Toiduuudised
23. september 2021, 10:51

KALANÄDALA TÄHED: Tee angerjat nagu tippkokk Silver Ulm

Eesti toidu kuu raames toimuval kalanädalal pakub Tartu Ülikooli Kalanduse Teabekeskus koostöös Eesti Peakokkade Ühendusega sel aastal kalalõunaid tervishoiutöötajatele. Kuuendat korda toimuval kalanädalal pakutakse roogi angersägast, tuurast, vikerforellist, karpkalast ja angerjast. Täna valmistas MTÜ Parim Valik gurmeeretkede peakokk Silver Ulm Valga haiglas angerjat. Aga miks mitte rikastada oma kodustki toidulauda värske kalaga? Näiteks valmistades angerjat samamoodi kui tippkokk Silver Ulm seda täna Valgas tegi.

Angerjas tillise pannikartuli ja tšillise ploomi-pihlaka kastmega

(neljale)

Vaja läheb: 1 suurem angerjas, 1-1,5 kg kartuleid, värsket tilli.  

Kaste: 1 kg punaseid hapusid ploome, 1 sibul, 1 õun, 2 peotäit värsket koriandrit, peotäis värsket münti, 1/2 pool tšillikauna, 100 g pihlakaid, umbes 200 g suhkrut (oleneb ploomide hapususest), musta pipart, soola ja värsket peterselli

Valmistamine: Värske angerja puhastamiseks ehk pealmise kleepja kihi eemaldamiseks hõõru kala jämedakoelise soolaga (vahel kasutatakse isegi liiva).  

Seejärel eemalda sisikond, lõigates kala lahti saba poolt alustades ning lõpetades peaga. Sisikond eemalda käega tõmmates, soovi korral võid ka supilusikat kasutada. Eemalda ka pea.

Lõplikult puhasta kala paberiga, voolavat vett angerja puhul ära kasuta.

Seejärel lõika kala paraja pikkusega juppideks, maitsesta need soola ja musta pipraga ning aseta ahjuplaadile. Küpseta 180kraadises ahjus 10 minutit või pisut enam (oleneb kala suurusest).  

Kastme jaoks eemalda ploomidest kivid ja pane ploomid keema. Nahkade eemaldamiseks suru keedetud ploomid läbi sõela. Puhasta tšilli seemnetest ja haki peeneks. Haki sibul ja õun kuubikuteks ning haki kergelt läbi ka koriander, münt ja petersell. Lisa ploomipüreele sibul, õunakuubikud, tšilli, koriander, münt, pihlakad, must pipar, sool ja suhkur.

Keeda kastet tasasel tulel 15 minutit, kuni vedelik on veidi alanenud. Keetmise lõpul lisa ka hakitud petersell.

Kaste peaks jääma leebelt vürtsikas, tükilise tekstuuriga ja keskmiselt voolav.

Lisandiks keeda kartulid ja prae need kuumal pannil võis üle, kuni kartulid saavad „pruunid põsed“. Lisa rohkelt hakitud tilli ja serveeri. Lisandiks sobib hästi marineeritud kõrvits.

Allikas: MTÜ Parim Valik gurmeeretkede peakokk Silver Ulm