Kollaaž

Foto: 4x Martin Ahven
Kersti Eero 27. september 2021 13:53

Enamik meist on söönud Mulgi kapsaid ja Mulgi putru ning paljud ehk proovinud ka Mulgi korpi. Miks aga seostatakse kartuli-kruubi putru, kruupide ja sealihaga hautatud hapukapsaid ning mannapudrutäidisega korpe mulkide ja mitte näiteks pärnakatega? Ning kuidas neid õigesti teha, seda mulgid täna õpetavadki.

„Mulgid olid julged katsetama ja hakkasid esimesena erinevaid asju kokku segama. Et söök oleks toitvam, pandi 19. sajandi teisel poolel kokku kartul ja tangud, samuti kapsad ja kartul. Keedetud kapsad jäänuks üksi liiga lahjad, aga tangud ehk mulgi keeles suurmed tegid toidu kohe tummisemaks. Mujal Eestis hakati alles paarkümmend aastat hiljem erinevaid toiduaineid kokku panema,“ ütleb mulgi keele- ja kultuuritundja Alli Laande. „Kartul tuli ju üldse hilja ja algul oli teda ka vähe, aga kui pudrusse tangu lisati, sai seda palju rohkem. Meie kandis olid head põllumaad ja vilja jagus.“

Edasi lugemiseks: