Toiduuudised
29. september 2021, 15:43

AASTA KOKARAAMAT | Naistelehe toimetaja Ragne Värgi lihtsad küpsetamata koogid said kõrge tunnustuse osaliseks (1)

Aasta kokaraamat 2021 tiitli pälvis Naistelehe köögitoimetaja ja Kokkama.ee perenaine Ragne Värk raamatuga „Minu uus köök. Koogid – lihtsad ja küpsetamata“, millest on ilmunud juba mitu kordustrükki.

Teise koha sai Eva Pärtel, raamatuks „Vegani tordid ja koogid. Maitsvalt ja kõigile“, ning kolmas koht läks Marika Sinkkonenile raamatuga „Minu prantsuse kullakesed 2, tartaletid ja minikoogid“.

Võiduraamatu autori sõnul oli auhind talle suureks üllatuseks, kuid tunnustus tõi rohkelt rõõmu. „Raamat sai valmis juba suve alguses, kui inimesed kolisid linnast eemale ja küpsetamisvõimalused muutusid tagasihoidlikumaks ning olulisemaks sai lihtsus ja kiirus. Mitmed kordustrükid andsid märku, et raamat võeti soojalt vastu kodukokkade poolt, kuid tänane tunnustus oli eriline märkamine valdkonna professionaalidelt,“ sõnas Ragne Värk.

Raamat on fookusesse võtnud küpsetamata koogid, mis valmivad kõik keskmiselt 30 minutiga. Lisaks lihtsatele retseptidele on raamatu autor lahendanud paljude kokandushuviliste väljakutse – erineva suurusega koogivormid, mida on vaja olemasolevale koogivormile kohandada. Raamatus on lisaks retseptidele ka koogivormide teisendustabel, mis aitab lihtsalt arvutada retsepti kogused nii, et need erinevate koogivormide suurustega sobiksid.

Eesti Kirjastuste Liidu esindaja Raili Mikk sõnas, et kokaraamatute valik on Eestis aastate jooksul väga mitmekesiseks muutunud. Konkurents tipptegijate vahel oli väga tihe ning võitja valimine polnud lihtne. „Žürii võttis hääletamisel arvesse mitmeid kriteeriumeid: nii retsepti selgus, valmistamise juhend kui ka raamatu visuaalne esitlus. Igast raamatust tehti läbi ka üks retsept ning Ragne raamatu puhul toimisid kõik elemendid kenasti kokku. Nii raamat kui ka retseptid esindasid lihtsust ja lihtsus võlub,“ lausus Mikk.

Aasta kokaraamatu võistluse eesmärk on tutvustada aasta jooksul ilmunud kokandusteemalist kirjandust tarbijatele, samuti toetada eestikeelse kokandusalase kirjanduse ilmumist, arengut ning traditsiooni.

Parima kokaraamatu valis žürii, kuhu kuulusid Mart Anderson (kujundusgraafik, Tartu Kõrgema Kunstikooli kirjaõpetuse ja tüpograafia õppejõud), Diane Sarapuu-Kelder (Tallinna Teeninduskool, valdkonna õppejõud),  Kristina Kandver (Tallinna Teeninduskool, õpilane), Kersti Sülla (Antalis AS, trükipaberite konsultant), Lauri Tomingas (peakokk ja Eesti Peakokkade Ühenduse liige), Kristiina Karu (Rahva Raamat) ja Annika Pilt (Apollo Kauplused).