Bocuse d'Or Euroopa poolfinaal 2020,esimene pä ev Saku Suurhallis.

Foto: Hannes Dreimanis
Toiduuudised
27. september 2021, 21:39

SUPER! Eesti maailma gastronoomias 7. kohal! Artur Kazaritski salarelvaks olid sügisesed Eesti maitsed

Sillamäelt pärit meisterkokk Artur Kazaritski ja tema meeskond pälvisid Lyonis toimunud maailma kõige nimekamal gastronoomivõistluse Bocuse d'Or´i finaalis seitsmenda koha.

Võistluse võitis Prantsusmaa, järgnesid Taani ja Norra. Eestist ettepoole jõudisid veel Island, Rootsi ja Soome.

Artur pajatas Bocuse d'Or Estonia Facebooki lehe andmetel, et sai ohtralt innustust kodumaa loodusest. Ta soovis pakkuda konkursi žüriile võimalust kogeda Eesti sügise maitseid.

„Take-away komplekti menüüd koostades sain inspiratsiooni lapsepõlvemälestustest ja Eesti maitsetest, mis on alati minu südames, olenemata sellest, kus ma parajasti reisin ja elan.

Maitseelamus algab tomati ja krõmpsuva värske köögiviljasalatiga, millele järgneb tsitruseliste-, küüslaugu- ja peterselliaroomiga kreemjas krevett. Magustoit on kerge ja õhuline, sisaldades vanillikreemi suhkrustatud tomati, röstitud pähklite ja puuviljasabaioniga.

Kandikul olev roog ja selle retsept on pühendatud mu vanematele ja imelistele kodus valmistatud toitudele, mida perega jagasime. See on austusavaldus Lõuna- ja Lääne-Eesti toiduvalmistamise traditsioonile, mis inspireerib mind oma puhaste, rikkalike ja nüansirohkete maitsetega. Eesti aastaajad eristuvad üksteisest selgelt loodusest (metsast ja merest) tulevate andide poolest.“

Iga kahe aasta tagant kogunevad Lyonis Bocuse d’Or finaalvõistlusel 24 riigi esindajad, et omavahelises pingelises mõõduvõtmises selgitada välja maailma parim kokk. Eestit esindanud Artur Kazaritski pääses 2020. aasta sügisel Tallinnas aset leidnud Euroopa eelvoorust võistluse finaali.