küpseda 220 kraadi juures 10 min ja seejärel 10–15 min 200 kraadi juures. Vahepeal ahju ust avada ei tohi, lase ka valmis taskutel veidi jahtuda ahjus.

Täidiseks sega kõik ained lihtsalt kokku. Võid teha küpse tasku voldikese vahele augu ja panna kreemi pritsiga. Võid ka „kaane“ ära lõigata ja siis kohupiimaga täita. Pärast pane kaas tagasi. Peopesal magusast kohupiimakreemist raskeks muutunud tuuletasku on tõeline mõnu- ja energiapomm.

NB!

  • Kreemiks sobib ka kohupiim mascarpone‘ga või mõne muu toorjuustuga.

  • Magustada sobib ka vahtrasiirupi või meega ja tilga Vana Tallinnaga.

  • Võid ka soolase kreemi teha, näiteks ricotta ja kiluga või singi, toorjuustu ja murulauguga.

Armastust teie südameisse ja padadesse!

Evelin

* retsept pärineb Katrin Sangla kogust

Samal teemal

30.09.2021
EVELIN ILVES | Sellistesse töötingimustesse on juba ette sisse kirjutatud meeleoluhäired ja depressioon
26.09.2021
EVELIN ILVESE KOKAKOOL | Tuunitud talutoit – kapsahautis ingveri ja kurkumiga
19.09.2021
EVELIN ILVESE KOKAKOOL | Kiire kikerherne karri kookose ja lillkapsastega
12.09.2021
EVELIN ILVESE KOKAKOOL | Seeneaeg on täies hoos! Mahlased metsaseene-hakkliha pihvid