Toiduuudised

IMELINE MULGI KÖÖK: kuidas said mulgid oma kapsad, korbid ja pudru? Ja kuidas neid õigesti teha? (1)

Kersti Eero, 27. september 2021 13:53

Kollaaž

Foto: 4x Martin Ahven

Enamik meist on söönud Mulgi kapsaid ja Mulgi putru ning paljud ehk proovinud ka Mulgi korpi. Miks aga seostatakse kartuli-kruubi putru, kruupide ja sealihaga hautatud hapukapsaid ning mannapudrutäidisega korpe mulkide ja mitte näiteks pärnakatega? Ning kuidas neid õigesti teha, seda mulgid täna õpetavadki.

„Mulgid olid julged katsetama ja hakkasid esimesena erinevaid asju kokku segama. Et söök oleks toitvam, pandi 19. sajandi teisel poolel kokku kartul ja tangud, samuti kapsad ja kartul. Keedetud kapsad jäänuks üksi liiga lahjad, aga tangud ehk mulgi keeles suurmed tegid toidu kohe tummisemaks. Mujal Eestis hakati alles paarkümmend aastat hiljem erinevaid toiduaineid kokku panema,“ ütleb mulgi keele- ja kultuuritundja Alli Laande. „Kartul tuli ju üldse hilja ja algul oli teda ka vähe, aga kui pudrusse tangu lisati, sai seda palju rohkem. Meie kandis olid head põllumaad ja vilja jagus.“

Edasi lugemiseks:

Samal teemal

19.06.2021
TEE JÄRGI! Kõige ehedam mulgi korp
10.06.2021
Huvitav teada: kes on sel nädalal soome-ugri kultuuripealinna külastavad ersad?
31.05.2021
Reisipiirangud puhkust ei riku: Mulgimaa piirid on endiselt avatud
20.09.2020
VIIB PÄRISELT KEELE ALLA: mulgi memm ja aasta ema 2005 Alli Laande õpetab tegema Mulgi putru, karaskit ja korpe!